Άδωνις Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1: Παίρνουμε λελογισμένα μέτρα για την ακρίβεια

Για την ακρίβεια και την μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής που έχει επιφέρει στην χώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις κινήσεις της κυβέρνησης που έχουν στόχο την ανακούφιση των πολιτών.

“Η ακρίβεια είναι πάρα πολύ μεγάλη”, παραδέχτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ωστόσο όπως είπε η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα, όπως αυτό της αύξησης του βασικού μισθού.  Ο ίδιος απέδωσε την ακρίβεια και τη μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής στον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Έχουμε πολλούς τρόπους να απαντήσουμε κι έχουμε πάρει μέτρα, τα μέτρα για την αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος των συμπολιτών μας. Η αύξηση του βασικού μισθού είναι μέτρο για την ακρίβεια. Το 50άρικο επιπλέον στον βασικό μισθό, είναι ένας επιπλέον βασικός μισθός το χρόνο. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ για να αντιμετωπίσει ο κόσμος εν μέρει την ακρίβεια”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και εξήγησε ότι μηχανισμοί όπως η ΑΤΑ, δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν, αφού η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης.

Ωστόσο είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια  με “σοβαρή και συγκροτημένη πολιτική και φυσικά με πολλούς ελέγχους στην αγορά. “Τα πρόστιμα που έχουμε επιβάλει για την αισχροκέρδεια είναι πάρα πολλά, έχουν ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Την άλλη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε μια σειρά προστίμων σε πρατήρια καυσίμων. Έχουμε κάνει πάρα πολλούς ελέγχους σε πρατήρια και δυστυχώς έχουμε βρει πολλές παραβάσεις. Είναι μικρά τα πρόστιμα, κάτω από 50.000 ευρώ και δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε ονόματα, αλλά θα ανακοινώσουμε περιοχές. Σκοπεύω και ο ίδιος να πάω σε μερικά από αυτά τα πρατήρια στα νησιά την επόμενη εβδομάδα για να μου εξηγήσουν οι πρατηριούχοι τι συμβαίνει. “, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς για το θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι δεν είναι αρμοδιότητά του, αλλά “όπως έχει πει ο κύριος πρωθυπουργός είναι κι αυτό ένα όπλο πάνω στο τραπέζι”.

“Πριν από μία εβδομάδα ανακοινώσαμε πακέτο ενίσχυσης για το ρεύμα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά από δύο ημέρες τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας πήγαν στο 3,57. Δεν είναι τόσο απλό. Δεν μπορείς να δίνεις ένα σήμα στις αγορές ότι σκορπάς λεφτά αδιακρίτως και χωρίς κανένα όριο, γιατί θα βρεθείς πάλι εκτός αγορών και θα έχουμε άλλα θέματα,  από αυτά που είχαμε στο παρελθόν και κανείς δεν τα θέλει. Άρα οι κινήσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και τα αιτήματα της κοινωνίας προς την κυβέρνηση πρέπει να είναι λελογισμένα. Δεν έχουμε άπειρους πόρους, δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε αυτή την ακρίβεια.”, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Για τις οικογένειες που έχουν ασθενέστερα εισοδήματα κι έχουν πρόβλημα στον προϋπολογισμό τους, ο κ. Γεωργιάδης είπε: “Έχουμε δώσει την έκτακτη επιχορήγηση, έχουμε βάλει την αύξηση του βασικού μισθού, κι έχουμε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Όλα αυτά είναι μέτρα, για να βοηθήσουμε την ευάλωτη οικογένεια.”

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ