4 μαθήματα ζωής από τις διακοπές

4 μαθήματα ζωής από τις διακοπές

Τι είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε τόσο καλά στις διακοπές και να τις αναζητούμε πάλι και πάλι, σχεδόν αμέσως μόλις επιστρέψουμε; Η χαλάρωση και η απομάκρυνσή μας από τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι ασφαλώς οι βασικοί λόγοι που κάνουν τις διακοπές τόσο ελκυστικές. Μπορεί, όμως, να μην είναι μόνο αυτό: Στις διακοπές νιώθουμε πιο κοντά στις πραγματικές μας ανάγκες – επικοινωνούμε με τον αληθινό μας εαυτό.

Γράφει ο Dr. Med. Gabi Hoffbauer, παθολόγος, ειδικός σε θέματα ψυχοσωματικής υγείας.

Στις διακοπές αφήνουμε περισσότερο χώρο στα συναισθήματά μας και το σώμα μας μπορεί ν’ αντιλαμβάνεται ξανά όλα εκείνα που του στερούμε καθημερινά.

1. Στις διακοπές σεβόμαστε το βιολογικό μας ρολόι. γιατί όχι και στην καθημερινή ζωή;

Αυτό που σχεδόν πάντα χαρακτηρίζει τις διακοπές μας είναι ότι, επιτέλους, μπορούμε να κοιμηθούμε όσο θέλουμε. Μ’ αυτό τον τρόπο προσφέρουμε στο σώμα μας – και κατ’ επέκταση στην ψυχή και στο πνεύμα μας- τη δυνατότητα να χαλαρώσει και να εφοδιαστεί με καινούργιες δυνάμεις. Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο στις διακοπές;

Για να είστε σίγουροι πόσο ύπνο χρειάζεστε πραγματικά, πρέπει να περιμένετε να περάσουν λίγες μέρες των διακοπών ώστε να συμπληρώσετε κάπως τον ύπνο που σας έλειπε όλο το προηγούμενο διάστημα. Μετά θ’ αρχίσει να σταθεροποιείται σιγά-σιγά η ώρα που το σώμα σας θέλει να ξυπνά από μόνο του. Παρατηρείστε το σώμα σας και τις ανάγκες σας.  Είναι γνωστό ότι υπάρχουν βραδινοί και πρωινοί τύποι, που μπορούν να γίνουν πραγματικά δυστυχισμένοι, αν παραβλέψουν τελείως τη φυσική αυτή ανάγκη του σώματός τους.

Σας δίνει η επιχείρηση στην οποία εργάζεστε  τη δυνατότητα του κυλιόμενου ωραρίου; Μπορείτε να επιλέξετε αν θα πάτε στη δουλειά στις 6  το πρωί ή αρκετά αργότερα, στις 9 ή στις 10; Πολλές φορές, όμως, δεν είναι οι “εξωτερικοί καταναγκασμοί” που καθορίζουν την ώρα, αλλά τα δικά μας αξιακά κριτήρια. Μπορεί, για παράδειγμα, να σκεφτόμαστε ως εξής: “Αν επιστρέψω νωρίς απ’ τη δουλειά στο σπίτι, θα έχω περισσότερη μέρα μπροστά μου”. Όμως αυτή η εκτίμηση  -καθαρά υποκειμενική- έχει νόημα, μόνο αν και το σώμα νιώθει την ανάγκη να σηκωθεί νωρίς και να πάει νωρίς για ύπνο.

Το σώμα ενός βραδινού ή νυχτερινού τύπου αργά ή γρήγορα θα επαναστατήσει ενάντια σ’ αυτό το βασανιστήριο, να σηκώνεται κάθε μέρα τόσο πρωί παρά τη θέλησή του και να φτάνει ασθμαίνοντας στη δουλειά, μόνο και μόνο επειδή το μυαλό του αποφάσισε ότι έτσι θα κερδίσει  περισσότερη μέρα. Γιατί έτσι, από υπερβολική σωματική καταπόνηση και εξάντληση, είναι πιθανό, μερικές φορές, ακόμα και ενοχλήσεις στην υγεία του να προκληθούν, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν τα σχέδιά του ν’ απολαύσει την υπόλοιπη μέρα, που τόσο διεκδίκησε.

Αν στην επιχείρηση που εργάζεστε δεν υπάρχει η δυνατότητα του κυλιόμενου ωραρίου, συζητήστε με τον προϊστάμενό σας, μήπως μπορεί να γίνει κάποια ειδική ρύθμιση για σας. Ίσως, για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε ένα μέρος της δουλειάς στο σπίτι. Θα φέρετε έτσι λίγη απ΄ την υγεία και την ξεκούραση των διακοπών και στην καθημερινή σας ζωή.

2. Οι διακοπές μας φέρνουν κοντά με το σώμα μας

Οι διακοπές μπορούν να σας διδάξουν ακόμα πιο πολλά και να σας κάνουν να εξοικειωθείτε ξανά με το σώμα σας. Σκεφτείτε μόνο πόσο προσέχετε το σώμα σας, πόσο ευλύγιστοι κι αισθαντικοί είστε στις διακοπές και πόσο λίγο-πολύ αδιαφορείτε για όλ’ αυτά, όταν έχετε επιστρέψει στο σπίτι σας. Δεν είναι απλά το γεγονός ότι στις διακοπές σηκώνεστε μόνο όταν θέλει το εσωτερικό σας ρολόι να σας ξυπνήσει. Είναι ότι προσέχουμε περισσότερο τον εαυτό μας για παράδειγμα  δε βαριόμαστε να σηκωθούμε από τον καναπέ να αφήσουμε την τηλεόραση κάνουμε ένα απολαυστικό χαλαρωτικό μπάνιο.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ