1 στα 4 ευρώ δεν φορολογείται

Έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που θα περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση για την Ελληνική Οικονομία που –όπως κάθε χρόνο– θα παρουσιαστεί με αφορμή την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δείχνει ότι εάν μέσα σε ένα χρόνο, το υπουργείο Εργασίας περιόριζε την ανασφάλιστη εργασία κατά τουλάχιστον 50%, θα μπορούσαν περίπου 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, κυρίως οι συνταξιούχοι, να γλιτώσουν από τις επώδυνες περικοπές που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η ανασφάλιστη εργασία ξεπέρασε το 7μηνο του έτους το 38%, με αποτέλεσμα ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρόσφατη έκθεσή της να κάνει λόγο για φαινόμενο που λαμβάνει δραματικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν η παραοικονομία ανέρχεται στο 24,3% του ΑΕΠ. Περίπου, δηλαδή, 1 στα 4 ευρώ που διακινούνται στην ελληνική οικονομία δεν φορολογούνται. Σύμφωνα δε, με τα τελευταία στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε 8.913, το 27,1% των αλλοδαπών και το 49,8% των Ελλήνων, ήταν ανασφάλιστοι.

Συνολικά, περίπου 10 δισ. ευρώ από συντάξεις και παροχές προς επιδοματούχους και χαμηλόμισθους κόβονται, στο πλαίσιο υλοποίησης των δεσμεύσεων της χώρας προς την Τρόικα.

Κάθε χρόνο, όμως, όπως εκτιμά το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ,  το ελληνικό δημόσιο χάνει λόγω της παραοικονομίας έσοδα περίπου 15 δισ. ευρώ.

Εάν, λοιπόν, καταπολεμούνταν έστω το 50% της φοροδιαφυγής, δηλαδή εάν έμπαιναν επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους από τη εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, δεν θα χρειάζονταν οι περικοπές σε συντάξεις.

πηγή: capital.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ