Ο πρόεδρος της κοινότητας Λιγκιάδων στο enikos.gr: Διχασμένο το χωριό για την επίσκεψη Γκάουκ

Ο πρόεδρος της κοινότητας Λιγκιάδων στο enikos.gr: Διχασμένο το χωριό για την επίσκεψη Γκάουκ

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου

Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα των κατοίκων του χωριού Λιγκιάδες ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου στον μαρτυρικό τόπο που τον Οκτώβριο του 1943 οι Γερμανοί είχαν εκτελέσει 81 κατοίκους και μέλη της εβραϊκής κοινότητας, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της κοινότητας, Κώστας Σιαφάκας, στο enikos.gr.

«Είναι μοιρασμένο το χωριό. Οι πιο παλιές γενιές έχουν τις μνήμες ζωντανές. Κάποιοι έχουν την δική τους ιστορία», τονίζει ο κ. Σιαφάκας, ο οποίος θεωρεί μεγαλύτερη καταστροφή την σφαγή που έγινε στο χωριό σε σύγκριση με την σημερινή οικονομική κρίση.

«Την οικονομική κρίση μπορεί να την ξεπεράσουμε κάποια στιγμή. Ο χαμός των ανθρώπων δεν ξεπερνιέται με τίποτα».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του χωριού επισημαίνει ότι η ελληνική φιλοξενία ισχύει και για τον κ. Γκάουκ, τον οποίον θεωρεί καλοδεχούμενο στους Λιγκιάδες, τόσο τον ίδιο όσο και την συγγνώμη του γερμανικού κράτους για την καταστροφή που έζησε το χωριό.

Παράλληλα, φαίνεται να ζητά κάτι παραπάνω από μια συγγνώμη θέτοντας το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Σαφώς περιμένουμε περισσότερα. Υπήρχαν περιουσίες που καταστράφηκαν, πέρα από τις ζωές. Κάποιες από αυτές πρέπει κάποιος να τις αποκαταστήσει».

Ο κ. Σιαφάκας τονίζει πως το μήνυμα που πρέπει να σταλεί από την σημερινή επίσκεψη είναι ότι οι θηριωδίες των ναζί απέναντι στον ελληνικό λαό κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο πρέπει να γίνουν γνωστές στον γερμανικό λαό.

«Οι Γερμανοί οφείλουν να μάθουν οι ίδιοι την ιστορία τους. Να μην κρύβονται».

Τέλος, ο κοινοτάρχης των Λιγκιάδων μίλησε και για την συγκλονιστική ιστορία ενός κατοίκου του χωριού που επέζησε από την επιδρομή των Γερμανών κατακτητών. Ο κ. Μπαμπούσκας ήταν ελάχιστων μηνών βρέφος το βράδυ που μπήκαν οι Γερμανοί στο χωριό και χτυπήθηκε από ξιφολόγχη στην πλάτη αλλά κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

«Σκότωσαν την μητέρα του και τον άφησαν νομίζοντας πως είναι νεκρός. Το τραγικό είναι ότι το βράδυ βρήκαν το μωρό να βυζαίνει την νεκρή του μάνα», όπως αφηγείται ο κ. Σιαφάκας.

Το θύμα αυτής της τραγωδίας φέρει ακόμα και σήμερα το τραύμα στην πλάτη αλλά και στην ψυχή του…

 

Ακούστε το ηχητικό

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ