Μητσοτάκης: Θα επιδιώξουμε συζήτηση με τους Ευρωπαίους για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Η ανάκαμψη της οικονομίας αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκφράζοντας παράλληλα την πίστη του ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα ανοικτοί σε μια συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που τα χαρακτηρίζει “υπερβολικά υψηλά”.

Σχετικά με το προσεχές Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 8 Ιουλίου, την επομένη των εκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την πίστη του πως “αν παρουσιάσουμε στους Ευρωπαίους ένα συγκροτημένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, θα είναι ανοικτοί σε μια συζήτηση που θα οδηγήσει σταδιακά στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούνται από την Ελλάδα και τα οποία, σύμφωνα με τη γνώμη όλων, είναι υπερβολικά υψηλά”.

Όπως είπε, “αν η ελληνική οικονομία συνεχίσει με μια ανάπτυξη 1% έως 2%, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο, αλλά αν η ελληνική ανάπτυξη κυμανθεί ανάμεσα σε 3% και 5%, τότε μια μέρα το χρέος μας θα είναι πολύ πιο βιώσιμο”, ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα η Ελλάδα “να επιστρέψει σε μια φιλόδοξη ανάπτυξη χάρη στις ιδιωτικές επενδύσεις, τις εξαγωγές και την καινοτομία”. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει “να μειωθούν οι φόροι των επιχειρήσεων, να ξεμπλοκαριστούν εμβληματικές επενδύσεις που σταμάτησαν εξαιτίας της γραφειοκρατίας, να αποκατασταθεί η ρευστότητα με τη μείωση των επιτοκίων και να προσελκυθούν ξένες επενδύσεις”.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μία πολύ θετική αντίδραση των αγορών απέναντι στην προοπτική νίκης της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, και αυτό, όπως είπε, “πρέπει να κάνει τους ευρωπαίους εταίρους μας να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στην ιδέα πως είναι απαραίτητη μια ήπια χαλάρωση της μέγγενης της δημοσιονομικής σταθερότητας”.

“Αν ήμουν ελιτιστής δεν θα είχα κερδίσει με διαφορά σχεδόν 10 μονάδων στις ευρωεκλογές”

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι, ως κληρονόμος μιας πολιτικής δυναστείας, έχει συχνά κατηγορηθεί ότι είναι προνομιούχος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: “Χρειάσθηκε να αντιμετωπίσω πολυάριθμες επικρίσεις, όμως αν ήμουν ελιτιστής, δεν θα είχα κερδίσει με διαφορά σχεδόν 10 μονάδων τις ευρωεκλογές. Εξάλλου, όπου πηγαίνω, όλοι με φωνάζουν Κυριάκο, με το μικρό μου όνομα, αυτό δείχνει πως με αναγνωρίζουν γι’ αυτό που είμαι και όχι επειδή είμαι ο γόνος μιας πολιτικής δυναστείας”, πρόσθεσε χαμογελώντας.

Δήλωσε, δε, “πολύ υπερήφανος για την κληρονομιά μου, όμως ταυτόχρονα άλλαξα πολύ τη Νέα Δημοκρατία, δεν είναι το ίδιο κόμμα που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια”, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ