Ζαούτης στον Realfm 97,8: Το έξω έχει χαμηλότερο κίνδυνο από το μέσα – Τι είπε για εστίαση και Πάσχα

Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 μίλησε ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Ερωτηθείς αν το άνοιγμα της εστίασης έστω στους εξωτερικούς χώρους μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο από τα πάρτι στις πλατείες απάντησε ότι “Την επιδημιολογική κατάσταση την βλέπουμε και την ακούμε καθημερινά στις συζητήσεις. Πρώτον, αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ είναι η συνέπεια των κρουσμάτων που βλέπαμε πριν από δύο ή τρεις εβδομάδες. Αυτό που βλέπουμε όλοι στις πλατείες αντιπροσωπεύει την κούραση και την πίεση του κόσμου και μια ανάγκη να πάρει ανάσα. Θεωρούμε όλοι πως σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε και πρέπει να βρεθεί μια λεπτή ισορροπία γιατί ακόμα το σύστημα υγείας πιέζεται”.

“Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες για ποιο συγκεκριμένο κομμάτι από αυτά θα ανοίξει, εστίαση ή μπαρ κτλ, θα σας πω τι γνωρίζουμε επιστημονικά. Γνωρίζουμε ότι το έξω σε σχέση με το μέσα έχει χαμηλότερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Επίσης ότι ο πολύς κόσμος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης από εκεί που δεν υπάρχει πολύς κόσμος και συνωστισμός. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι αν μπορεί κάτι να λειτουργήσει που είναι έξω χωρίς συνωστισμό αυτό θα είχε τον λιγότερο κίνδυνο. Μέσα με πολύ συνωστισμό είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Θεωρώ ότι σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για το πώς θα ανοίξουμε τις επόμενες εβδομάδες” πρόσθεσε.

Όπως περιέγραψε θα δει τα δεδομένα των επόμενων ημερών, ώστε να καταλήξει η επιτροπή στην εισήγησή της για το Πάσχα.

“Κατανοητή η άποψη να βρεθούν στους ανοιχτούς χώρους του χωριού, από την άλλη θα φύγει πολύς κόσμος από κόκκινες ζώνες ή στο βαθύ κόκκινο και μην ξεχνάμε ότι τα νούμερα δεν περιέχουν τους ασυμπτωματικούς. Το να φύγουν και να πάνε σε πράσινα χωριά ή πράσινα νησιά εμπεριέχει κίνδυνο” τόνισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ