Απάντηση Λιντζέρη για τις έρευνες στην υπόθεση Novartis

Με επιστολή του προς την Realnews ο ο τέως βουλευτής και τέως Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης, αναφέρεται στην έρευνα για το σκάνδαλο της «Novartis», όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «η βραχεία παρουσία μου στην προεδρία του ΕΟΦ δεν επισκιάζεται από ενέργειες και πράξεις που θα αντιστρατευόταν το ήθος μιας χρηστής διοίκησης. Υπηρέτησα με συνέπεια το δημόσιο συμφέρον. Η αδιαπραγμάτευτη αυτή αρχή μου καθόρισε όλες μου τις αποφάσεις».

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του Δημήτρη Λιντζέρη:

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σας με τίτλο «Έφοδος στο σπίτι πρώην βουλευτή για το σκάνδαλο της «Novartis» αναφέρεστε στις έρευνες των διωκτικών αρχών που διεξάγονται για ενδεχόμενες παράνομες πρακτικές της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας στη χώρα μας.

Το εκτενές ρεπορτάζ επικεντρώνεται στο πρόσωπό μου επειδή διετέλεσα Πρόεδρος του ΕΟΦ κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2013 έως Δεκεμβρίου 2014. Είναι απόλυτα λογικό, η έρευνα για την εν λόγω εταιρεία να περιλαμβάνει και τον ΕΟΦ, τον ρυθμιστικό οργανισμό της χώρας μας στον τομέα του φαρμάκου.

Θέλω να γνωρίζετε ότι η βραχεία παρουσία μου στην προεδρία του ΕΟΦ δεν επισκιάζεται από ενέργειες και πράξεις που θα αντιστρατευόταν το ήθος μιας χρηστής διοίκησης. Υπηρέτησα με συνέπεια το δημόσιο συμφέρον. Η αδιαπραγμάτευτη αυτή αρχή μου καθόρισε όλες μου τις αποφάσεις.

Αναφέρεστε στο δημοσίευμά σας, ότι «ο ΕΟΦ ελέγχεται για υπερτιμολογήσεις προϊόντων». Οφείλω να σας ενημερώσω για τους νόμους και τις διαδικασίες που διέπουν τις ανατιμολογήσεις των φαρμάκων στη χώρα μας. Σύμφωνα με το νόμο, 2 φορές το χρόνο γίνονται ανατιμολογήσεις. Τα βήματα είναι τα εξής:

1.Εκδίδεται υπουργική απόφαση που διέπει την ανατιμολόγηση, δηλαδή προσδιορίζει τις τιμές ανά κατηγορία φαρμάκων.

2.Με βάση αυτήν ακριβώς την Υπουργική απόφαση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΦ προτείνουν τις τιμές ανά φάρμακο.

3.Οι προτεινόμενες τιμές εισάγονται προς συζήτηση στην επιτροπή τιμών του Υπουργείου Υγείας.

4.Και τέλος υπογράφεται το δελτίο τιμών από τον αρμόδιο Υπουργό.

Επί των ημερών μου, έγιναν 2 ανατιμολογήσεις. Και είμαι υπερήφανος ότι με δική μου απόφαση όλη η διαδικασία ήταν απόλυτα διαφανής, σε ανοιχτή διαβούλευση, οι δε προτεινόμενες τιμές αναρτόνταν στο διαδίκτυο πριν σταλούν στην επιτροπή τιμών του Υπουργείου Υγείας, ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση στα φάρμακα όλων των εταιρειών.

Όλα τα πιο πάνω είναι γνωστά και τεκμηριώνονται εύκολα.

Σε κάθε ανατιμολόγηση, απ’ αυτές που πραγματοποιήθηκαν επί των ημερών μου, η φαρμακευτική δαπάνη μειωνόταν κατά 5% περίπου (στοιχεία υπάρχουν). Η νομοθετημένη αυτή υποχρέωση, της ανά εξάμηνο ανατιμολόγησης, δεν πραγματοποιήθηκε το 2015.

Η εξυγίανση της δημόσιας ζωής ή θα στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες του κράτους δικαίου, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα ή θα υπονομευθεί και θα ακυρωθεί από πολιτικές, κομματικές, ακόμη και προσωπικές σκοπιμότητες. Θα ήταν απαράδεκτο, η συγκεκριμένη υπόθεση, να ενταχθεί στην εξυπηρέτηση κυβερνητικών στοχεύσεων που αποσκοπούν στην ενοχοποίηση και κατασυκοφάντηση πολιτικών αντιπάλων.

Απευθύνομαι σε σας γιατί θέλω να γνωρίζετε το πώς αντιμετωπίζω την αυτονόητη και επιβεβλημένη έρευνα που πρέπει να προχωρήσει σε βάθος. Ταυτόχρονα ζητώ σεβασμό στους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Η δημοσιογραφική έρευνα οφείλει να αναζητά την αλήθεια χωρίς να υποκύπτει στον πειρασμό της υπερβολής ακόμα και της διαστρέβλωσης, για τη δημιουργία εντυπώσεων. Καλλιεργώντας ηθελημένα ή άθελα μια εικόνα που απέχει από την πραγματικότητα, πλήττεται η αξιοπρέπεια, η τιμή, η υπόληψη και το ήθος όσων συνδέονται με τη συγκεκριμένη υπόθεση, την οποία οι αρμόδιες αρχές ακόμη διερευνούν.

Επιδεικνύοντας τη σταθερή προσήλωσή σας στην αναζήτηση της αλήθειας, θα σας παρακαλούσα να φιλοξενήσετε την επιστολή μου στην εφημερίδα σας.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Λιντζέρης

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός 40χρονος στο κέντρο της Αθήνας – Είχε ληστέψει πολίτη απειλώντας τον με σύριγγα

Που στήνουν μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία οι αγρότες

Σεισμική δόνηση 3,7 Ρίχτερ κοντά στη Λέσβο

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ