Αθλητικό στοίχημα: Οδηγός για αποδόσεις και πονταρίσματα

Μιλώντας για στοίχημα, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι οι αποδόσεις. Για να έχουμε καλές πιθανότητες για κέρδη από το στοίχημα, τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε κατά το στοιχηματισμό μας, είναι πολλά. Μεταξύ αυτών οι αποδόσεις και τα πονταρίσματα, με τις έννοιες αυτές να είναι πολύ σημαντικές, για τη λήψη σωστών αποφάσεων στον στοιχηματισμό.

Στη δημοσίευση αυτή, θα μάθουμε πώς μπορούμε να διαβάζουμε τις αποδόσεις που προσφέρονται για στοιχηματισμό στα διάφορα αθλητικά γεγονότα, θα δούμε τι εκφράζουν και από τι εξαρτώνται οι αποδόσεις αυτές, ενώ θα αναλύσουμε το τι σημαίνει ο όρος «γκανιότα». Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε!

Πώς μπορούμε να διαβάζουμε τις αποδόσεις;

Ξεκινώντας το ταξίδι μας στο χώρο του στοιχήματος σε αθλητικά παιχνίδια, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαβάζουμε τις αποδόσεις που βλέπουμε διαθέσιμες στις διάφορες στοιχηματικές εταιρείες. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι, με τους οποίους προσφέρονται οι αποδόσεις ανά τον κόσμο, με τις πιο συνηθισμένες μορφές να είναι η δεκαδική μορφή (π.χ. 1.30), η κλασματική μορφή (π.χ. 1/5) και η αμερικάνικη μορφή (π.χ. -500). Η δεκαδική μορφή χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη, οι κλασματικές αποδόσεις χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι αμερικάνικες αποδόσεις χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Θα αναλύσουμε τις δεκαδικές αποδόσεις, που είναι αυτές που βρίσκουμε σε όλες τις στοιχηματικές πλατφόρμες της Ελλάδας. Για να κατανοήσουμε τις δεκαδικές αποδόσεις, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι το πιθανό κέρδος από ένα στοίχημα σε μια επιλογή, προκύπτει σύμφωνα με τον παρακάτω τύπο, «Κέρδος = Ποντάρισμα x Απόδοση». Έτσι, για παράδειγμα αν επιλέξουμε να στοιχηματίσουμε 100 € σε μια επιλογή με απόδοση 1.50, οι επιστροφές που θα έχουμε αν η επιλογή αυτή επιβεβαιωθεί θα είναι 150 €, και το καθαρό κέρδος 50 €.

Τι εκφράζουν οι αποδόσεις;

Ας δούμε τώρα τι εκφράζουν οι διάφορες αποδόσεις, πού θα βρούμε διαθέσιμες σε κάθε γεγονός, πού προσφέρεται προς στοιχηματισμό. Αυτό που ουσιαστικά εκφράζουν οι αποδόσεις, είναι οι πιθανότητες που υπάρχουν για να επιβεβαιωθεί μια επιλογή.

Όσο πιο κοντά μια απόδοση βρίσκεται στο 1.00, τόσο πιο λίγες είναι οι επιστροφές που θα μας δώσει, άρα η επιλογή είναι πιο πιθανό να επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τη στοιχηματική. Για το λόγο αυτό, καταλαβαίνουμε ότι για παράδειγμα σε ένα ματς μπάσκετ, που οι αρχικές αποδόσεις είναι 1.10 για τη μία ομάδα και 8.00 για την άλλη, η ομάδα με απόδοση 8.00 έχει πολύ λίγες πιθανότητες νίκης, οπότε το σημείο είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί.

Μέσω των αποδόσεων και του πονταρίσματος που θα τοποθετηθεί στην απόδοση ενός σημείου, προκύπτουν οι επιστροφές από ένα δελτίο. Έτσι, έχοντας κατανοήσει τις πιθανότητες που έχει κάποιο σημείο να επιβεβαιωθεί και τις πιθανές πληρωμές από αυτό, μπορούμε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες για ένα επιτυχημένο στοίχημα. Χωρίς να έχουμε κατανοήσει το τι σημαίνουν οι αποδόσεις, μπορεί να επιλέξουμε σημεία που είναι απίθανο να συμβούν, με τις πιθανότητές μας για κέρδη να μειώνονται δραματικά.

Μια καλή τακτική, είναι να επιλέγουμε αποδόσεις κοντά στο 2.00, δηλαδή σημεία που η στοιχηματική θεωρεί αμφίρροπα, με τις πιθανότητες νίκης μας σε αυτή την περίπτωση να είναι κοντά στο 50%. Επιλέγοντας μικρότερες αποδόσεις, οι πιθανότητες νίκης μας αυξάνονται σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα τα πιθανά κέρδη είναι μικρότερα.

Από τι εξαρτώνται οι αποδόσεις;

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τα μαθηματικά πίσω από τις αποδόσεις και τους παράγοντες που τις επηρεάζουν, ώστε να μπορέσουμε να επιλέγουμε αποδόσεις με πραγματική αξία. Για να προκύψουν οι αποδόσεις, οι στοιχηματικές εταιρείες λαμβάνουν υπόψη ένα συνδυασμό παραγόντων και πιο συγκεκριμένα τη φόρμα των ομάδων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το ποια ομάδα είναι γηπεδούχος, τη μεταξύ τους προϊστορία, τη βαθμολογική τους διαφορά, τις απουσίες τους, το πόσο σημαντικό είναι για την κάθε ομάδα το συγκεκριμένο ματς την παρούσα χρονική στιγμή, καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του αγώνα.

Τι σημαίνει ο όρος «γκανιότα»;

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στον όρο «γκανιότα», που αποτελεί το κέρδος της στοιχηματικής πλατφόρμας, από το κάθε σημείο που είναι διαθέσιμο προς στοιχηματισμό. Έχει ενδιαφέρον να καταλάβουμε πώς υπολογίζεται η γκανιότα, ώστε να μπορούμε να κρίνουμε αν μας συμφέρει να στοιχηματίσουμε σε ένα συγκριμένο σημείο.

Ας δούμε λοιπόν ένα θεωρητικό παράδειγμα αποδόσεων για στοίχημα, για το παιχνίδι Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Σίτι. Οι αρχικές αποδόσεις του παιχνιδιού είναι νίκη Λίβερπουλ – 2.76, ισοπαλία – 3.70 και νίκη Μάντσεστερ Σίτι – 2.39. Ο υπολογισμός της «γκανιότα» γίνεται ως εξής:

Γκανιότα= 1 – 1 / (1 / Απόδοση του Άσσου + 1 / Απόδοση της Ισοπαλίας + 1 / Απόδοση του Διπλού)

Γκανιότα = 1 – 1 / (1/2.76 + 1/3.70 + 1/2.39)

Γκανιότα = 1 – 1 / 1.05

Γκανιότα = 1 – 0.95

Γκανιότα = 0.05 ή 5%

Από τις παραπάνω πράξεις, καταλαβαίνουμε ότι η γκανιότα, δηλαδή το κέρδος του bookmaker είναι 5%. Το ποσοστό αυτό είναι αποδεκτό, με τα ποσοστά για τη γκανιότα που συναντάμε στις διάφορες στοιχηματικές, να κυμαίνονται από 2% έως 8%.

Σύνοψη

Έτσι, μάθαμε ποια είναι τα βασικά σημεία τα οποία πρέπει να προσέχουμε καθώς ετοιμαζόμαστε να στοιχηματίσουμε σε στοιχήματα σε αθλητικές διοργανώσεις. Όσον αφορά τα τυχερά παιχνίδια καζίνο, αυτά δεν λειτουργούν με την ίδια λογική με το στοίχημα, με τα μαθηματικά πίσω από το κάθε παιχνίδι να είναι διαφορετικά και τη μελέτη να είναι σημαντική, πριν επιλέξουμε να ποντάρουμε πραγματικά χρήματα, σε ένα συγκεκριμένο τύπο παιχνιδιού.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ