Οι αριθμοί του ντέρμπι

Οι αριθμοί του ντέρμπι

Η αλήθεια είναι ότι το λεγόμενο «μοντέρνο ποδόσφαιρο» έχει κάνει μεγάλη ζημιά στους… στατιστικολάγνους. Οι ομάδες αλλάζουν εύκολα «κορμό», οι παίκτες σπάνια κάθονται για καιρό στην ίδια ομάδα κι αυτό έχει συνέπεια ακόμα και σε ένα ντέρμπι όπως το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, το παρελθόν να συνδέεται δύσκολα με το παρόν.

Βέβαια, ακόμα κι έτσι μπορεί άνετα να δημιουργηθεί μία σελίδα με… λαχταριστά στατιστικά για τους φίλους των αριθμών. Απ’ όλο τον σωρό των 109 ντέρμπι (μαζί με το ιστορικό μπαράζ του ’82) των δύο ομάδων στην Α’ Εθνική, ξεχωρίσαμε επτά αριθμούς, οι οποίοι δημιουργούν ισάριθμες ενδιαφέρουσες -ελπίζουμε- ιστορίες. Και θα δείτε πώς το σημαντικότερο ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου, μπορεί να συνδέσει τιτάνες όπως ο Δομάζος κι ο Σιδέρης, με τον ηθοποιό Γιώργο Πετρόχειλο!

 

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΟΥ… ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ

33χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την προτελευταία νίκη του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο. Στις 2 Νοεμβρίου 1980, οι Πειραιώτες επικράτησαν με 1-0 του Παναθηναϊκού με γκολ του Βαγγέλη Κουσουλάκ, το οποίο όλοι οι Ελληνες φιλαθλοι που είναι γύρω στα σαράντα (και άνω) βαρέθηκαν να βλέπουν εκείνα τα χρόνια, μια και χρησιμοποιήθηκε σε τηλεοπτική διαφήμιση. Με τον -άγνωστο ακόμα- Γιώργο Πετρόχειλο να το παίζει άνετος στην κερκίδα, σε αντίθεση με τον Νικήτα Αστρινάκη, ο οποίος… έτρωγε το καπέλο του από την αγωνία!

 

«ΠΡΑΣΙΝΗ» ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

17φορές έχουν αναμετρηθεί οι δύο «αιώνιοι» τον μήνα Νοέμβριο, με τον Παναθηναϊκό να έχει μία ελαφρά υπεροχή στην προϊστορία. Επτά νίκες έχουν οι «πράσινοι», με πιο πρόσφατη αυτή του 2006 στο ΟΑΚΑ, με το αυτογκόλ του Κωστούλα . Πέντε νίκες έχει ο Ολυμπιακός (τελευταία το 2-0 του 2009 με τα «πιστόλια» του Μήτρογλου) και άλλα πέντε ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

 

ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ

3όλοι κι όλοι είναι οι σημερινοί παίκτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού που έχουν σκοράρει στο παρελθόν εναντίον του «αιωνίου» αντιπάλου. Πρώτος και καλύτερος είναι ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος είναι και ο μόνος «ερυθρόλευκος» με ιστορία, καθώς έχει τρία γκολ συνολικά (δύο το 2009 και άλλο ένα πέρυσι). Από πλευράς Παναθηναϊκού, και οι δύο σκόρερ είναι ξένοι. Ο Ζέκα είχε σκοράρει πριν από δύο χρόνια, στο 1-1 του Καραϊσκάκη και ο Λουτσιάνο Φιγκερόα πέρυσι, σε ένα ντέρμπι που επίσης διεξήχθη στο φαληρικό γήπεδο και έληξε 1-1.

 

ΑΠΟΡΘΗΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟΣ

30χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία νίκη του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο: 1-0 είχαν επικρατήσει τότε οι «ερυθρόλευκοι», με γκολ του Βισέντε Εσταβίλιο, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τον τίτλο αρκετές αγωνιστικές πριν από το τέλος. Βέβαια, αυτό το «30 χρόνια» είναι πλασματικό, αφενός επειδή τα παιχνίδια που διεξήχθησαν έκτοτε στο «Απόστολος Νικολαΐδης» είναι μόλις επτά και αφετέρου επειδή υπάρχει και το 4-1 στο Κύπελλο, το 2001. Σ’ αυτά τα τελευταία επτά ντέρμπι πρωταθλήματος της Λεωφόρου, πάντως, ο Παναθηναϊκός έχει δύο νίκες και πέντε ισοπαλίες.

 

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ

7γκολ έχουν πετύχει οι παίκτες που μοιράζονται την κορυφή του πίνακα των σκόρερ, στα ντέρμπι των «αιωνίων» στην Α’ Εθνική. Και οι τρεις είναι μυθικά ονόματα. Από τη μεριά του Παναθηναϊκού, ο Δημήτρης Σαραβάκος και ο Κριστόφ Βαζέχα. Από τη μεριά του Ολυμπιακού, ο Γιώργος Σιδέρης. Στα έξι γκολ σταμάτησαν οι εξίσου σπουδαίοι Δομάζος, Αναστόπουλος και Τζόρτζεβιτς. Και ο Μήτρογλου έχει πολλά «ψωμιά» να φάει ακόμα για να τους φτάσει, εκτός κι αν κάνει κανά «τρελό» (και) απόψε.

 

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΜΕ ΠΕΙΡΑ

14μόλις παίκτες από τα σημερινά ρόστερ των δύο ομάδων έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν σε ντέρμπι. Στον Παναθηναϊκό υπάρχουν μόνο πέντε και οι περισσότεροι έκαναν ντεμπούτο πέρυσι. Πρόκειται για τους Ζέκα, Φιγκερόα (οι οποίοι έχουν σκοράρει κιόλας, όπως γράφουμε παραπλεύρως) Καπίνο, Χουχούμη και Τριανταφυλλόπουλο. Εννιά έχουν προϋπηρεσία από τον φετινό Ολυμπιακό: Παπαδόπουλος, Μήτρογλου, Μέγερι, Φουστέρ, Μανιάτης, Παπάζογλου, Σιόβας και Μανωλάς.

 

ΣΤΑ 32 ΚΑΙΓΕΣΑΙ;

31ντέρμπι πρωταθλήματος έχουν διεξαχθεί στη Λεωφόρο, με την ισοπαλία να είναι το κυρίαρχο αποτέλεσμα. Συνολικά δεκαεπτά από αυτά τα παιχνίδια έχουν λήξει χωρίς νικητή, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει εννέα νίκες και ο Ολυμπιακός πέντε. Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό, είναι ότι σύνολο των αγώνων με γηπεδούχο το «τριφύλλι» υπάρχει απόλυτη ισορροπία τόσο στα αποτελέσματα όσο και στα γκολ: 24 ισοπαλίες και 15 νίκες για κάθε «αιώνιο», με συνολικά τέρματα 55-55!

Πηγή: sday.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ