Όλες οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
  • πολιτική
  • οικονομία
  • διεθνή
  • κοινωνία
  • αθλητισμός
  • lifestyle
  • media
  • υγεία
  • travel
  • άρθρα
  • ☰
    • ροή ειδήσεων
    • timeout
    • Επιστήμη & τεχνολογία
    • Σε πρώτο πρόσωπο
    • podcasts
    • Brand Spotlight
    • Advertorial
    • επικοινωνία

Αρχική » οικονομία

Ερχονται επιδοτήσεις για την ανακαίνιση 12.500 κατοικιών – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Enikos Newsroom
11:46, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

οικονομία

διακοπές ρεύματος Αττική

Το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» για τον εκσυγχρονισμό περίπου 12.500 κατοικιών και την επιδότηση θα λάβουν νέοι έως 39 ετών.

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, τα χαρακτηριστικά του προγράμματος προσομοιάζουν στην κοινωνική κατοικία, καθώς οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση για τις εργασίες ανακαίνισης αφότου αναρτούν ηλεκτρονικά το μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών. Οσοι νέοι επιλεγούν θα μπορούν να λάβουν επιδότηση έως 10.000 ευρώ ή έως 40% των δαπανών, εφόσον δηλωθούν ηλεκτρονικά, για να ανακαινίσουν το παλιό τους σπίτι και να το αξιοποιήσουν είτε καλύπτοντας τις στεγαστικές τους ανάγκες, είτε διαθέτοντάς το προς ενοικίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έναρξη του προγράμματος και την υποβολή αιτήσεων από νέους έως 39 ετών στις αρχές του επόμενου μήνα. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 350 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά περισσότερες από 12.500 κατοικίες νέων.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο ενότητες:

  • Tο «Εξοικονομώ για Νέους».

Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή να υπάρχει πλήρης κυριότητα ή ο ωφελούμενος, αν το ενοικιάζει σε τρίτους, να έχει την επικαρπία του ακινήτου.

  • Tο «Ανακαινίζω για Νέους».

Το «Ανακαινίζω για Νέους» παρέχει χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 7.000 ευρώ για εργασίες αναβάθμισης της κατοικίας. Οι δικαιούχοι πρέπει να καλύπτουν το ίδιο εισοδηματικό όριο με το «Εξοικονομώ», αλλά προβλέπεται επιπλέον επιδότηση ύψους 3.000 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή ο ωφελούμενος, αν το ενοικιάζει σε τρίτους, να έχει την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου.

Στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών που διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό 50% και άνω. Αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.

Η επιδότηση δίδεται για ένα ακίνητο. Το προς ανακαίνιση ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, ενώ δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ (περιλαμβάνονται υλικά και εργασίες). Η επιδότηση φτάνει στο 40%, με προϋπόθεση την ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

«Κοινωνική Αντιπαροχή»

Μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να εκδοθεί και η ΚΥΑ του άρθρου 45 παρ. 2 Ν. 5006/2022 σχετικά με την «Κοινωνική Αντιπαροχή», με στόχο την αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για την παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Η δράση αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών, με μοντέλο διάθεσης είτε το ενοίκιο, είτε την αγορά, είτε το μοντέλο rent to own. Η δράση θα έχει μηδενικό κόστος για το Δημόσιο. Μέσα στο 2024 αναμένεται να «τρέξουν» οι διαγωνισμοί και να επιλεχθούν οι ανάδοχοι βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που θα οριστούν από τη ΔΥΠΑ, ενώ αναμένεται η ανέγερση των κατοικιών από ιδιώτες κατασκευαστές. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει από τη ΔΥΠΑ βάσει κριτηρίων. Στη συνέχεια, αναμένεται η μίσθωση σταδιακά του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλό ενοίκιο, από νέους βάσει κριτηρίων, ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Στο πλαίσιο του προγράμματος, αναμένεται να αξιοποιηθούν ακίνητα του Δημοσίου μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.

Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο θα επιλέγεται -μετά από διαγωνισμό- ο ανάδοχος που θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη.

Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής. Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού, καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης, ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται δημόσιο συμφέρον, αλλά και να είναι το πρόγραμμα ελκυστικό, ώστε οι ιδιώτες κατασκευαστές να χτίσουν σύγχρονες ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες. Στόχος εί- ναι η στέγαση των δικαιούχων του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» σε ποιοτικά ακίνητα. Από την καταγραφή που έχει γίνει ενόψει της εφαρμογής του προγράμματος, εντοπίστηκαν 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι στην Αττική, αλλά και 10 οικόπεδα με οικοδομική άδεια επιφάνειας 75 στρεμμάτων, τα οποία θεωρούνται τα πλέον ώριμα για αξιοποίηση. Στον σχεδιασμό εντάσσονται, όμως, και εκτάσεις εκτός σχεδίου, όπως και αδιάθετες κατοικίες, διαμερίσματα και γραφεία. Μέσα στο 2023 δόθηκαν 11 στρέμματα στην Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στη Λάρισα, 28 στην Ξάνθη και 74 στρέμματα στον Βόλο, όπου και θα ανεγερθούν κοινωνικές κατοικίες.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

REALNEWS ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Μοιράσου το:

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος: Γιατί πήρε «κεφάλι» το κίτρινο – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
Αυξήσεις – «φωτιά»: Με «καπέλο» έως 165% οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Καιρός: Σε χειμωνιάτικο μοτίβο και σήμερα η χώρα με παγετό και τσουχτερό κρύο – Πού αναμένονται βροχές και χιόνια
σχολίασε κι εσύ
Ακολουθήστε το enikos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο enikos.gr
Ειδήσεις
Ροή Ειδήσεων
1 ώρα πριν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Στο τραπέζι και η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων

53 λεπτά πριν

Κακοκαιρία – Δράμα: Εγκλωβισμένοι παραμένουν δεκάδες επισκέπτες στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού

2 ώρες πριν

Νέα Πέραμος: Τραύματα από πυροβόλο όπλο φέρει η σορός του άνδρα που εντοπίστηκε σε ρέμα – Εκτιμάται πως ανήκει σε 27χρονο αγνοούμενο

11 ώρες πριν

Live η πορεία της κακοκαιρίας: Γέμισαν λασπόνερα δρόμοι και σοκάκια στα νησιά – Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική στην Κεντρική Μακεδονία

3 ώρες πριν

Ξέσπασμα Γιαννακόπουλου μετά την ήττα του Παναθηναϊκού: Να παραιτηθείτε όλοι σας, είστε ξεφτιλισμένοι

6 ώρες πριν

Τα 3 ζώδια που προσελκύουν οικονομική επιτυχία έως τις 8 Φεβρουαρίου – «Το σύμπαν εξοφλεί χρέη 8 ετών και οι προσπάθειές σας αναγνωρίζονται»

11 ώρες πριν

Γυναίκα που έχασε 14 κιλά σε 4 μήνες αποκαλύπτει: «Αυτές οι 5 συμβουλές με βοήθησαν να απαλλαγώ από το τοπικό πάχος»

3 ώρες πριν

Κουζίνα: Πώς να οργανώσετε τον χώρο σας χωρίς να πετάξετε τίποτα – Έξυπνες αλλαγές που περιορίζουν την ακαταστασία

2 ώρες πριν

Τα 11 ψέματα που λένε πάντα οι άνδρες για να σας πείσουν ότι έχετε εσείς το πρόβλημα

3 λεπτά πριν

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Σε ποιες περιοχές θα συνεχιστούν τα έντονα φαινόμενα

3 λεπτά πριν

«Melania»: Πρεμιέρα στην Αθήνα με οικοδέσποινα την Κίμπερλι Γκιλφόιλ – Η Μελάνια Τραμπ είναι εδώ για πολλούς λόγους

7 λεπτά πριν

Ύπνος: Γιατί πρέπει να κοιμάστε με την πόρτα του υπνοδωματίου σας κλειστή

13 λεπτά πριν

Ηράκλειο: Άναψαν ένα κεράκι στη μνήμη του 3χρονου Άγγελου που βασανίστηκε μέχρι θανάτου – Πραγματοποιήθηκε ετήσιο μνημόσυνο

21 λεπτά πριν

Θρίλερ στη Νέα Πέραμο: Τι ερευνούν οι Αρχές για τον άνδρα που εντοπίστηκε νεκρός σε ρέμα – Βίντεο από την απαγωγή του

ENIKOS NETWORK

oloygeia logo

Γελάτε, κλαίτε ή ανοίγει η μύτη σας μετά τον οργασμό – Πού οφείλεται, σύμφωνα με μελέτη;

Πώς να ξεφορτωθείτε τις σακούλες κάτω από τα μάτια – Tips που δουλεύουν

enikonomia logo

Επίδομα παιδιού 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις-Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ομόλογα: Γιατί τα μεγάλα ελλείμματα ΗΠΑ και Ιαπωνίας πιέζουν ανοδικά τις αποδόσεις – Πώς επηρεάζονται δολάριο και γιεν

Σπαζοκεφαλιά: Βρες πόσα 9 υπάρχουν στην εικόνα σε 8 δευτερόλεπτα

Τεστ IQ: Μπορείς να εντοπίσεις τον αριθμό 999 ανάμεσα στα 99Q σε 15 δευτερόλεπτα;

περισσότερα
16:35 , Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026

ΔΕΗ: Σταθερό το πράσινο τιμολόγιο της για τον Φεβρουάριο – Τι αναφέρει για τα κυμαινόμενα

Τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ για τον μήνα Φεβρουάριο παραμένουν σταθερά στο επίπεδο του Ιανου...
15:21 , Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026

Πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος: Σήμερα η πρεμιέρα – Ποιους αφορά και τι πρέπει να γνωρίζετε

Από σήμερα 1η Φεβρουαρίου αρχίζει η εφαρμογή του νέου «πορτοκαλί» τιμολογίου ρεύματος για επιχ...
10:37 , Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026

Σούπερ μάρκετ: Νέα έρευνα αποκαλύπτει για ποιον λόγο οι Έλληνες καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και Made in Greece

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως οι  Έλληνες καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για ο...
09:18 , Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026

ΥΠΕΝ: Αυτά είναι τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

Εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον Κάθετο Διάδρομο δρομολογεί η εμπορική συμφωνία της κοινοπραξίας AT...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3 λεπτά πριν

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Σε ποιες...

3 λεπτά πριν

«Melania»: Πρεμιέρα στην Αθήνα με οικοδέσποινα την...

7 λεπτά πριν

Ύπνος: Γιατί πρέπει να κοιμάστε με την πόρτα του...

13 λεπτά πριν

Ηράκλειο: Άναψαν ένα κεράκι στη μνήμη του 3χρονου...

21 λεπτά πριν

Θρίλερ στη Νέα Πέραμο: Τι ερευνούν οι Αρχές για τον...

28 λεπτά πριν

Παναθηναϊκός-Κηφισιά 3-0: Επιστροφή στις νίκες με...

37 λεπτά πριν

Τραμπ: «Ελπίζω να φτάσουμε σε συμφωνία με το Ιράν, αν...

45 λεπτά πριν

Ουκρανία: Επίθεση ρωσικού drone σε λεωφορείο που...

53 λεπτά πριν

Κακοκαιρία – Δράμα: Εγκλωβισμένοι παραμένουν...

Enikonomia.gr

Επίδομα παιδιού 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις-Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ομόλογα: Γιατί τα μεγάλα ελλείμματα ΗΠΑ και Ιαπωνίας πιέζουν ανοδικά τις αποδόσεις – Πώς επηρεάζονται δολάριο και γιεν

ΔΕΗ: Σταθερό το πράσινο τιμολόγιο της για τον Φεβρουάριο – Τι λέει για τα κυμαινόμενα

Πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος: Σήμερα η πρεμιέρα-Ποιους αφορά, τι δήλωσε ο Παπασταύρου

Μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων: Τι διευκρίνισε ο Λιβάνιος

MUST READ

Έλληνας πιλότος κάνει… θραύση στα social media με τις ατάκες του εν ώρα πτήσης – «Ούτε τα πουλάκια του ουρανού δεν προσγειώνονται έτσι»

Βίντεο: Οδηγός εκχιονιστικού πετάει επίτηδες χιόνι πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα

Οι ανθρώποι που περπατούν πάντα γρήγορα, ακόμα και όταν δεν βιάζoνται, διαθέτουν συνήθως 7 ξεχωριστά χαρακτηριστικά

Οπτική ψευδαίσθηση: Μόνο όσοι έχουν τέλεια όραση μπορούν να εντοπίσουν τη 2η γάτα μέσα σε 13 δευτερόλεπτα

© 2026 enikos.gr
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
enikos.gr | Ταυτότητα
Γενικός διευθυντής – Διαχειριστής ιστοσελίδας: Μάνος Νιφλής
Διευθύντρια Σύνταξης: Στεφανία Κασίμη
Ιδιοκτησία – Δικαιούχος domain name: ENIKOS AE
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Στέργιος Χατζηνικολάου
ΕΝΙΚΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ
ΑΦΜ: 800384700 ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 242097
Έδρα της επιχείρησης: Πλαστήρα Νικολάου, Μαρούσι, 151 24
Email: [email protected]
Τηλ. Επικοινωνίας: +30 (210) 878-8006