Απάτη 5 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: Ελεύθεροι μετά την απολογία τους οι 13 εμπλεκόμενοι

της Άννας Κανδύλη

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα, οι 13 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του ΕΟΠΥΥ.

Στους 3 εξ αυτών που φέρονται ως ηγετικά στελέχη επεβλήθησαν περιοριστικοί όροι και οι υπόλοιποι 10 αφέθηκαν χωρίς όρους.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015, οι εμπλεκόμενοι είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές δραστηριότητές τους.

Το modus operandi

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω γιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου, σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχεια, μέσω κατάλληλης υποδομής που είχαν στήσει, κατάφερναν να εξαπατήσουν τον ΕΟΠΥΥ και να αποζημιωθούν για τις συγκεκριμένες συνταγογραφήσεις.

Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξεταστεί οι φερόμενοι ως ασθενείς, είτε οι κατηγορούμενοι συνταγογραφούσαν υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθησή τους, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και να ελαχιστοποιήσουν την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους των αρμόδιων Αρχών, εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, καθώς και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση εταιρειών που κατείχαν. Στη συνέχεια, συνέστησαν και άλλες εταιρείες είτε δικές τους είτε “αχυρανθρώπων”, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στην νόμιμη λειτουργία των εταιριών, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ