Αποστάσεις Κομισιόν για τις δηλώσεις Αβραμόπουλου περί της συμφωνίας των Πρεσπών

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Αποστάσεις από τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Επιτρόπου Αβραμόπουλου για τη Συμφωνία των Πρεσπών κρατάει η Κομισιόν. Συγκεκριμένα τόσο ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Μ.Σχοινάς, όσο και η Επίτροπος Τάισεν, όταν κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί των δηλώσεων του Επιτρόπου, παρέπεμψαν στην πάγια θέση της ΕΕ.

Αναλυτικά, κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών Μ.Σχοινάς και Μ.Τάισεν δήλωσαν:

Μ.Τάισεν: “δεν μπορώ να το σχολιάσω, δεν έχω δει τι είπε ο συνάδελφός μου Αβραμόπουλος, εδώ και εκεί, όμως μπορώ να σας πω ότι στο Κολέγιο συζητάμε και καταλήγουμε στην θέση του Κολεγίου και αυτή βλέπω πάντοτε να υπερασπίζονται οι συνάδελφοί μου.

Μ.Σχοινάς: “Θα ήθελα να επαναλάβω αυτά που σαςείπε η Επίτροπος Τάισεν σε σχέση με το πως λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Κολέγιο. Το Κολέγιο λαμβάνει αποφάσεις ομόφωνα, σε αυτά τα θέματα και όπως σωστά μας υπενθυμίζετε, η θέση της ΕΕ είναι γνωστή σε όλους και την εκφράζει ο Πρόεδρος Γιούνκερ, η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος, ο Επίτροπος Χαν. Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία με στόχο να τερματίσει μια από τις παλαιότερες αντιδικίες στην περιοχή, και αποτελεί ταυτόχρονα μια ευκαιρία να ξεπεράσουμε το παρελθόν και να προχωρήσουμε στη συμφιλίωση, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την Ευρώπη ως σύνολο. Παρακολουθούμε πλέον τις διαδικασίες για την εφαρμογή και αυτό που μετράει τώρα είναι η ψήφος στο ελληνικό κοινοβούλιο, τίποτα άλλο δεν μετράει παρά μόνο η κύριαρχη βούληση του ελληνικού κοινοβουλίου”.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με γραπτό του μήνυμα προς τον Τύπο είχε χθες βράδυ δηλώσει ότι “η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ισόρροπη και ως εκ τούτου, προβληματική. Είναι άλλο ο γεωγραφικός προσδιορισμός που όλες οι κυβερνήσεις συμφωνήσαμε και άλλο ο ιστορικός προσδιορισμός, που επιχειρείται μέσω της συμφωνίας. Εθνότητα και γλώσσα σημαίνουν εθνική υπόσταση και δίνουν λαβή για αλυτρωτικές εθνικιστικές πολιτικές. H κυβέρνηση θα είχε κινηθεί διαφορετικά αν, αντί να αγνοήσει και στη συνέχεια προκαταλάβει τα πολιτικά κόμματα, είχε επιδιώξει την εθνική συνεννόηση πριν προχωρήσει στη συμφωνία”.Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ