Συλλαλητήριο: Το μισό εκατομμύριο κόσμου των διοργανωτών, οι 90.000 της ΕΛ.ΑΣ και η άγρια επίθεση στον Ζουράρι – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Μισό εκατομμύριο κόσμου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συγκεντρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για το όνομα των Σκοπίων. Διαφορετικό νούμερο διαδηλωτών έδωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη: Στους 90.000 οι διαδηλωτές

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση υπολογίζοντας τους διαδηλωτές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη περίπου στους 90.000 ενώ 284 λεωφορεία έφτασαν στην πόλη από όλη την Ελλάδα.

Η εξέδρα είχε στηθεί στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι συγκεντρωμένοι κάλυψαν όλη τη γύρω περιοχή και προς τον Λευκό Πύργο και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», έχοντας αποκλείσει την παραλιακή λεωφόρο.

Συγκλονιστικές αεροφωτογραφίες από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία

Η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία ήταν μεγαλειώδης.

Οι δρόμοι στην παραλία της νύμφης του Θερμαϊκού κυριολεκτικά πλημμύρισαν από πολίτες.

Οι αεροφωτογραφίες είναι συγκλονιστικές:

Πολίτες από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και βρακοφόροι από την Κρήτη, ταξίδεψαν με λεωφορεία για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, ενώ την εμφάνιση τους έκαναν και έφιπποι, όπως και απόγονοι των Μακεδονομάχων με τις στολές τους. Οι περισσότεροι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και άλλες με τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ στις πρώτες σειρές υπήρχαν ιερωμένοι και μοναχές.

Έφεδροι τραγούδησαν το “Μακεδονία Ξακουστή” και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου

Έφεδροι ειδικών δυνάμεων έφτασαν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην ομώνυμη Λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, τραγουδώντας το “Μακεδονία Ξακουστή”.

Οι έφεδροι, οι οποίοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, κατέθεσαν στεφάνια στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι έψαλαν τον Εθνικό μας Ύμνο.

Δείτε τα βίντεο του Thestival:

Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές. Το πρωί, με πρωτοβουλία του μητροπολίτη, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, υπέρ της Μακεδονίας, και στον χαιρετισμό του είπε πως «η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία».

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης, οι οποίοι περπάτησαν στο πλήθος και μίλησαν με συγκεντρωμένους, αλλά δεν πήγαν στην εξέδρα. Το ίδιο έκανε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Κώστας Καραμανλής και ο πατέρας του και πρώην υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής πήγαν συμβολικά στο άγαλμα του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, που βρίσκεται σε μικρή από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και φωτογραφήθηκαν.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μαζί με τους βουλευτές Μάριο Γεωργιάδη, Ιωάννη Σαρίδη, Αριστείδη Φωκά πήγαν στον χώρο δίπλα ακριβώς από την εξέδρα και έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Θέσεις μπροστά από την εξέδρα πήραν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή.

Επίσης, έλαβε μέρος αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής, με τους βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης και Κώστας Μπαρμπαρούσης. Επίσης, συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι Παμμακεδονικών οργανώσεων από το εξωτερικό, μακεδονικών πολιτιστικών συλλόγων από την Ελλάδα, θρακικών σωματείων, δυτικομακεδονικών σωματείων, συλλόγων Σαρακατσαναίων και άλλων φορέων.

Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ενώ ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε στον Κώστα Ζουράρι και τον έβρισε χυδαία.

Η στιγμή που χτυπάνε και βρίζουν χυδαία τον Ζουράρι στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλλονίκη

Ομάδα ατόμων που βρίσκονταν στο χώρο του συλλαλητηρίου επιτέθηκε στον Κώστα ΖουράριΗ ομάδα των ατόμων επιχείρησε να λιντσάρει τον κ. Ζουράρι, ενώ τον κυνήγησε μέχρι το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, όπου, άνδρες της προσωπικής του φρουράς τον έβαλαν σε όχημα και τον φυγάδευσαν.

Δείτε το βίντεο:

Σε δήλωση της με αφορμή το συλλαλητήριο, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά σημειώνει πως «η ελληνική λέξη “Μακεδονία” σημαίνει Ελλάδα και μόνο Ελλάδα» και συνεχίζει:

«Η απαίτηση των Ελλήνων πολιτών να διαφυλαχθεί η αδιαπραγμάτευτη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ιστορική αλήθεια, για να εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός και οι όποιες επεκτατικές βλέψεις άλλων κρατών, διαφυλάσσοντας με αυτό τον τρόπο την ειρήνη, είναι ιερή και δίκαιη. Σε μια Ευρώπη αλληλοσεβασμού και ευνομίας είναι ανεπίτρεπτη η υπεξαίρεση στοιχείων οποιουδήποτε πολιτισμού και η δημιουργία πλαστών εθνικών ταυτοτήτων, ειδικά όταν αυτά επιτρέπουν την παραχάραξη και την αμφισβήτηση της Ιστορίας και των διεθνών συμφωνιών. Η κυβέρνηση των Σκοπίων οφείλει να αποκηρύξει πλήρως και με όλους τους τρόπους τις αλυτρωτικές θέσεις του παρελθόντος και κάθε προσπάθεια υπεξαίρεσης της ελληνικής ταυτότητας και ιστορίας. Η Ελλάδα είναι ο πυλώνας της Σταθερότητας, της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Οι στρατηγικοί μας σύμμαχοι έχουν επίγνωση της υπεύθυνης τήρησης της διεθνούς νομιμότητας από μέρους μας. Το πρόβλημα της ένταξης ή όχι των Σκοπίων στις στρατηγικές συμμαχίες του πλανήτη, εξαιτίας της άρνησής τους να δεχτούν τις δίκαιες και αυτονόητες απαιτήσεις μας, δεν είναι πρόβλημα της χώρας μας. Η κυβέρνηση των γειτόνων μας είναι αυτή που οφείλει να βρει τις λύσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τους βοηθήσει. Στηρίζω λοιπόν τον αγώνα της κυβέρνησης όπως και το δικαίωμα των πολιτών να τοποθετούνται ξεκάθαρα και να δηλώνουν την εθνική τους συνείδηση.Υποστηρίζουμε τις κατοχυρωμένες θέσεις μας, στεκόμαστε υπέρ των συμφερόντων της πατρίδας και τιμούμε την αδιαπραγμάτευτη ιστορική αλήθεια: “Η Ελλάδα είναι Μακεδονία και η Μακεδονία είναι Ελλάδα”».

Συγκέντρωση ενάντια στο συλλαλητήριο έκαναν αντιεξουσιαστές στην πλατεία της Καμάρας.

Μια ομάδα που συμμετείχε στο συλλαλητήριο επιχείρησε να προσεγγίσει στον χώρο που ήταν οι αντιεξουσιαστές, όμως ισχυρή αστυνομική δύναμη τους απώθησε στην πλατεία Ναυαρίνου, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κροτίδων κρότου λάμψης. Ακολούθησε πετροπόλεμος και το επεισόδιο έληξε καθώς η αστυνομία τούς απώθησε στην οδό Τσιμισκή.

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και στη Στουτγκάρδη

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία έγινε και στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας. Οι συγκεντρωμένοι κρατώντας ελληνικές σημαίες, αλλά και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας διαμαρτυρήθηκαν για τη χρήση του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία των Σκοπίων.

Δείτε τις φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστης του enikos.gr:

Συλλαλητήριο και στο Λονδίνο για τη Μακεδονία από Έλληνες που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βρετανική βουλή

Περίπου 300 Έλληνες πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο στο Λονδίνο, διαμαρτυρόμενοι για τη χρήση του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία των Σκοπίων, ενώ κρατούσαν ελληνικές σημαίες και τραγουδούσαν το “Μακεδονία Ξακουστή”.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Το ψήφισμα του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία

Με ψήφισμα για την μη χρήση του όρου «Μακεδονία» από την γειτονική ΠΓΔΜ, ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής της διοργάνωσης, Όθων Ιακωβίδης, ανέγνωσε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία. Χαρακτήρισε μάλιστα το συλλαλητήριο ως «λαϊκή συνέλευση» και προειδοποίησε ότι «Η μη συμμόρφωση των εντολοδόχων τού Λαού στην εντολή αυτή του Λαού, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση και αντιστροφή των ρόλων εντολέα και εντολοδόχου που ορίζει τη Δημοκρατία».

Αναλυτικά το ψήφισμα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία:

«Σήμερα, την 21η Ιανουαρίου 2018, ο Ελληνικός Λαός, ο κατά το Σύνταγμα κυρίαρχος του κράτους και εντολέας της Βουλής και της Κυβέρνησης, συνελθών σε μεγαλειώδη Λαϊκή Συνέλευση στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, για να αποφασίσει για τη θέση τού έθνους επάνω στο θέμα της εκχώρησης του ονόματος Μακεδονία στη γείτονα χώρα που θέλει να το υφαρπάσει καταπατώντας κάθε ιστορική και λογική τεκμηρίωση της πατρότητας τού μεγάλου αυτού ονόματος του,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΛΛΕΤΑΙ

προς την, κατά το Σύνταγμα, εντολοδόχο του Βουλή και Κυβέρνηση της Χώρας, να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αποδοχής της χρήσης τού, από αρχαιοτάτων χρόνων, Ελληνικού ονόματος «Μακεδονία» και των παραγώγων του, που είναι ταυτόσημο με το όνομα «Ελλάς».

Το όνομα αυτό, που είναι η ταυτότητα του έθνους, αποτελεί ταυτόχρονα την ιερά κιβωτό και φορέα των ενδοξότερων σελίδων στην παγκόσμια ιστορία. Η σημερινή, εδώ, Λαϊκή Συνέλευση, δηλώνει αποφασισμένη, να το υπερασπισθεί μέχρις εσχάτων, κατά τον Ελληνικό τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα γράφει πάντοτε την ιστορία της.

Η μη συμμόρφωση των εντολοδόχων τού Λαού στην εντολή αυτή του Λαού, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση και αντιστροφή των ρόλων εντολέα και εντολοδόχου που ορίζει τη Δημοκρατία.

Ο Λαός δεν θα μείνει απαθής θεατής. Είναι αποφασισμένος να επιβάλλει την απόφαση του και την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας που, με το Σύνταγμα, ορίζει ρητά και ξεκάθαρα, ποιος είναι εντολέας και ποιος εντολοδόχος.

Το ψήφισμα, εγκρίθηκε και ψηφίστηκε ομοφώνως από την Ανοικτή Λαϊκή Συνέλευση που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, την 21η Ιανουαρίου 2018.

Για το «Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία 21 Ιανουαρίου 2018»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ