Δίωξη για υπεξαίρεση εις βάρος της προέδρου συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης

Αντιμέτωπη με την κατηγορία της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος, βρίσκεται η πρόεδρος των συμβολαιογράφων εφετειακής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Μπιλίση Χρουσαλά, ύστερα από ποινική δίωξη που παρήγγειλε σε βάρος της ο εισαγγελέας Διαφθοράς.

Η δίωξη συνδέεται με πλειστηριασμούς ακινήτων -φυσικών και νομικών προσώπων- που διενήργησε η ίδια κατά το 2015, όπου μετά την κατακύρωσή τους, δεν προέβη -ως όφειλε- σε δημόσια κατάθεση του πλειστηριάσματος (τιμήματος) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το ποσό, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να παρακράτησε ανέρχεται σε τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών, η υπόθεση άρχισε να ερευνάται πριν από μήνες, κατόπιν αναφοράς της Φορολογίας Ανωνύμων Εταιρειών (ΦΑΕ) Θεσσαλονίκης, όπου είχαν απευθυνθεί ιδιώτες, ζητώντας φορολογικές ενημερότητες, αλλά εμφανίζονταν ως οφειλέτες του Δημοσίου παρότι είχαν εκπλειστηριαστεί τα ακίνητά τους.

Κατόπιν τούτου, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της προέδρου των συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του άρθρου 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, ενώ την παρέπεμψε να απολογηθεί σε ειδικό ανακριτή.

Η κατηγορούμενη έχει εξεταστεί ανωμοτί (ως ύποπτη) και μετά την απαγγελία της δίωξης φέρεται να επέστρεψε μεγάλο μέρος του παραπάνω χρηματικού ποσού, ενώ κατά πληροφορίες, πρόθεσή της είναι να επιστρέψει και το υπόλοιπο ποσό. Παράλληλα, η ίδια ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη συνταξιοδότησή της.

Με αφορμή αυτή την υπόθεση, ο εισαγγελέας αναμένεται να διατάξει έρευνα σε βάθος 5ετίας και για άλλους πλειστηριασμούς που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, ενώ δεν αποκλείεται να μπουν στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την πλευρά της ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, η οποία φέρεται να ενημέρωσε με καθυστέρηση τις αρμόδιες αρχές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ