Καλογήρου: Αναθεώρηση του Συντάγματος με προοδευτικό πρόσημο η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Αναθεώρηση του Συντάγματος με προοδευτικό πρόσημο και προϋποθέσεις συναίνεσης με τον προοδευτικό χώρο και την κοινωνία, αποτελεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου. Επισήμανε ότι υπάρχει δεσμευτικότητα οι αναθεωρητέες διατάξεις να περιγραφούν και ως προς την κατεύθυνση και ως προς το περιεχόμενο. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, η δεσμευτικότητα αυτή, απορρέει από δύο δικαστικές αποφάσεις, η μία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η δεύτερη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο κ. Καλογήρου, ανέφερε επίσης ότι η Αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα, αφού το πολιτικό σύστημα καλείται να αναμορφώσει, να καθορίσει ξανά τους όρους του δημοκρατικού πολιτικού παιχνιδιού ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είναι πρόταση μιας αριστερής κυβέρνησης διακρίνεται από το προοδευτικό πρόσημο και τις προϋποθέσεις συναίνεσης με τον προοδευτικό χώρο και την κοινωνία.

Ο κ. Καλογήρου, έκανε εξάλλου λόγο για μια ιστορική ευκαιρία καθόσον – όπως είπε – ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης και η θεσμική θωράκιση, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

Από την άλλη πλευρά, παρατήρησε ότι είναι η κατάλληλη πολιτική συγκυρία στην οποία λαμβάνει χώρα από την άποψη, μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών συγκρούσεων, είναι δυνατές οι συναινέσεις.

Αναφορικώς με το θέμα της δεσμευτικότητας των αναθεωρητέων διατάξεων, ο κ. Καλογήρου αφού αποσαφήνισε ότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο, τόνισε ότι η ανάγκη για την αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων είναι απολύτως συνδεδεμένη με την κατεύθυνση κάτι που αποτελεί ένα λογικό επιχείρημα αφού αυτή καθαυτή η ανάγκη θέτει και τους όρους της κατεύθυνσης.

Με δεδομένο ότι στον σκληρό πυρήνα αυτής της συζήτησης βρίσκεται η συναίνεση, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η προτείνουσα Βουλή πρέπει να διατυπώνει με σαφήνεια την πρότασή της προς την αναθεωρητική Βουλή αλλά και στην κοινωνία και το εκλογικό σώμα.

“Θεωρώ ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε και την κατεύθυνση στο ψηφοδέλτιο. Δεν είναι αυτό μια κοινοβουλευτική αστοχία, αλλά μια καλή πρωτοτυπία, η οποία μπορεί να θέσει όρους μιας ποιοτικότερης συζήτησης, μιας ποιοτικότερης πρότασης με σαφήνεια από την πλευρά που θα προτείνει προς την Βουλή που θα προκύψει” τόνισε.

Σχετικώς με την θεωρία σύμφωνα με την οποία η προτεινόμενη Βουλή δεσμεύει την αναθεωρητική ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αυτή συνδυάζεται από δύο δικαστικές αποφάσεις: Η μία από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε λόγω της θέσπισης του επαγγελματικού ασυμβίβαστου καθώς η άμεση χωρίς μεταβατικές διατάξεις εφαρμογή της αναθεώρησης αιφνιδίασε τόσο τους βουλευτές όσο και τους ψηφοφόρους στις εκλογές που μεσολάβησαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης βουλής. Η δεύτερη απόφαση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστηρίου, το οποίο κρίνει ότι η προτείνουσα Βουλή, μπορεί υπό προϋποθέσεις να δεσμεύσει την αναθεωρητική Βουλή ως προς το περιεχόμενο της τελικής ρύθμισης των διατάξεων που προτάθηκαν προς αναθεώρηση.

“Η άποψη ότι είναι δεσμευτική και η κατεύθυνση στηρίζεται σε δύο επιχειρήματα και σε ένα συνταγματικό” είπε ο κ. Καλογήρου και εξειδίκευσε:

– Αν η αναθεωρητική Βουλή αναθεωρήσει στην αντίθετη κατεύθυνση προωθούνται ανειλικρινείς συμπεριφορές αιφνιδιασμού. Έχουμε δηλαδή ένα συνταγματικό παίγνιο που απάδει από την θεσμική σοβαρότητα της διαδικασίας. Κάθε νομοθετική διαδικασία έχει το ελάχιστο της προβλεψιμότητας που αφορά το ίδιο το Σώμα και την ίδια και την κοινωνία.

– Το δεύτερο επιχείρημα, αφορά στην διαπίστωση της συναίνεσης η οποία θα πρέπει να είναι σταθερή σε δύο διαδοχικές διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να είναι ισοδύναμες. Δηλαδή ο φορέας της συνταγματικής εξουσίας δεν θα πρέπει να μοιράζεται την διαδικασία αυτή με δυσανάλογο τρόπο.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ