Θετικά είναι τα νέα από το Τορίνο, για την κατάσταση υγείας του 15χρονου Δημήτρη, ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος την Πέμπτη (31/07), έπειτα από θερμοπληξία που υπέστη ενώ έκανε πεζοπορία στο Μέτσοβο.
Οι θεράποντες ιατροί εκφράζουν της αισιοδοξία τους, για την πορεία της ανάρρωσής του, καθώς το παιδί άνοιξε τα μάτια του και άρχισε να αντιδρά, σύμφωνα με το ifarsala.gr.
Ο Δημήτρης, ο οποίος βρισκόταν σε καταστολή εδώ και 9 ημέρες, παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς που αναμένουν την πλήρη αφύπνισή του τις επόμενες ώρες σταδιακά, ενώ οι γονείς του παραμένουν συνεχώς στο πλευρό του.
Την ίδια ώρα, η τοπική κοινωνία των Φαρσάλων στέκεται στο πλευρό του 15χρονου. Χθες το πρωί πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για κοινή προσευχή και κατέκλυσε τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία υπέρ υγείας και ταχείας ανάρρωσής του. Μέλη της οικογένειας, φίλοι, αλλά και κάτοικοι των Φαρσάλων έδωσαν το «παρών», δείχνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια.
Το χρονικό
Υπενθυμίζεται ότι το παιδί ήταν για διακοπές στο χωριό του και πήγε με τους φίλους του για πεζοπορία στο βουνό. Εκεί όμως αισθάνθηκε αδιαθεσία εξαιτίας της έντονης ζέστης, καθώς ο οργανισμός του δεν ιδρώνει και έπαθε βαριά θερμοπληξία. Οι φίλοι του ειδοποίησαν τους γονείς του και στήθηκε μια επιχείρηση διάσωσης.
Το παιδί μεταφέρθηκε αρχικά στο κέντρο υγείας Μετσόβου και στην συνέχεια στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης του.
Εκεί, η διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής μαζί με τους υπόλοιπους γιατρούς και νοσηλευτές κατάφεραν έπειτα από μια τιτάνια προσπάθεια, να σταθεροποιήσουν το παιδί το οποίο ήταν σε οριακή κατάσταση.
Στην ουσία μετέτρεψαν την παιδιατρική κλινική σε άτυπη ΜΕΘ, για να σώσουν τον 15χρονο. Στην συνέχεια κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στη ΜΕΘ Παίδων του Ρίου, καθώς σε ολόκληρη την ήπειρο δεν υπάρχει ανάλογη μονάδα. Ο Δημήτρης κατάφερε να ξεπεράσει σχεδόν όλα τα προβλήματα που του δημιούργησε η θερμοπληξία, εκτός από αυτό στο ήπαρ, το οποίο για να αντιμετωπιστεί, απαιτείται νοσηλεία σε εξειδικευμένο κέντρο στην Ιταλία, με το οποίο η Ελλάδα έχει υπογράψει διακρατική συμφωνία. Αμέσως ξεκίνησαν οι συνεννοήσεις με το υπουργείο Υγείας και τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς για την αεροδιακομιδή χρειαζόταν ειδικό αεροσκάφος που να διαθέτει κλιματισμό.
Οι γονείς του 15χρονου, απεύθυναν έκκληση να διατεθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μπορεί να αναλάβει την επιχείρηση. Τελικά βρέθηκε διαθέσιμο αεροσκάφος του ιδρύματος Νιάρχος, το οποίο έχει νοσοκομειακή διαμόρφωση και κρίθηκε ως το πλέον κατάλληλο αεροσκάφος για να μεταφέρει τον 15χρονο στο Τορίνο, μαζί με τον διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του Ρίου και μία νοσηλεύτρια, ώστε να παραδώσουν το παιδί στα χέρια των ειδικών γιατρών στην Ιταλία.
Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τέθηκαν οι Αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, για τη διακομιδή του 15χρονου που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, με σοβαρά συμπτώματα θερμοπληξίας, προκειμένου να μεταφερθεί σε εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό κέντρο στο Τορίνο της Ιταλίας, όπου έχει εξασφαλιστεί μόσχευμα ήπατος, γνωστοποίησε το ΕΚΑΒ αργά το βράδυ της Κυριακής (27/7).