Μερικές σκέψεις για μια αξιόπιστη και ανθρωποκεντρική καινοτομία για όλους

Θάνος Νιφόρος
Οικονομικός Αναλυτής και Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων

Η ψηφιοποίηση είναι ένας από τους ισχυρότερους μοχλούς ανάπτυξης για τις σύγχρονες οικονομίες, στενά ενσωματωμένος σε ένα παγκόσμιο ψηφιακό οικοσύστημα και επί του παρόντος, διεξάγεται ένας πολιτικός λόγος για αξιόπιστη και ανθρωποκεντρική καινοτομία o οποίος ενσωματώνει το αν και πόσο η ψηφιακή οικονομία πρέπει να ρυθμιστεί περαιτέρω διατυπώνοντας συστάσεις για βασικές αρχές, όπως η αξιόπιστη οικονομία δεδομένων, οι ημιαγωγοί, η ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και η συνεργασία τεχνολογικών προτύπων.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η διαδικασία της ψηφιοποίησης έχει καταρρίψει τα γεωγραφικά εμπόδια και τη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων, καθώς επιτρέπει στις εταιρείες να έχουν πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά.

Οι αξιόπιστες υποδομές δεδομένων και οι λύσεις που βασίζονται στο cloud θα καθορίσουν την επιτυχία των οικοσυστημάτων που βασίζονται σε δεδομένα και την ικανότητα για καινοτομία στις σύγχρονες κοινωνίες όπου η αυξανόμενη εξάρτηση από τις υπηρεσίες cloud για τη διαχείριση δεδομένων σε σχεδόν κάθε τομέα της οικονομίας απαιτεί μια αυξανόμενη ανάγκη για μια ισορροπημένη προσέγγιση της νομοθεσίας για να διασφαλιστεί α) η αξιοπιστία στην οικονομία δεδομένων, β) η βιώσιμη ασφάλεια δικαίου για τη χρήση και την ανταλλαγή των δεδομένων αυτών διασυνοριακά, καθώς και γ) μια σαφή δέσμευση έναντι των αδικαιολόγητων αναγκαστικών απαιτήσεων εντοπισμού δεδομένων.

Επίσης, λίγοι βιομηχανικοί τομείς είναι τόσο κρίσιμοι για τις σύγχρονες οικονομίες μας όσο η βιομηχανία ημιαγωγών. Οι ημιαγωγοί βρίσκονται σχεδόν σε κάθε τεχνικό προϊόν, από αυτοκίνητα έως έξυπνες οικιακές συσκευές. Ως εκ τούτου, η αξιόπιστη παροχή τσιπ είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιτυχία και τη σταθερότητα. Ταυτόχρονα, η αλυσίδα αξίας των ημιαγωγών είναι μια από τις πιο διαπλεκόμενες παγκοσμίως. Κανένα κράτος δεν διαθέτει πλήρη αυτονομία σε όλα τα βήματα της αλυσίδας αξίας. Αντίθετα, υπάρχει υψηλός βαθμός αμοιβαίας αλληλεξάρτησης μεταξύ εθνών και περιοχών. Λόγω αυτού του παγκόσμιου χαρακτήρα του οικοσυστήματος ημιαγωγών, οι προσπάθειες για την ενίσχυση της βιομηχανίας ημιαγωγών μεταξύ των χωρών της G7 και με στενούς συμμάχους και εταίρους θα πρέπει να συντονίζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται για την υποστήριξη ολόκληρης της αλυσίδας αξίας.

Ίσως και από τα ποιο νευραλγικά σημεία της ψηφιοποίησης είναι η κυβερνοασφάλεια. Οι ολοένα και πιο περίπλοκες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά κυβερνήσεων και εμπορικών οντοτήτων αντιπροσωπεύουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο για τις επιχειρηματικές διαδικασίες. Οι επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό και κλοπής πολύτιμων επιχειρηματικών δεδομένων έχουν μέχρι στιγμής χρησιμοποιηθεί συνήθως από κακόβουλους παράγοντες και εγκληματίες. Η ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο είναι μια βάση εμπιστοσύνης στην ψηφιοποίηση.

Ταυτόχρονα, η κυβερνοασφάλεια παραμένει μια συνεχής διαδικασία όλων των φορέων της κοινωνίας, δημοσίων φορέων, εταιρειών και πολιτών. Ενώ οι επιχειρήσεις ρυθμίζονται σύμφωνα με ορισμένα πρότυπα κυβερνοασφάλειας και επενδύουν σημαντικούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να δεσμευτούν για επαρκείς πρακτικές κυβερνοασφάλειας και διαχείριση κινδύνων προωθώντας την υπεύθυνη κρατική συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο διεθνώς. Η ενίσχυση της κρυπτογραφίας σε όλο τον κόσμο χωρίς “backdoors” ή “master keys” θα αποδυνάμωνε σημαντικά την προστατευτική επίδραση της καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις κερκόπορτες ή ακόμη και να αποκτήσουν τέτοια «κύρια κλειδιά».

Είναι επίσης στρατηγικής σημασίας και το ζήτημα της τυποποίησης δεδομένων ότι οι φορείς θέσπισης προτύπων θα έχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και η προσέγγιση για συνεργασία και συντονισμό σε κρίσιμα και αναδυόμενα τεχνολογικά πρότυπα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί, τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η διακυβέρνηση cloud και δεδομένων. Επομένως, τα διεθνή πρότυπα που βασίζονται στην αγορά και βασίζονται στη συναίνεση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία κοινών βάσεων σε καινοτόμους βασικούς τεχνολογικούς τομείς.

 

Θάνος Νιφόρος
Οικονομικός Αναλυτής και Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ