Με ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας δίνει χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες για τα σαρακοστιανά προϊόντα. Τι πρέπει να γνωρίζουν, τι πρέπει να αποφεύγουν, που πρέπει να καταγγέλλουν. Αναλυτικά η ανακοίνωση:«Σε διερευνητικό σαφάρι έχουν ξεκινήσει οι καταναλωτές τόσο για τις τιμές όσο και για την ποιότητα των σαρακοστιανών προϊόντων. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας ενημερώνει το αγοραστικό κοινό να κάνει επισταμένη έρευνα αγοράς και να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη ποιότητα των αλιευμάτων και όχι μόνο…Προσοχή στη ποιότητα των αλιευμάτων…Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις πινακίδες των αλιευμάτων γιατί υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφουν με ευδιάκριτα γράμματα το είδος, την τιμή και στις συνθήκες διάθεσης των θαλασσινών προϊόντων !Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των κεφαλόποδων(χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα)* Επιφάνεια σώματος υγρή, γυαλιστερή* Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά* Πλοκάμια – βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα* Σάρκα συμπαγής γυαλιστερή* Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το ρόζ χρώμα πουπαίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.Προσοχή ! Υπάρχει χαρακτηριστική διαφορά στα μικρά χταπόδια και στους μοσχιούς, στα πρώτα υπάρχουν δύο σειρές βεντούζες και στα δεύτερα μόνο μία σειρά βεντούζες…Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των οστρακοειδών(μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια, χτένια)* Να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά* Όστρακο κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη* Το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο* Πιστοποίηση της φρεσκάδας η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα* Όταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις :* Η επωνυμία της επιχείρησης* Το είδος των οστρακοειδών* Η ημερομηνία παραγωγής* Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησηςΤα χαρακτηριστικά φρεσκότητας μαλακόστρακων(γαρίδες, αστακοί, καραβίδες)* Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη* Τα άρθρα στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα* Το χρώμα φυσιολογικό «σκούρο καφέ για τους αστακούς, καστανό ή ροζ για τις γαρίδες, ανοικτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες»* Όταν τα μαλακόστρακα είναι ακόμα ζωντανά, αναζητούμε αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια* Η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη* Ο κεφαλοθώρακας να είναι ανοιχτόχρωμος κι όχι μελανιασμένος* Τα πόδια να είναι μαλακά και εύκαμπτα* Οι φρέσκιες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα το χέρι.Στις κονσέρβες προσέχουμε* Την ετικέτα της κονσέρβας. Πρέπει να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή* Την ημερομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης της συντήρησης* Προσοχή! Να μην είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένεςΕπίσηςΚονσέρβες που όταν τις ανοίγουμε, παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη σύσταση και το χρώμα και έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση. Γενικά, όταν ανοίγουμε μια κονσέρβα και δεν την καταναλώνουμε ολόκληρη, τότε, το υπόλοιπο περιεχόμενο να συντηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ταραμάς πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι ξινή γεύση.Η λαγάνα λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την καθαρή Δευτέρα, πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα καλοψημένη…Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αλιευμάτωνΠροσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αποφλοιωμένων ή μη μαλακοστακοειδών καθώς και στα καθαρισμένα μαλάκια, τεμαχισμένα ή μη.Το καταναλωτικό κοινό ότι στις συσκευασίες των κατεψυγμένων αλιευμάτων πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα και ο επίπαγός τους.Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο επίπαγος δεν πρέπει να είναι πάνω από το 15% στα κατεψυγμένα χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, γαρίδες,αστακοί,-καραβίδες,κ.λ.π.Καλούμε το καταναλωτικό κοινό να καταγγέλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι ΄΄στραβό΄΄ πέσει στην αντίληψή του στα τηλέφωνα 1520 (Υπουργείο Ανάπτυξης), 11717 (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), στις Διευθύνσεις κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και στη γραμμή ενημέρωσης-καταγγελιών της Ένωσης Καταναλωτών 210 41 11 080».
σχολίασε κι εσύ
Ακολουθήστε το enikos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο enikos.gr
Ειδήσεις
Ροή Ειδήσεων
1 ώρα πριν
Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας που δέχθηκε πυροβολισμούς – Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών
51 λεπτά πριν
Σάμος: «Ήταν διαταραγμένες οι σχέσεις τους» – Τι λένε οι γείτονες του 70χρονου που δολοφονήθηκε από την κόρη του
53 δευτερόλεπτα πριν
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για το Πάσχα
10 λεπτά πριν
Σπίτι με το Mega: Απόψε το τελευταίο επεισόδιο με Πέτρο Ιακωβίδη και Νατάσσα Θεοδωρίδου
18 λεπτά πριν
Άννα Παναγιωτοπούλου: Το «αντίο» από τον Σπύρο Μπιμπίλα – «Άλλαξε την επιθεώρηση και την ματιά μας»
27 λεπτά πριν
Eπιστήμονες δημιούργησαν «τοξική AI» που ανταμείβεται όταν «σκέφτεται» τις χειρότερες δυνατές ερωτήσεις – Ο λόγος
36 λεπτά πριν