“Βόμβα” Παπασπύρου στον Realfm 97,8: Θέτει ερωτήματα για το «πάγωμα» της έρευνας για το Μάτι

Ερωτήματα-“φωτιά” για την έρευνα σχετικά με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έθεσε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

Αναφερόμενη στη διαρροή σχετικά με το “φρένο” στην κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα λόγω της παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, είπε: “Έχετε δει το έγγραφο της εισαγγελέως; Πώς μιλάμε για κάτι που δεν έχουμε δει; Χωρίς να βγει το έγγραφο, δεν μπορώ να πω” δήλωσε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.

“Στις 3-8-2018 βγάζω εντολή ελέγχου σε μικτό κλιμάκιο για την αναγνώριση και καταγραφή όλων των αυθαιρέτων κατασκευών στην πληγείσα περιοχή και συγκεκριμένα σε όσες εντοπίζονται σε βάθος μικρότερο των 100 μέτρων από τον αιγιαλό. Με ενδιέφερε να δω την κλεισμένη δίοδο προς τη θάλασσα. Τον επανέλεγχο όλων των οικοδομικών αδειών στην ίδια ζώνη και την καταγραφή των χρήσεων γης στην πληγείσα περιοχή. Περιμένω από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι οποίοι τα ελέγχουν αυτά, θα μου φέρουν τα πορίσματά τους και θα προχωρήσω” ανέφερε.

“Στη συνέχεια γύρω στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ο πραγματογνώμονας συγγενών θυμάτων, ζήτησε γιατί δεν επεμβαίνει ο Γενικός Επιθεωρητής σε αυτή την υπόθεση. Στο αίτημα του κ. Καπερνάρου θα απαντήσουμε, ο κ. Καπερνάρος μιλάει στο αίτημά του για το αν έκανα προληπτικούς ελέγχους. Ο Γενικός Επιθεωρητής με 12 επιθεωρητές δεν μπορεί να κάνει προληπτικούς ελέγχους. Εγώ θα κάνω τον έλεγχο, θα βγάλω το πόρισμα και θα το κοινοποιήσω στον κ. Καπερνάρο άμεσα” τόνισε ακόμη, απαντώντας στον γνωστό δικηγόρο που νωρίτερα μίλησε στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

“Αμέσως έβγαλα εντολή ελέγχου στις 6-9-2018 για μικτό κλιμάκιο με αντικείμενο την εξέταση της τήρησης της νομιμότητος και των προβλεπόμενων διαδικασιών αναφορικά με τις ενέργειες και τυχόν παραλείψεις των εμπλεκομένων φορέων σχετικά με την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Ήδη οι επιθεωρητές έχουν ξεκινήσει και μαζεύουν τα έγγραφα. Στη συνέχεια, στις 7-9-2018 διαβίβασα την εντολή ελέγχου στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Από εκεί και πέρα οι εισαγγελείς εφόσον πήραν το πόρισμα από τον πραγματογνώμονα, τον οποίο όπως βλέπω σήμερα στα δημοσιεύματα, τον αμφισβητούν γιατί ήταν διάφοροι εμπειρογνώμονες άλλοι, δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται. Δεν ξέρω πως διέρρευσε το πόρισμα, είναι στην προκαταρκτική. Αυτό είναι κάπως περίεργο και από ότι βλέπω αποδίδει σε ώρες που έγιναν τα συμβάντα, όπως άλλοι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν την πληρότητα αυτού του πορίσματος γιατί όπως αναφέρουν ο εν λόγω αξιωματικός κρίνεται από ανωτέρους και υπάρχει φόβος των συνεπειών που μπορεί να αντιμετωπίσει” υπογράμμισε, αναφερόμενη στη δημοσιοποίηση της έκθεσης του πραγματογνώμονα που είχε οριστεί από τις εισαγγελικές Αρχές.

“Υπάρχει διαδικασία, διότι υπάρχει η προκαταρκτική πραγματογνωμοσύνη που μπορεί να γίνει σε αυτή την περίπτωση και όχι τακτική πραγματογνωμοσύνη. Καταλάβατε; Εδώ δεν γνωρίζω τι έχει γίνει. Υπάρχει και το άρθρο 43 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το οποίο λέει ότι όταν υπάρχει πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης ή άλλων σωμάτων ελεγκτικών, τότε έχει τη δυνατότητα και προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να κινηθεί η ποινική δίωξη, μπορεί να μην διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση. Καταλαβαίνετε πόση σημασία δίνεται σε αυτά τα πορίσματα γιατί τα κάνουν ειδικοί” ανέφερε.

“Έστειλα την εντολή ελέγχου στην κ. Δημητρίου στις 7-9, προφανώς η κ. Δημητρίου αμέσως μετά θα την διαβίβασε. Από τις 7-9 στις 24 του μήνα; Μόλις πήγε το πόρισμα του πραγματογνώμονα; Ο εισαγγελέας θα κάνει την δουλειά του και ο Γενικός Επιθεωρητής κάνει τη δική του δουλειά. Εκείνοι αν έχουν πλήρη στοιχεία για να κάνουν κάποιον κατηγορούμενο πρέπει να το κάνουν. Αν όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ή δεν μπορούν να τα βρουν πρέπει να κάνουν αυτά που λέει ο νόμος. Αλλά δεν πρέπει να εμπλέκεται ο Γενικός Επιθεωρητής σε αυτή την ιστορία έτσι. Ο Γενικός Επιθεωρητής θα αποδώσει τις πειθαρχικές ευθύνες εκεί που πρέπει, εφόσον υπάρχουν” κατέληξε η κ. Παπασπύρου.

Ακούστε το ηχητικό:

Καπερνάρος: Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρέπει να αιτιολογήσει την εισαγγελική της παραγγελία -Γιατί το κάνει σε αυτό το χρονικό σημείο

«Η προσπάθεια της κ. Δημητρίου είναι προσπάθεια εκ των υστέρων. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Η ποινική δίκη διεξάγεται σύμφωνα με την ποινική δικονομία, ο πειθαρχικός έλεγχος από την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης διεξάγεται με άλλο κώδικα και με άλλες σταθερές. Καμία σχέση το ένα με το άλλο που αφορά πιθανόν πειθαρχικά παραπτώματα κάποιων υπαλλήλων, υπηρεσιών. Εδώ έχουμε μια ποινική δίκη που έχει αρχίσει, που πρέπει σύντομα να τελειώσει και να πάρουμε και εμείς αντίγραφα από τη δικογραφία που δεν έχουμε πάρει. Ούτε καν αντίγραφο του τεχνικού συμβούλου ή του πραγματογνώμονα δεν έχουμε πάρει» τόνισε ο δικηγόρος οικογένειας θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, Βασίλης Καπερνάρος μιλώντας στην ίδια εκπομπή.

«Η επίσημη έκθεση του πραγματογνώμονα δημοσιεύθηκε πριν την πάρουν στα χέρια τους οι δικηγόροι. Η εφημερίδα το δημοσίευσε εκθέτοντας παράλληλα αυτούς που το πήρε, ενώ εκθέτει και τους Θεσμούς διότι απαγορεύεται η δημοσίευση του καθώς πρόκειται για αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας. Η εφημερίδα καλά έκανε και το δημοσίευσε, αλλά εμείς οι α’΄ενδιαφερόμενοι δεν έχουμε πάρει τέτοια αντίγραφα. Αυτό είχε γίνει και στην υπόθεση αρπαγής του εφοπλιστή.» πρόσθεσε ο κ. Καπερνάρος.

«Έχω καταθέσει μια αίτηση, ή από τις 12, ή από τις 13 Σεπτεμβρίου όπου ζητώ από την κ. επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου, η οποία έχει κάνει μια σαν συνέντευξη στη Realnews να μου δώσει απαντήσεις. Η κ. επιθεωρήτρια, είναι επιθεωρήτρια, σημαίνει επιθεωρώ, σημαίνει πάω σε αυτούς που υπάγονται στην επιθεώρηση μου από πριν για να ελέγξω εάν αυτές οι υπηρεσίες λειτουργούν ευρύθμως και ορθώς κατά το νόμο που τις διέπει. Αυτή είναι η αρμοδιότητα και το καθήκον της κ. επιθεωρήτριας. Ρωτήστε τη γιατί δεν έχει απαντήσει. Στις αρμοδιότητές της για έλεγχο είναι ο δήμος Μαραθώνα και η Περιφέρεια. Εγώ την ρωτώ. Ποιο ήταν το επιχειρησιακό σχέδιο πυρόσβεσης της τελευταίας δημαρχιακής θητείας, το έλεγξε, το επιθεώρησε; Θέλουμε να δούμε εάν ήταν σε κατάσταση η δημοτική αρχή Μαραθώνα για να προστατέψει τους κατοίκους από την καταστροφή. Επίσης της ζητώ να μου στείλει αντίγραφο των πορισμάτων επί των ελέγχων που ζήτησε. Παράλληλα της ζήτησα αντίγραφο των ελέγχων που έκανε και των ενεργειών που έκανε. Πώς πήγε και ήλεγξε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής;» τόνισε. «Την έπιασε η πρεμούρα τώρα να διατάξει έλεγχο;» διερωτήθηκε.

«Πρέπει να βγει η κ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και να αιτιολογήσει την παραγγελία της. Γιατί το κάνει σε αυτό το χρονικό σημείο και σε αυτό το δικονομικό σημείο. Κατά αναλογική εφαρμογή του νόμου όποιος εισαγγελέας προτείνει κάτι, προφορικά ή γραπτά πρέπει να αιτιολογεί την πρόταση του. Εδώ έχουμε μια παραγγελία. Ποιος είναι ο λόγος; Ποια είναι η αιτιολογία; Είναι υποχρεωμένη η κ. Δημητρίου να αιτιολογήσει την πρόταση της αλλιώς είναι εκτεθειμένη. Καμία σχέση δεν έχει η πειθαρχική με την ποινική έρευνα. Εφεξής αφού δημοσιοποιούνται έγγραφα τα οποία δικονομικώς δεν επιτρέπεται και λαμβάνουμε γνώση και μαθαίνουμε τι γίνεται από τις εφημερίδες , εφεξής ότι ενέργεια κάνω θα σας στέλνω και σε εσάς και στις εφημερίδες. Αφού θέλουν να γίνει εκτροπή θα γίνει εκτροπή και από εμάς. Θα παίξουμε το ίδιο παιχνίδι» κατέληξε ο κ. Καπερνάρος.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ