Στο έλεος του “Ραφαήλ” η χώρα: Εγκλωβισμένοι εκδρομείς, δεμένα πλοία, κλειστοί δρόμοι – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

«Επελαύνει» σε όλη τη χώρα ο «Ραφαήλ» με ισχυρές καταιγίδες, χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και τσουχτερό κρύο.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει γρήγορη βελτίωση.

Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής-Βόρειας Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Αττικής.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα, ο καιρός θα κάνει μια μικρή ανάπαυλα στα έντονα φαινόμενα, ενόψει της νέας επιδείνωσης την Πέμπτης.Η Λέσβος «υποδέχτηκε» το 2019 στα λευκά

Από το πρωί χιονίζει σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νησιού, ενώ έχουν αποκλειστεί από το πυκνό χιόνι και κάποια χωριά όπου η συγκοινωνία έχει διακοπεί ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Στρατή Κύτελη ο οποίος βρίσκεται στο Αμπελικό, η κατάσταση εκεί είναι αρκετά δύσκολη ενώ μία γυναίκα εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό της και χρειάστηκε η επέμβαση των ανδρών της αστυνομίας για τον απεγκλωβισμό της.

Τρίκαλα: Στους 20 πόντους το χιόνι στα ορεινά – Ανοιχτοί οι δρόμοι

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας χιόνιζε και το χιόνι σε ορισμένα σημεία έφτασε και τους 20 πόντους.

Χάρη στην προσπάθεια των εκχιονιστικών μηχανημάτων της Π.Ε. Τρικάλων και τον συντονισμό του ίδιου του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μιχαλάκη όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ενώ ειδικά μέχρι το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου (όπου λειτουργούν και σήμερα κανονικά τα σαλέ στη βάση και στη κορυφή, με καφέ και φαγητό) η πρόσβαση είναι άνετη.

Φθιώτιδα: Επιχείρηση για 50 εγκλωβισμένους στο Γαρδίκι

Μεγάλη επιχείρηση έχει στηθεί από το πρωί της Πρωτοχρονιάς στο Γαρδίκι για 50 περίπου άτομα που έχουν εγκλωβιστεί σε ξενοδοχείο της περιοχής από την έντονη χιονόπτωση που δημιούργησε προβλήματα από το βράδυ της Δευτέρας.

Το χιόνι το οποίο έχει ξεπεράσει τους 70 πόντους είναι αδύνατο να διασπαστεί ως αυτή την ώρα και σύμφωνα με τον υπεύθυνο της πολιτικής προστασίας Θανάση Καρακάντζα έχει επιστρατευθεί ειδικό μηχάνημα το οποίο έχει στην διάθεση της η πολιτική προστασία από τις… Άλπεις.Γίνονται προσπάθειες προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και να μπορέσουν οι 50 περίπου εκδρομείς που βρίσκονται στο χωριό -και διαμένουν στο ξενοδοχείο – να επιστρέψουν στους προορισμούς τους. Αν δεν μπορέσει και το ειδικό μηχάνημα να απομακρύνει το χιόνι και να ανοίξει τον δρόμο θα επιστρατευθεί μπουλντόζα μιας και το χιόνι είναι αρκετά βαρύ.

Στο μεταξύ πολλά χωριά της Οίτης αλλά και της Δυτικής Φθιώτιδας, όπως Κυριακοχώρι. Πάππα, Δάφνη κ.α έχουν αποκλειστεί από τον χιονιά.

Τρίπολη: Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων λόγω κακοκαιρίας

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αρκαδία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, από το 20ο έως το 52,5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Τρίπολης – Καστρίου – Βουρβούρων – Αγίου Πέτρου – Άστρους, ενώ μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στην επαρχιακή οδό Ελάτης – Χρυσοβιτσίου -Στεμνίτσας.

Στην Κορινθία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από 14ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων – Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω.

Στην Μεσσηνία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, από 33ο έως 40 χιλιόμετρο.

Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές της Αττικής

Πολύωρες διακοπές στην παροχή ρεύματος καταγράφονται το πρωί της Πρωτοχρονιάς σε περιοχές της νότιας και της δυτικής Αττικής, όπως η Βάρη, η Βούλα, η Νέα Μάκρη και το Πόρτο Ράφτη.

Ο ΔΕΔΔΗΕ απέδωσε τις διακοπές σε βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Έως τώρα δεν είναι σαφές πότε θα διορθωθεί η βλάβη, όμως ο ΔΕΔΔΗΕ διαβεβαίωσε πως σε πολλά σημεία είναι σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης.

Το ακριβές αίτιο των διακοπών δεν είναι γνωστό, όμως στην περιοχή της Γλυφάδας ένα δέντρο έπεσε στα καλώδια του δικτύου.

Κλειστός ο δρόμος προς Πάρνηθα λόγω χιονόπτωσης

Η “επέλαση” του χιονιά έκανε την εμφάνισή του και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Κλειστή είναι από τις 07.00 σήμερα το πρωί, η λεωφόρος Πάρνηθος, λόγω χιονόπτωσης.

Για λόγους ασφαλείας η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο για την Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω, όπου μέχρι και τη νύχτα γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε ποια λιμάνια μένουν δεμένα τα πλοια

Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες έχει δημιουργήσει το χαμηλό βαρομετρικό «Ραφαήλ». Μέχρι στιγμής έχουν διακοπεί τα δρομολόγια στα λιμάνια του Λαυρίου, της Κεραμωτής (Θάσος), στα λιμάνια που μεταφέρουν επιβάτες προς Εύβοια ( Αιδηψός, Ερέτρια, Αγιόκαμπος) και σε αυτό του Ρίου-Αντιρρίου.

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια από Ραφήνα και Πειραιά, καθώς επίσης και από Κυλλήνη.

Το χαμηλό βαρομετρικό «Ραφαήλ» θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά, φέρνοντας μαζί του την κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-8 μποφόρ θα επικρατήσουν προοδευτικά στα πελάγη, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Πού χειάζονται αλυσίδες

Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ. Ανακοίνωσε τα σημεία που τα αυτοκίνητα πρέπει να κινούνται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης ή παγετού.

Ειδικότερα, με βάση την τροχαία, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται στα εξής σημεία:

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δ.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσο Ταξιάρχη), από 65Ο χλμ έως 85Ο χλμ (Αρναία).

Δασική οδός από Πολύγυρο προς Ταξιάρχη (μέσω Τσουκάλα).

Δασική οδός Ταξιάρχη- Παλαιοχώρας.

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Οδικό Δίκτυο τ.κ. Κερασιάς προς το Χ/Κ Βορράς, από το 7ο χλμ. (δευτερεύον οδικό δίκτυο πρόσβασης ανωτέρω χιονοδρομικού κέντρου).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 10ο έως 30ο χλμ.

Δ.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ε.Ο. Καστοριάς – Φλωρίνης (μέσω Βίτσιου), από 18ο έως 28ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Επ. Ο. Καρδίτσας – Άρτας, από το 50Ο χλμ (Αυχένας Τυμπάνου).

Επ. Ο. Μουζακίου- Στεφανιάδας, από το 29Ο χλμ (Αυχένας Αγ. Νικολάου).

Δ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ε.Ο. Τρικάλων- Άρτης από 25ο χλμ (Θέση Αναβρυσούλα) έως 75ο χλμ (Γέφυρα Αλεξίου).

Επ. Ο. Πύλης- Μεσοχώρας από 13ο χλμ (Θέση Πηγή των Θεών) έως 55ο χλμ (Μεσοχώρα).

Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Πύλης.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Δ.Α. ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Επ. Ο. Ναυπάκτου –Πλατάνου, από Τ.Κ. Παλαιοπύργου έως Τ.Κ. Πλατάνου.

Επ. Ο. Ναυπάκτου – Ανω Χώρας, από Τ.Κ. Λιμνίτσας έωςΤ.Κ. Άνω χώρας.

Επ. Ο. Ναυπάκτου – Ελευθέριανης, από Τ.Κ. Παλαιοπύργου – Τ.Κ. Ελευθέριανης – Τ.Κ. Αγ.Κυριακής

Δ.Α. ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Ε.Ο. Καλλιθέας-Προυσού, 13ο χλμ έως το 18ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Δ.Α. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Ε.Ο. Λάμιας -Καρπενησίου από 54Ο χλμ.

Δ.Α.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Ε.Ο .Καρπενησίου-Λαμίας, από 5ο έως 8ο χλμ (“Σηραγγα Τυμφρηστού).

Παλαιά Ε. Ο. Καρπενησίου-Λαμίας, από 8ο από 13ο χλμ (Ράχη Τυμφρηστού)

Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνάς – Καρδίτσα, από 12ο έως 40ο χλμ.

Επ. Ο. Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από 12ο έως 25o χλμ.

Επ. Ο. Καρπενησίου-Προυσού-Αγρινίου, από 35ο έως 45ο χλμ. (Θέση “Αραποκέφαλα”).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Δ.Α. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Επ. Ο. Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας (οδικό δίκτυο Μαινάλαου).

Επ. Ο. Λεωνιδίου – Κοσμά, από το 10ο έως το 35ο χλμ.

Δ.Α. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ε.Ο. Ξυλοκάστρου – Τρικάλων (Α.Τ. Ξυλοκάστρου –Ευρωστίνης), από το 15ο χλμ.

Ε.Ο Τρικάλων – Καρυάς (Α.Τ. Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης), από το 1ο χλμ.

Ε.Ο. Γκούρας – Δερβενίου (Α.Σ. Γκούρας), από το 7ο έως το 15ο χλμ.

Ε.Ο. Γκούρας –Λυκουριάς (Α.Σ. Γκούρας), από το 1ο χλμ. έως το 18ο χλμ.

Ε.Ο. Γκούρας – Κιάτου (Α.Σ. Γκούρας), από το 10ο χλμ. έως το 17ο χλμ.

Δ.Α ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ε.Ο. Καλαμάτας –Σπάρτης, από το 35ο έως το 40ο χλμ.

Ο καιρός τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τη www.meteo.gr η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως τις απογευματινές ώρες σήμερα, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει γρήγορη βελτίωση.

Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής-Βόρειας Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Αττικής. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Αύριο Τετάρτη 02/01/2019 αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού σχεδόν παντού, καθώς οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Από την Πέμπτη 03/01/2019 αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Πηγή: ant1news.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ