Ηandelsblatt: Γερμανικό μπλόκο στην πώληση Eurofighter στην Τουρκία – Γιατί άλλαξε στάση το Βερολίνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Google Προσθέστε το ENIKOS ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Σημαντική εξέλιξη στο πεδίο των εξοπλισμών, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σολτς στην Γερμανία επιχειρεί να μπλοκάρει την άδεια για εξαγωγές Eurofighter στην Τουρκία, μολονότι η συμπαραγωγός Βρετανία λέει «ναι».

Πότε θα πάρει Eurofighter και Meteor η Τουρκία – Τα μπέρδεψαν τουρκικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση απόρρητων συζητήσεων εντός της απερχόμενης γερμανικής κυβέρνησης, λίγο πριν αναλάβει επίσημα η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σολτς εμποδίζει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία.

Πίσω από το φερόμενο «μπλόκο» του Βερολίνου σε μια πιθανή άδεια για εξαγωγές Eurofighter στην Τουρκία βρίσκεται η σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου με κατηγορίες που σχετίζονται με διαφθορά.

Reuters: Η Άγκυρα περιμένει πρόταση για την τιμή αγοράς των 40 Eurofighter Typhoon, λέει τουρκική πηγή

Την ίδια ώρα όμως, η αντιπολίτευση στην Τουρκία κάνει λόγο για πολιτικά κίνητρα. Σύμφωνα με Ηandelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τη σύλληψη Ιμάμογλου «επίθεση στην τουρκική δημοκρατία» και ως εκ τούτου εκτιμά ότι «είναι ορθό» να σταματήσει η αποστολή εξοπλιστικών συστημάτων.

Η Γερμανία έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες στο θέμα της έγκρισης εξαγωγών Eurofighter, διότι συμμετέχει στη σχετική κοινοπραξία ως συμπαραγωγός χώρα μαζί με την Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ιταλία – Ισπανία παραγγέλνουν Eurofighter και η Τουρκία καραδοκεί – Οι ισορροπίες με την Ελλάδα

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα της Handelsblatt, κατά την επίσκεψή του πέρσι στην Τουρκία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που ασκεί προς το παρόν υπηρεσιακά καθήκοντα, είχε προσπαθήσει να αιτιολογήσει μία πιθανή έγκριση της Γερμανίας για την πώληση Eurofighter στην Άγκυρα.

Google Προσθέστε το ENIKOS στην Google
Ακολουθήστε το ENIKOS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.