Ο Όλι Ρεν ψάχνει “τρόπους”

Ο Όλι Ρεν ψάχνει “τρόπους”

 

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διερευνήσει τρόπους για να διευκολύνει τις δημόσιες επενδύσεις στην αξιολόγηση των δημοσιονομικών προγραμμάτων των χωρών της, σημειώνει ο Επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times.

 

«Επιδιώκουμε επίσης να διερευνήσουμε τρόπους, εντός των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, για να διευκολύνουμε τις δημόσιες επενδύσεις κατά την αξιολόγηση που κάνουμε των εθνικών δημοσιονομικών προγραμμάτων», δήλωσε ο Επίτροπος.

 

Αν και δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις σχετικά με το θέμα αυτά, αναφέρθηκε σε αυτό στη συνέχεια σημείωσής του ότι η ΕΕ λαμβάνει υπόψη τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες στην αξιολόγηση των δημοσιονομικών προγραμμάτων. «Παρά τις επίμονες λανθασμένες αντιλήψεις για το αντίθετο, το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ λαμβάνει πλήρως υπόψη τις εξελισσόμενες οικονομικές συνθήκες», αναφέρει ο Επίτροπος και προσθέτει: «Αν η ανάπτυξη επιδεινωθεί, μία χώρα μπορεί να λάβει επιπλέον χρόνο για να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμά της, εφόσον έχει κάνει τη συμφωνηθείσα προσπάθεια για την προσαρμογή. Τέτοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί φέτος για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα».

 

Στο άρθρο του, με τίτλο: «Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει το δρόμο της λιτότητας», ο κ. Ρεν σημειώνει ότι η Ευρωζώνη περνά εποχή ισχνών αγελάδων, αλλά προσθέτει ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. «Από τη μία πλευρά, το βραχυπρόθεσμο οικονομικό περιβάλλον παραμένει εξασθενημένο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ενδείξεις ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη», σημειώνει ο Επίτροπος.

 

«Οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις μεγάλου βεληνεκούς βοηθούν να επανεξισορροπηθεί η οικονομία της Ευρωζώνης. Η πρόοδος είναι απτή: Οι ανισορροπίες στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς επανακτάται η ανταγωνιστικότητα που είχαν χάσει κάποιες από τις χώρες στη δεκαετία πριν από την κρίση», τονίζει ο κ. Ρεν.  

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ