Συγκίνησε ο Μίκης Θεοδωράκης: Μουσικός και επαναστάτης, έτσι θέλω να μείνω στη μνήμη των απογόνων μου – ΒΙΝΤΕΟ

Το όνομα του διάσημου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη δόθηκε στο πολύκεντρο πολιτισμού που δημιουργήθηκε στο χώρο του παλιού Τελωνείου στην παλιά πόλη των Χανίων.

O Μίκης Θεοδωράκης παρέλαβε συγκινημένος την τιμητική πλακέτα και αφιέρωσε τον λόγο του στον παππού του, Μιχάλη, και στον πατέρα του, Γιώργο.

«Αυτοί οι δύο φυτέψανε βαθιά μέσα στην καρδιά μου τις δύο μεγάλες ιδέες που καθόρισαν τη ζωή μου: Την Ελλάδα και την Κρήτη», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μουσικός και επαναστάτης. Επαναστάτης και μουσικός. Έτσι θέλω να μείνω στη μνήμη των απογόνων μου. Αυτό το θέατρο, επιθυμώ να το αφιερώσω στους αγώνες για την ελευθερία και την αφοσίωση μου στην τέχνη και τη μουσική. Αυτά τα δύο ποτάμια που οι πηγές τους βρίσκονται στα Λευκά Όρη σμίξανε μέσα μου και με διαπλάσανε ως επαναστάτη για τη λευτεριά της πατρίδας και του λαού μας και ως πνευματικό δημιουργό που το έργο του είναι σφραγισμένο από τις πολιτιστικές παραδόσεις της Κρήτης και της Ελλάδας».

Η τελετή της ονοματοδοσίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος και αποκάλυψε την επιγραφή στην είσοδο του χώρου.

Η μαρμάρινη πλάκα φέρει το αρχικό γράμμα «Θ», που όπως παρατήρησε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σημαίνει θάλασσα, θέατρο, Θεοδωράκης.

Η εκδήλωση περιελάμβανε και συναυλία με τους Μαρία Φαραντούρη, Στέφανο Κορκολή, Σοφία Μανουσάκη και Ιωάννα Φόρτη, τους οποίους πλαισίωσαν μουσικά η λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», τα «Κίτρινα ποδήλατα» και το μουσικό σύνολο «Vamos».

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αντώνης Μπαλωμενάκης, Θόδωρος Φορτσάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ