Μπλόκο της Ιταλίας στην αναγνώριση του Γκουαϊδό από την ΕΕ – Επιφυλάξεις εξέφρασε η Ελλάδα

Η Ιταλία μπλόκαρε σήμερα την υιοθέτηση κοινής θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νομιμοποίηση του Χουάν Γκουαϊδό να διοργανώσει νέες προεδρικές εκλογές, μετά την άρνηση του προέδρου Μαδούρο να προχωρήσει στην κίνηση αυτή.

«Σίγουρα δεν θα υπάρξει κοινή δήλωση της ΕΕ, επειδή ορισμένα κράτη μέλη είναι αντίθετα σε αυτή», είπε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του Σαρμ ελ-Σέιχ.

Τέσσερις διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν κατέστη δυνατή η έγκριση της κοινής δήλωσης. Η Ιταλία αρνήθηκε να εγκρίνει το κείμενο του προσχεδίου, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές. Η Ελλάδα εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις, σύμφωνα πάντα με τις πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεκατέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ –Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σουηδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο– αναγνώρισαν η κάθε μια ξεχωριστά ότι ο Χουάν Γκουαϊδό ασκεί χρέη προέδρου προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές, ρόλο που του αποδίδει το Σύνταγμα της Βενεζουέλας.

Από την πλευρά του, το Βέλγιο ανακοίνωσε διά του υπουργού Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρ την υποστήριξή του στον «Χουάν Γκουαϊδό στην αποστολή του να διοργανώσει νέες ελεύθερες και διαφανείς εκλογές».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ