Εκλάπη συσκευή μετρήσεων με ραδιενεργές πηγές

Εκλάπη συσκευή μετρήσεων με ραδιενεργές πηγές

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοίνωσε σήμερα ότι εκλάπη συσκευή που χρησιμοποιείται για μετρήσεις εδαφικής σύστασης και η οποία περιέχει δύο ραδιενεργές πηγές.

Η συσκευή, που εκλάπη από εργοτάξιο στην περιοχή Λιανοκλάδι Λαμίας μεταξύ 4 και 10 Οκτωβρίου, περιέχει μία ραδιενεργό πηγή Αμερικίου, ενεργότητας 40 mCi, και μία ραδιενεργό πηγή Καισίου, ενεργότητας 10 mCi.

Η ΕΕΑΕ αναφέρει ότι σοβαρός κίνδυνος έκθεσης ατόμων σε ακτινοβολία και ραδιορρύπανσης του περιβάλλοντος υφίσταται μόνο στην περίπτωση διάλυσης ή αποσυναρμολόγησης της συσκευής, καθώς και σε περίπτωση που η συσκευή καταλήξει σε εγκατάσταση ανακύκλωσης ή επεξεργασίας μετάλλων.

Η Επιτροπή καλεί όποιον έχει στην κατοχή του ή εντοπίσει τη συσκευή, που φέρει το σήμα της ραδιενέργειας, επουδενί να μην επιχειρήσει να την ανοίξει και να μην τη διαθέσει προς ανακύκλωση.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας υπογραμμίζει ότι η προτεραιότητά της είναι ο άμεσος εντοπισμός της συσκευής και συμβουλεύει κάθε εμπλεκόμενο να επικοινωνήσει άμεσα με την Ελληνική Αστυνομία (τηλ. 22310 56860) ή την ίδια την ΕΕΑΕ (τηλ. 2106506714, 2106506803, 2106506700).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ