Χίος: Έκκληση ενότητας από το δημοτικό συμβούλιο

Με την έγκριση ψηφίσματος δεκατριών σημείων και με κυρίαρχη την αναφορά να παραμείνει ενωμένος ο χιώτικος λαός, ανεξαρτήτως των προκλήσεων, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τη μία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου.

Επιπροσθέτως, το δημοτικό συμβούλιο καταδικάζει την χρήση φυσικής ή λεκτικής βίας απ΄ όπου κι αν προέρχεται, με αφορμή τα περιορισμένης κλίμακας επεισόδια που προκλήθηκαν στον χώρο της πλατείας, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολίτες, που αντιδρούν στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται και εκείνων που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι διαφοροποιήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Χιακής Συμπολιτείας και της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητώντας να γίνει σαφής αναφορά σε φασιστικές προκλήσεις κι όχι αόριστη και γενικόλογη αναφορά, με τον κ. Μάρκο Σκούφαλο να επισημαίνει ότι έγινε φυσική επίθεση από φασιστικά στοιχεία σε δημοσιογράφο και αλληλέγγυο πολίτη.

Τα 13 σημεία του ψηφίσματος

Τα υπόλοιπα σημεία του ψηφίσματος, τα οποία ομοφώνως εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο, με την εξαίρεση σε ορισμένα εξ αυτών τον κ. Σκούφαλο (θα επισημανθούν κατωτέρω) έχουν ως εξής:

Απόλυτος σεβασμός της συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Σύσταση της προβλεπόμενης από την σύμβαση παραχώρησης επιτροπής για τον έλεγχο λειτουργίας της ΒΙΑΛ.

Να ορισθεί άμεσα από την κυβέρνηση συντονιστής στη Χίο για το προσφυγικό με αρμοδιότητες και δυνατότητα παροχής εντολών σε όλες τις υπηρεσίες.

Να κοινοποιηθεί από την κυβέρνηση το σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που μπορούν να παραμένουν στη Χίο, ενώ για τους υπεράριθμους των δυνατοτήτων φιλοξενίας των δομών να γίνεται μετακίνηση σε άλλα σημεία της χώρας, ιδία δε για τους αιτούντες άσυλο να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Να γίνουν επειγόντως οι προβλεπόμενες ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών, που έχουν προκληθεί σε ιδιώτες ή σε υποδομές του νησιού.

Να ληφθεί μέριμνα και να γίνουν ενέργειες, ώστε με διάλογο και ειρηνικό τρόπο να αποχωρήσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τον χώρο του λιμανιού.

Να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί στην ΒΙΑΛ και να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή επεισοδίων, καθώς και για την εμπέδωση κλίματος ασφαλείας στην περιοχή.

Να βελτιωθούν οι δομές στην ΒΙΑΛ, να στελεχωθεί το κέντρο με προσωπικό και να παρασχεθεί η αναγκαία υλικοτεχνική βοήθεια.

Η κυβέρνηση να έχει την απαραίτητη επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα, όπως αυτό της χρήσης των εγκαταστάσεων στα Ταμπάκικα για την κράτηση των προς απέλαση προσφύγων και μεταναστών.

Να παρασχεθεί πλήρης ενημέρωση για το οικονομικό κόστος κατασκευής του hot spot της ΒΙΑΛ.

Να ασκείται εισαγγελική παρέμβαση όταν διαπιστώνονται πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες διαχείρισης του προσφυγικού και ειδικότερα η υπηρεσία ασύλου.

Έκκληση για ενότητα του χιώτικου λαού.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι διαφοροποιήθηκε στα σημεία 2, 3 και 4 και ψήφισε λευκό ο κ. Σκούφαλος, ενώ καταψήφισε τα σημεία 11 και 13 (το τελευταίο και η Χιακή Συμπολιτεία, όπως προαναφέρθηκε).

ΠΗΓΗ: astraparis.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνία στα δυο στη Χίο – ΒΙΝΤΕΟ

Ομαλή η πρώτη αναχώρηση του πλοίου για τον Πειραιά – ΦΩΤΟ

Ομαλή η πρώτη αναχώρηση του πλοίου για τον Πειραιά – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ