Τερέζα Μέι προς Ντόναλντ Τραμπ: Μην εμπιστεύεσαι τον Πούτιν

Nα μην εμπιστεύεται τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει επαναπροσέγγιση, προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Όταν μιλάμε για τη Ρωσία, είναι συνετό να μιμούμαστε το παράδειγμα του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος στις διαπραγματεύσεις του με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εφάρμοζε την παροιμία “εμπιστέψου, αλλά επαλήθευε”. Όσον αφορά τον πρόεδρο Πούτιν, η συμβουλή μου είναι “συνεργαστείτε, αλλά προσέχετε”», σημείωσε η Μέι σε ομιλία της ενώπιον βουλευτών των Ρεπουμπλικάνων, σε εκδήλωση του κόμματος στη Φιλαδέλφεια.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έκρινε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συνεργάζονται, αλλά από «θέση ισχύος», με τη Ρωσία. 

Ακόμη, η Μέι υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στους διεθνείς θεσμούς – τον ΟΗΕ και το

ΝΑΤΟ- τους οποίους ο νέος αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει επανειλημμένα.

«Είναι ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά παραμένουν ζωτικής σημασίας», είπε χαρακτηριστικά η Μέι, η οποία επισήμανε παράλληλα πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει στον ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΝΑΤΟ, «ακρογωνιαίου λίθου της άμυνας της Δύσης».

Η Μέι είπε ακόμη ότι και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ πρέπει να «παίξουν τον ρόλο τους», αντηχώντας μια από τις θέσεις του Τραμπ, ότι δηλαδή η αμερικανική συμβολή σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς είναι δυσανάλογα μεγάλη.

Εξάλλου, η Τερέζα Μέι χαρακτήρισε επιτυχή τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Μέι θα γίνει σήμερα η πρώτη αρχηγ��ς ξένου κράτους που θα έχει συνάντηση με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για το Brexit

Ανατροπή στη μάχη για την Καγκελαρία: Η πρώτη δημοσκόπηση για Μέρκελ – Σουλτς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK