Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε με ανοιχτή την πόρτα του δωματίου

Όταν κοιμόμαστε με κλειστή την πόρτα της κρεβατοκάμαρας έχουμε την αίσθηση της ζεστασιάς και της θαλπωρής, ειδικά τους κρύους μήνες του χειμώνα. Κυρίως όμως μας δημιουργείται ένα αίσθημα ασφάλειας.

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν άλλη γνώμη. Λένε ότι πρέπει να έχουμε ανοικτή την πόρτα ή ένα παράθυρο στο δωμάτιο, προκειμένου να κοιμόμαστε καλύτερα.

Σύμφωνα με μια νέα ολλανδική μελέτη, όταν ο αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα στον χώρο εξασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, όταν η πόρτα είναι κλειστή αυξάνονται στην κρεβατοκάμαρα τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνουμε όταν αναπνέουμε και αυτό δυσκολεύει τον ύπνο μας.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την επίδραση αυτή μέσω πειράματος στο οποίο συμμετείχαν 17 υγιείς φοιτητές από τους οποίους ζήτησαν για πέντε συνεχείς ημέρες είτε να ανοίξουν είτε να κλείσουν την πόρτα ή ένα παράθυρο της κρεβατοκάμαράς τους ενώ εκείνοι παρακολουθούσαν την ποιότητα του ύπνου τους αλλά και τη θερμοκρασία του δωματίου.

Στο μαξιλάρι αλλά και στο χέρι των συμμετεχόντων είχε ενσωματωθεί ανιχνευτής κίνησης ώστε να καταγράφεται αν στριφογύριζαν στο κρεβάτι τους τη νύχτα και επιπλέον μέσω ειδικού μηχανισμού καταγράφονταν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο δωμάτιο.

Βάσει των μετρήσεων αλλά και των απαντήσεων που έδωσαν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «τα χαμηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα βοηθούν να κοιμόμαστε πιο βαθιά, πιο καλά και να έχουμε λιγότερες διακοπές στον ύπνο».

Όταν οι συμμετέχοντες έκλεισαν την πόρτα ή το παράθυρο του δωματίου τους, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν τα 1.150 ppm (μονάδα μέτρησης για τις περιεκτικότητες και αναλογίες της τάξης του εκατομμυριοστού), ενώ έπεσαν περίπου στο μισό, στα 717 ppm, όταν άνοιξαν είτε την πόρτα είτε το παράθυρο.

Παρόμοια μελέτη που είχε διεξαχθεί παλαιότερα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης είχε δείξει ότι ο κακός ύπνος λόγω συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία και κακή συγκέντρωση την επόμενη ημέρα.

Πηγή πληροφοριών: Mail Online, onmed.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ