• Oι διάλογοι Μέρκελ-Σαμαρά

  8:57 πμ, Κυριακή 14 Οκτ 2012 8:57 πμ, Κυριακή 14 Οκτ 2012

  Η πολιτική κουβέντα ξεκίνησε από το αυτοκίνητο κιόλας.

  "Πείτε μου τι γίνεται. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις σας με την τρόικα;" ήταν η πρώτη ερώτηση που έθεσε η Angela Merkel στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απάνησε: "Κάνουμε ό,τι πρέπει, αλλά φοβάμαι ότι δεν έχουμε όλοι την ίδια διάθεση να τελειώνουμε το συντομότερο. Εχουμε κλείσει τα δημοσιονομικά, έχουμε καλύψει και τις νέες απαιτήσεις της τρόικας και τώρα βρισκόμαστε μπροστά στις διαρθρωτικές αλλαγές" και συμπλήρωσε: "καταλαβαίνω ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", με τη Γερμανίδα να μην το διαψεύδει και να λέει "έχετε πάντως αλλάξει το κλίμα στη διεθνή κοινή γνώμη", με τον πρωθυπουργό να απαντά "πείθουμε πως ό,τι λέμε, το εννοούμε. Πιστεύω πως όλοι πρέπει να γνωρίζουν τι πραγματικά γίνεται στη χώρα και κυρίως ότι προχωράμε σε σημαντικές αλλαγές μέσα σε λίγο χρόνο".

  Η κουβέντα συνεχίστηκε και στο Μαξίμου, όταν έκλεισαν οι πόρτες για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής: "Μπορείτε να έχετε πολλά οφέλη από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, όπως το Ελληνικό" είπε η κ. Merkel, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι ο ίδιος έχει θέσει το θέμα από τον καιρό που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα έθεσε έθεσε ως ακανθώδη ζητήματα την εξυγίανση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, τη γραφειοκρατία, αλλά και την υγεία.

  "Πρώτος από όλους εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος από αυτούς τους τομείς, έχουν γίνει πολλά, πρέπει να γίνουν περισσότερα" είπε ο πρωθυπουργός, με την καγκελάριο να του λέει "έχουμε την τεχνογνωσία να σας βοηθήσουμε".

  Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς έθεσε θέματα ανάπτυξης: Καταλαβαίνω ότι έως σήμερα δεν έχουμε προχωρήσει στην υιοθέτηση τέτοιων μέτρων που είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη" είπε.

  Η κ. Merkel, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, έδειξε να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και σημείωσε ότι ως Ε.Ε. θα έπρεπε να γίνουν πιο αποφασιστικές κινήσεις στην αξιοποίηση των κονδυλίων.

  Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι για την Ελλάδα είναι μείζον θέμα η άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. "Πιστεύω ότι τα χρήματα αυτά θα δώσουν πολλές ανάσες στην αγορά και την οικονομία" είπε με την καγκελάριο να του απαντά "θα κάνω αυτό που πρέπει, αρκεί να τελειώσετε σύντομα με την τρόικα"

  "Πιστεύω ότι μέχρι τη Σύνοδο θα έχουμε συμφωνήσει" πρόσθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος επανέφερε το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

  "Φαίνεται ότι αυτό μπορεί να γίνει, αρκεί να μη χρειαστούν πρόσθετα χρήματα" φέρεται να του είπε η Γερμανίδα, η οποία για πρώτη φορά πήρε "καθαρή" θέση υπέρ του ελληνικού αιτήματος.

  Σύμφωνα δε, με την εφημερίδα Κυριακάτικη Δημοκρατία, διεμήφθη ο εξής διάλογος:

  Merkel:

  Aντώνη ασκείς σωστό τρόπο διοίκησης. Είσαι πάνω από όλα τα υπουργεία. Αυτό κάνω και εγώ.

  Σαμαράς: Θέλω να ξέρω τί γίνεται με τις οδηγίες που δίνω. Δεν αφήνω ποτέ τα θέματα στην τύχη τους.

  Merkel: Πρέπει να μειώσεις το εργατικό κόστος για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική.

  Σαμαράς: Η πτώση του εργατικού κόστους είναι σε τέτοιο βαθμό που κανείς δεν φανταζόταν πριν από λίγα χρόνια. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Σε κάποιους τομείς έχουμε γίνει Βουλγαρία.

  Merkel: Πρέπει να προχωρήσεις σε μεταρρυθμίσεις και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές; Τι φταίει;

  Σαμαράς: Η αγορά έχει στεγνώσει. Δεν υπάρχει ρευστότητα. Πρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά και η δόση να έρθει γρήγορα. Οι Έλληνες ματώνουν.

  Merkel: Το καταλαβαίνω, το κατανοώ. Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα