Υποθυρεοειδισμός: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν;

Υποθυρεοειδισμός: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Βρίσκεται στο λαιμό μας ακριβώς μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα και παράγει τρεις βασικές και πολύ σπουδαίες ορμόνες τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη. Σαν υποθυρεοειδισμός ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία υπάρχουν χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών.

Γράφει η κ. Μαρίζα Νικολάου Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Στις μέρες μας, ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται σ’ ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, εκ των οποίων αρκετοί δεν το γνωρίζουν.

Πρωτεύον υποθυρεοειδισμός προκαλείται από μια εγγενή αδυναμία του θυρεοειδούς αδένα να παράγει μια επαρκή ποσότητα της θυρεοειδούς ορμόνης. Στο παρελθόν, η πιο κοινή αιτία του πρωτογενούς υποθυρεοειδισμού ήταν έλλειψη ιωδίου, αλλά με την έλευση του ιωδιούχου άλατος, αυτό είναι σπάνιο στις μέρες μας. Στις ΗΠΑ αλλά και γενικότερα, η πιο κοινή αιτία σήμερα είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια αυτοάνοση νόσος που προκύπτει από καταστροφή του θυρεοειδούς ιστού από αντι- θυρεοειδικά αντισώματα. Η δεύτερη πιο κοινή αιτία αναφέρεται ως “μετα- θεραπευτικός υποθυρεοειδισμός” που οφείλεται σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία για τον υπερθυρεοειδισμό . Ωστόσο, o υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, από χρήση κάποιων φάρμακων (λίθιο) κ.α. Λιγότερο συχνά, ο υποθυρεοειδισμός προκαλείται από πάρα πολύ ή πολύ λίγο ιώδιο στη διατροφή ή από ανωμαλίες της υπόφυσης.

Ποιοι είναι πιθανό να αναπτύξουν υποθυρεοειδισμό ;

Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό από τους άνδρες να αναπτύξουν υποθυρεοειδισμό. Ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαταραχών του θυρεοειδούς είναι οι εξής:

Όσοι είχαν ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς πριν, όπως ένα βρογχοκήλη

Όσοι έχουν άλλες αυτοάνοσες νόσους, όπως σύνδρομο Sjogren(που χαρακτηρίζεται από ξηρά μάτια και το στόμα),κακοήθη αναιμία, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12,διαβήτη τύπου 1,ρευματοειδή αρθρίτιδα,λύκο κ.α.

Όσοι έχουν το σύνδρομο Turner, μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει τις γυναίκες που είναι άνω των 60 ετών

Στην εγκυμοσύνη ή εντός των τελευταίων 6 μηνών από τη γέννηση του μωρού.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ