Συνεχίζει ακάθεκτη η “Σοφία”‘ με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Σοφία» η οποία επηρεάζει τη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης με χαμηλές θερμοκρασίες, θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής σημειώθηκε στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά παγετός, με το θερμόμετρο να καταγράφει θερμοκρασίες κοντά στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως και το Σάββατο, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Να σημειωθεί ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

Δείτε τη συνολική χιονοκάλυψη από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 03/01 έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 05/01 αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και το Αιγαίο καθώς και τα παραθαλάσσια τμήματά τους, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και στα ανατολικά ηπειρωτικά με χαμηλό υψόμετρο αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία και την Εύβοια θα είναι πυκνές, ενώ παγετός θα εκδηλωθεί κυρίως τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, ισχυρός και ολικός στα βόρεια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα βαθμιαία από τα βόρεια και στη συνέχεια στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν και αργότερα θα σταματήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -9 έως -3 βαθμούς), -1 έως 4 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -1 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -4 έως 2 βαθμούς), 5 έως 9 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 11 βαθμούς στην Κρήτη, 3 έως 8 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 11 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι, στο υπόλοιπο Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Δυτικό Κρητικό σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ. Στο Βόρειο και Κεντρικό Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις και στο Νότιο Ιόνιο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες στα ορεινά, ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 4 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές τις πρωινές ώρες και εξασθένηση στη συνέχεια περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 0 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Μετ’ εμποδίων διεξάγονται οι μετακινήσεις σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου. Σε πολλούς δρόμους η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ οι τοπικές αρχές βρίσκονται επί ποδός, με εκχιονιστικά μηχανήματα να επιχειρούν συνεχώς για να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Δείτε ΕΔΩ ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί και πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

H Eγνατία Οδός προς Βέροια

Δείτε LIVE πού χιονίζει σε όλη την Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Απολαύστε το χιόνιπου πέφτει σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, από τις live κάμερες, που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Δείτε τα υπέροχα τοπία από την «επέλαση» της Σοφίας:

Πάρνηθα

http://parnithacam2.forecastweather.gr

http://parnithacam1.forecastweather.gr

Τρίκαλα Κορινθίας

http://trikalakorinthiascam.forecastweather.gr

Βίλια Αττικής

http://viliacam.forecastweather.gr

Λίμνη Πλαστήρα

http://limniplastiracam.forecastweather.gr

Πισοδέρι

http://pisodericam.forecastweather.gr

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων

https://neraidochoricam.forecastweather.gr

Κόζιακας

http://koziakascam.forecastweather.gr

Νυμφαίο

http://nymfaiocam2.forecastweather.gr

Ορεινή Ναυπακτία

http://oreininafpaktia.forecastweather.gr

Μέτσοβο

http://metsovocam1.forecastweather.gr/

http://metsovocam2.forecastweather.gr/

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση φαίνεται πως αντιμετωπίζουν περιοχές της Μαγνησίας εξαιτίας της κακοκαιρίας, καθώς χωρίς ρεύμα έχουν μείνει οικισμοί του Πηλίου, στην Πορταριά και στη Μακρινίτσα. Στην περιοχή του Βόλου προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αγία Παρασκευή, αλλά και στην Πλατεία Χρυσοχοΐδη, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση των βλαβών.

Η κακοκαιρία προκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης διακοπές της ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Μελιβοίας και λίγες ώρες αργότερα σε τμήματα του δήμου Αγιάς. Στην Αγιά η ζημιά αποκαταστάθηκε, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση της ζημιάς στη Μελιβοία και για την επαναφορά της ηλεκτροδότησης.

Προβλήματα εντοπίζονται και σε αρκετές περιοχές των Φαρσάλων του νομού Λάρισας. Συγκεκριμένα σοβαρές βλάβες και διακοπές ρεύματος σημειώνονται σε Βαμβακού, Ερέτρια Παλαιόμυλο, Αμπελιά και Νεράιδα Φαρσάλων. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαρσάλων ‘Αρης Καραχάλιος σημείωσε ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν κυρίως από πτώσεις δέντρων, τονίζοντας πως γίνονται προσπάθειες από τον ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση.

Αναφορικά με την κατάσταση στο οδικό δίκτυο της περιοχής των Φαρσάλων, ο δήμαρχος τόνισε ότι παρά το αρκετό χιόνι που έχει πέσει, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ γίνεται προσπάθεια να διατηρούνται οι δρόμοι καθαροί σε όλες τις περιοχές αλλά και στα χωριά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ