Πώς θα ενισχυθούν οι περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες – Τι προβλέπει υπουργική απόφαση

Πρόγραμμα ενίσχυσης των ημερήσιων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων καταρτίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1676 / Τεύχος Β’ / 14 Μαΐου 2019).

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΨΗΠΤΕ, σε λιγότερο από ένα μήνα από την ψήφιση της σχετικής διάταξης στη Βουλή, με την οποία διαμορφώθηκε το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση του Τύπου (σ.σ.: πρόκειται για το άρθρο 51 του Νόμου 4609/2019, που ψηφίστηκε στις 18 Απριλίου 2019), η Κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη πλήρως τα προβλήματα των εφημερίδων, προβαίνει άμεσα και ουσιαστικά σε λύσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους απρόσκοπτα, ως πυλώνας της Δημοκρατίας, της πολυφωνίας, του πολιτισμού και της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο είναι απολύτως συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις και συνιστά λύση μόνιμου και μη ευκαιριακού χαρακτήρα, απευθύνεται στις επιχειρήσεις έκδοσης περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων και παρέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης και στήριξης αυτών, μέσω απλών διαδικασιών και διαφανών κριτηρίων.

Στα βασικά σημεία του προγράμματος περιλαμβάνονται τα εξής:

-Το πρόγραμμα είναι 4ετούς διάρκειας (2019-2022).

-Το ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση του περιφερειακού και τοπικού Τύπου ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή σε 16 εκατ. ευρώ συνολικά για 4 έτη.

-Απευθύνεται στις επιχειρήσεις που θα είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου (e-efimeris) του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ (Νόμος 3548/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4487/2017).

-Το βασικό κριτήριο για την ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων είναι ο αριθμός των εργαζομένων (με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης), που απασχολεί καθεμία των ανωτέρω επιχειρήσεων.

Εντός σύντομου χρονικού διαστήματος θα ακολουθήσει και δεύτερο πρόγραμμα, με ΚΥΑ των ίδιων Υπουργών, που θα αφορά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ