Οι προτάσεις του υπ. Δικαιοσύνης για τους πλειστηριασμούς

Οι προτάσεις του υπ. Δικαιοσύνης για τους πλειστηριασμούς

 

Την θέσπιση “κώδικα” (νομοθέτημα) προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι από τους δανειολήπτες που είναι στα “κόκκινα” δάνεια έχουν πράγματι οικονομική αδυναμία να αποπληρώσουν το χρέος τους και ποιοι εκμεταλλεύονται τις οικονομικές συγκυρίες εισηγήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατά τη συνάντηση που είχε με την τρόικα από κοινού με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν το θέμα του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν “κόκκινα” δάνεια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αντιτάχθηκε στο να καταργηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και να βγαίνει σε πλειστηριασμό εφόσον ο δανειολήπτης είναι στο κόκκινο. Μάλιστα, τόνισε ότι «το μέτρο αυτό σε κάθε περίπτωση χρειάζεται τουλάχιστον ένα μεταβατικό στάδιο».

Ο κ. Αθανασίου, πέραν της πρότασης για την θέσπιση “κώδικα” τόνισε την αναγκη εξεύρευσης συγκεκριμένης και αποτελεσματικής λύσης καθώς επί του παρόντος τα “κόκκινα” ΄δανεια συνεχώς αυξάνονται.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι στα Ειρηνοδικεία στοιβάζονται οι αιτήσεις για υπαγωγή των δανειοληπτών στο «νόμο Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ οι αιτήσεις θα εκδικαστούν μετά από αρκετά χρόνια.

Για το λόγο αυτό ο κ. Αθανασίου πρότεινε για τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, να νομοθετηθεί η δυνατότητα όσοι επιθυμούν να «μεταφέρουν» τις υποθέσεις τους από τα δικαστήρια στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση.

Τέλος, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία των πλειστηριασμών, προς όφελος των δανειοληπτών και να υπάρξει προστασία από τους καιροσκόπους , που λυμαίνονται το χώρο των πλειστηριασμών, «αγοράζοντας» ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές.

 

Πηγή:euro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ