Καραγιαννίδης για “έντιμο συμβιβασμό με την Τουρκία”: Δεν πρότεινα σε καμία περίπτωση να έχουμε μία συμφωνία των Πρεσπών με την Άγκυρα – ΒΙΝΤΕΟ

Απάντηση μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης μετά το σάλο που ξέσπασε από τη χθεσινή του δήλωση ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία με έναν έντιμο συμβιβασμό όπως στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Καραγιαννίδης υποστήριξε ότι απομονώθηκε η φράση του και διαστρεβλώθηκε το νόημα των λεγομένων του.

«Αν είχατε όλη την παρέμβαση μου δεν θα μου κάνατε αυτήν την ερώτηση γιατί προγενέστερα αυτής της φράσης έχω πει ότι οι συγκεκριμένες συζητήσεις δεν γίνονται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ότι εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι για αυτά τα ζητήματα, αρμόδιες είναι οι ηγεσίες των χωρών που διαπραγματεύονται με διπλωματικό τρόπο, ότι εμείς στη συμμαχία έχουμε άλλον ρόλο να παίξουμε και ότι σε κάθε περίπτωση μία παρέμβαση ενός Τούρκου βουλευτή δεν συνάδει με την κουβέντα που έχει γίνει μέχρι τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιαννίδης τονίζοντας πως «επειδή κανένας δημοσιογράφος και κανένας βουλευτής από την αντιπολίτευση δεν ήταν παρών στη συγκεκριμένη συζήτηση βγήκαν όλα αυτά εντελώς διαστρεβλωμένα. Δεν πρότεινα σε καμία περίπτωση να έχουμε μία συμφωνία των Πρεσπών με την Τουρκία, δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό το πράγμα γιατί δεν είναι και της αρμοδιότητάς μου».

«Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι να κάνουμε τέτοιες κουβέντες, τους είπα ότι δεν είναι αυτό το πλαίσιο για τέτοιες κουβέντες, το καταλάβατε;» είπε ο κ. Καραγιαννίδης.

«Όταν λέω ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία και αυτό θα το κάνουν οι ηγεσίες μας, έχω πει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα γιατί είναι ένα παράδειγμα επίλυσης των ζητημάτων μεταξύ των χωρών», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ Χρήστος Καραγιαννίδης υποστήριξε ότι«εμείς έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και υποστηρίζουμε το Δίκαιο της Θάλασσας, ο Τούρκος μας είπε ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε το Δίκαιο της Θάλασσας. Εμείς θέλουμε να τους φέρουμε μπροστά σε αυτό που λένε και δεν ισχύουν διεθνώς νομικά».

Μάλιστα, ο κ. Καραγιαννίδης εξήγησε: «Δεν λέω να πάρουμε την συμφωνία να την κάνουμε copy-paste που λέμε και στο χωριό μου, και πως από την στιγμή που δεν συμβιβάζεται η Τουρκία με το δίκαιο της θάλασσας, δεν γίνεται κουβέντα. Εφόσον δεν δέχεται αυτόν τον συμβιβασμό, τότε δεν μπορεί να συζητήσουμε με την Τουρκία και μένουμε σε αυτό που είμαστε τώρα, το οποίο πρέπει η διεθνής κοινότητα να πιέσει για να πάει παρακάτω».

Δείτε το βίντεο:

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, μιλώντας στην συνεδρίαση υποεπιτροπών της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, επισήμανε πως «πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με καλή τη πίστη, με έναν έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε με την συμφωνία των Πρεσπών. Να πούμε ότι οι λαοί μας ζουν ειρηνικά. Οι ηγεσίες είναι αυτές που έχουν οδηγήσει σε σύγκρουση τους λαούς. Πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με σεβασμό, όπως κάναμε και με τη Βόρειο Μακεδονία».

Η δήλωση του κ. Καραγιαννίδη ήρθε ως απάντηση στην τοποθέτηση του Τούρκου βουλευτή Αχμέτ Γιλντίζ από το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος νωρίτερα υποστήριξε πως η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο, ενώ για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο υποστήριξε πως «όταν αυτές γίνονται σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο, γίνονται μονομερώς. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες» .

Πηγή: ANT1

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ