Συντάξεις – 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις επικείμενες μειώσεις

Δεν έχει καλά καλά κλείσει ένας χρόνος από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου πέρυσι τον Μάιο και η κυβέρνηση καλείται εντός του επόμενου διαστήματος και πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου να νομοθετήσει την ανατροπή του.

Ετσι, κι ενώ ακόμη οι νέοι συνταξιούχοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη μείωση των συντάξεων με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, στο κάδρο των περικοπών μπαίνουν και οι σχεδόν 1 εκατομμύριο παλαιοί συνταξιούχοι, των οποίων οι συντάξεις θα επανυπολογιστούν και θα κοπούν.

Προκειμένου να βγει ο λογαριασμός, και από το 2019 η συνταξιοδοτική δαπάνη για το σύνολο των παροχών να μειωθεί κατά 1,8 δισ. ευρώ, δεν αποκλείεται να μειωθούν και περίπου 100.000 επικουρικές συντάξεις που είχαν «γλιτώσει» το περασμένο καλοκαίρι.

Με δεδομένο ότι στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος κι αυτές θα συμφωνηθούν όταν επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, η «Καθημερινή» επιδιώκει, με απαντήσεις σε 15 ερωτήσεις, να κωδικοποιήσει τις ομάδες συνταξιούχων, παλαιών και νέων, οι οποίοι θα υποστούν περικοπές και να εκτιμήσει το πιθανό ύψος των μειώσεων, είτε εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου είτε λόγω των αλλαγών στον νόμο οι οποίες θα προωθηθούν στη Βουλή, πριν από τα μέσα Mαΐου.

1. Ποιες συντάξεις θα μειωθούν σίγουρα;

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ