Έξι επιστολές Καραμανλή και Μολυβιάτη για το Μακεδονικό

Επιστολές του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη δημοσιεύονται σήμερα από την εφημερίδα «Εφ.Συν.»

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα πρόκειται για έξι επιστολές που στάλθηκαν στις 7, 8 και 9.4.2005 από τον τότε Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζητώντας να γίνει δεκτή η διπλή ονομασία «Makedonija-Skopje» και σκέτο «Makedonija».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, η Νέα Δημοκρατία αναγνώριζε το δικαίωμα στην ΠΓΔΜ να ονομάζεται σκέτο «Μακεδονία» στο εσωτερικό της και στις διμερείς σχέσεις με άλλα κράτη, δηλαδή και διεθνώς, ενώ η άλλη ονομασία θα ίσχυε μόνο για τον ΟΗΕ.

Πανομοιότυπες επιστολές απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προς τον Ολι Ρεν, επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη διεύρυνση, τον Ζαν Ασελμπορν, υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου που είχε τότε την προεδρία της Ε.Ε., και τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, όλες αυτές οι επιστολές έχουν τα εξής κοινά στοιχεία με την επιστολή προς τον πρόεδρο Μπους:

1. Υιοθετούν την ονομασία «Makedonija Skopje» η οποία είναι η χειρότερη από όσες έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και φυσικά δεν πρόκειται για γεωγραφικό προσδιορισμό.

2. Στη συμφωνία που κατέληγε η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν προβλεπόταν να ισχύει το όνομα erga omnes αλλά μόνο στον OHE και οι χώρες του οργανισμού απλώς ενθαρρύνονταν να χρησιμοποιούν το νέο όνομα.

3. Στις επιστολές αναφέρεται ρητά ότι δεν ζητείται αλλαγή στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ εφόσον το συνταγματικό όνομα Republika Makedonija θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμιά συνταγματική αλλαγή. Με άλλα λόγια δεν θα άλλαζε τίποτα ως προς τον αλυτρωτισμό αλλά και την ιθαγένεια καθώς και την ονομασία της γλώσσας.

4. Στην επιστολή προς τον Μπους επισημαίνεται ότι η συμφωνία «θα άρει ένα μείζον εμπόδιο που βρίσκεται στον δρόμο της ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές».

Στις επιστολές του προς τους Σρέντερ και Γιούνκερ η φράση μεταβάλλεται ως εξής:

«[Η συμφωνία] θα άρει ένα μείζον εμπόδιο για την ΠΓΔΜ στη σταδιακή ένταξή της στην Ε.Ε με την επισήμανση όπως γνωρίζετε η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται το φθινόπωρο».

Από τις διατυπώσεις αυτές του κ Καραμανλή προκύπτει σαφώς ότι με μια λύση σε αυτή τη βάση διπλή ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια» στον OHE και παντού αλλού «Μακεδονία» η Ελλάδα θα έδινε το πράσινο φως για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

Ζαχαράκη: Η ΝΔ στοιχειοθετημένα και τεκμηριωμένα διατύπωσε τις θέσεις της για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Επόμενη Μέρα, δήλωσε με αφορμή την επιστολή Νίμιτς για το Σκοπιανό επί κυβερνήσεως Καραμανλή τα εξής: «Την έχουμε ξαναδεί. Δεν είναι τίποτα καινούργιο», τονίζοντας ότι«ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνος του αντιπαράθεση με τον εαυτό του. Αντιπαράθεση θα υπήρχε μόνο αν υπήρχε αποκάλυψη που να έφερνε σε δύσκολη θέση της ΝΔ. Όσα αναφέρονται ως αποκάλυψη στο Documento είχαν αναφερθεί από τον κ. Κοτζιά. Έγινε αναλυτική συζήτηση στη βουλή, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ανέλυσε πλήρως τη στρατηγική της ΝΔ εκείνο το καιρό, μια στρατηγική που δεν έγινε στα κρυφά. Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Κοτζιάς ήθελαν συναίνεση αλλά ξέχασαν να ενημερώσουν τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τον κ. Καμμένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια διαπραγμάτευση μονοκομματικά, μονοπρόσωπα».

Παράλληλα επισήμανε ότι η επιστολή δεν είχε πρόταση ελληνικής πλευράς αλλά του κ. Νίμιτς, υπενθυμίζοντας τι έγινε στο Βουκουρέστι και πως τότε είχαν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί και «ενωμένοι είπαν ένα μεγάλο όχι».

Η κ. Ζαχαράκη τόνισε πως το κεκτημένο του Βουκουρεστίου δέκα χρόνια μετά κατερρίφθη ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε κρυφή διαπραγμάτευση.

«Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της ΝΔ ήταν το κεκτημένο του Βουκουρεστίου», υπογράμμισε ενώ για τη συμφωνία των Πρεσπών την χαρακτήρισε επιζήμια.

«Τον εθνικό διχασμό σας τον αφήνουμε ως αποκλειστικό πεδίο που έχετε παίξει», είπε σε άλλο σημείο της συζήτησης απευθυνόμενη στον Δημήτρη Τζανακόπουλο. 

«Η κουβέντα παρέλκει», επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ σημειώνοντας πως ο ελληνικός λαός τοποθετήθηκε για τη συμφωνία των Πρεσπών «και τις μεθόδους για να φτάσουμε στη συμφωνία των Πρεσπών».

Η κ. Ζαχαράκη είπε επίσης ότι η ΝΔ στοιχειοθετημένα και τεκμηριωμένα διατύπωσε τις θέσεις της για τη συμφωνία, για το όνομα, το ζήτημα της εθνικότητας και του brand των μακεδονικών προϊόντων ελληνικών μακεδονικών επιχειρήσεων.

«Η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων για την είσοδο της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε, είναι ότι θα είμαστε εκεί να επιτηρούμε τη διαδικασία», συμπλήρωσε ενώ υπενθύμισε τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στις 13.6.2018 που έλεγε ότι «είναι σαφές ότι ο Κώστας Καραμανλής διαχειρίστηκε το μακεδονικό με ευθύνη και η στάση στο Βουκουρέστι ήταν στάση ευθύνης».

Σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ και τις θέσεις της για το ασφαλιστικό η κ. Ζαχαράκη εξήγησε ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπους να γίνει βιώσιμο το σύστημα και είπε πως «με το νόμο Κατρούγκαλου όλοι έχασαν».

Επ’ αυτού διαβεβαίωσε ότι κύριες και επικουρικές συντάξεις δεν θα μειωθούν και ανέλυσε τη θέση της ΝΔ για ένα ασφαλιστικό με τρεις πυλώνες όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες.

«Ρεαλιστικό σενάριο είναι με την αύξηση της απασχόλησης να δημιουργήσουμε ένα σύστημα το οποίο θα είναι βιώσιμο», επισήμανε και κατηγορηματικά διέψευσε ότι θα υπάρχει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και ότι θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

«Δεν απαντώ σε fake news», είπε σχετικά ενώ αντιδρώντας σε όσα έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση επέβαλλε 3 δισ. μέτρα στους συνταξιούχους και οι νέες συντάξεις μειώθηκαν 38% με το νόμο Κατρούγκαλου.

«Τις φοροελαφρύνσεις θα τις κάνει. Θα γίνουν το 2020», είπε για τον πρόεδρο της ΝΔ η κ. Ζαχαράκη ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα είναι βελτιωμένη η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στην εφορία.Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ