Νέες προκλήσεις από την Τουρκία: Navtex για έρευνα μέχρι τα… Κύθηρα

Δύο NAVTEX εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, προαναγγέλλοντας τη διεξαγωγή ερευνών με το γερμανικό σκάφος R/V METEOR, σε έκταση που καλύπτει το κεντρικό και νότιο Αιγαίο και φτάνει μέχρι τα χωρικά ύδατα των Κυθήρων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα mignatiou.com, το METEOR είναι το ίδιο σκάφος το οποίο ενώ πραγματοποιούσε πριν τρεις ημέρες έρευνες βάσει ελληνικής NAVTEX βόρεια της Λήμνου παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό σκάφος, ενώ οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX με την οποία χαρακτήριζαν άκυρη την Ελληνική Αναγγελία των ερευνών αυτών, δηλώνοντας ότι για την περιοχή αρμόδιες για έκδοση NAVTEX είναι οι τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα πάντως με ελληνική Αναγγελία το Γερμανικό σκάφος πραγματοποιεί έρευνες σε περιοχή νότια της Λέσβου ενώ σύμφωνα με το δηλωμένο δρομολόγιο του πλοίου, μετά την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας θα αναχωρήσει με προορισμό την Κατάνια.

Οι επόμενες κινήσεις του METEOR θα δείξουν εάν πράγματι το γερμανικό σκάφος προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των ερευνών του, απευθύνθηκε και στην Τουρκία ζητώντας άδεια για έρευνες σε περιοχή που εμπίπτουν στην ελληνική αρμοδιότητα και συμπίπτουν μάλιστα με μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εντύπωση προκαλεί και πάλι (όπως έχει συμβεί και με το επίσης ερευνητικό σκάφος ODIN FINDER) ότι οι Ελληνικές Αρχές αποφεύγουν να εκδώσουν αντί-NAVTEX που να ακυρώνουν τις τουρκικές και να μην επιτρέπουν έτσι την δημιουργία στρεβλής εικόνας για το ποιος ασκεί κυριαρχικές αρμοδιότητες στο Αιγαίο, ακόμη και έξω από τα Κύθηρα.

Πηγή : mignatiou.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ