Παπαδημούλης: Το καλύτερο και για τις δύο πλευρές θα ήταν αυτό το πολιτικό “διαζύγιο” να ολοκληρωθεί με έναν ήρεμο, ώριμο και πολιτισμένο τρόπο

Από την στιγμή που διαφαίνεται ότι είναι προ των πυλών η ολοκλήρωση της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το καλύτερο είναι το πολιτικό “διαζύγιο” να είναι ήρεμο, ώριμο και πολιτισμένο, η πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει, είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας Στο Κόκκινο.

Από την άλλη, δεν υπάρχει τέτοια πλειοψηφία για να ρίξει την κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης όπως πασχίζει επί τέσσερα χρόνια, αν εκτιμά το αντίθετο, ας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για «να δούμε “πόσα απίδια βάνει ο σάκος”», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Τις τελευταίες ημέρες ζούμε μία προαναγγελία της ολοκλήρωσης τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα, παρά τις μεγάλες διαφορές των δύο κομμάτων. Ο απολογισμός είναι θετικός, βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια, η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη, έχουμε μία σημαντική μείωση της ανεργίας και τους τελευταίους μήνες έχουν πληθύνει, ψηφιστεί (και μέλλει να ψηφιστούν και εφαρμοστούν) αρκετά θετικά μέτρα. Η διαφωνία για την Συμφωνία των Πρεσπών είναι γνωστή, αλλά δεν κατανοώ τις διατυπώσεις περί “αποστασίας”. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης το 2015, υπήρχε γραπτώς και η πρόταση για επιδίωξη επίλυσης αυτού του προβλήματος με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Όπερ και εγένετο. Σεβαστή και γνωστή η διαφωνία Καμμένου με την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά νομίζω ότι οι υψηλοί τόνοι και οι χαρακτηρισμοί περί “αποστασίας” κτλ. αδικούν και τον ίδιο», είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Ο ίδιος συνέστησε «από την στιγμή που διαφαίνεται ότι είναι προ των πυλών η ολοκλήρωση της κυβερνητικής συνεργασίας, το καλύτερο και για τις δύο πλευρές θα ήταν αυτό το πολιτικό “διαζύγιο” να ολοκληρωθεί με έναν ήρεμο, ώριμο και πολιτισμένο τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακατεύεται καθόλου στα εσωτερικά των ΑΝΕΛ κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέχει σε αυτό το “πινγκ-πονγκ” οξείων δηλώσεων που ανταλλάσσονται μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα ενός τέτοιου πολιτικού «διαζυγίου», ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι «θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Αυτή την στιγμή υπάρχει η πλειοψηφία για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών που υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχει παγκόσμια σχεδόν στήριξη σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο».

«Δεν υπάρχει η πλειοψηφία των 151 που απαιτούνται κατά το άρθρο 84 του Συντάγματος» από την άλλη, «για να ρίξει κάποιος την κυβέρνηση Τσίπρα», συνέχισε, θυμίζοντας παράλληλα την «επανειλημμένη δημόσια δέσμευση Καμμένου και στο υπουργικό και με δηλώσεις, ότι δεν σκοπεύει να γίνει υπομόχλιο για την υλοποίηση των σχεδίων του Κ. Μητσοτάκη και της διαπλοκής, που τέσσερα χρόνια πασχίζουν μάταια να ρίξουν την κυβέρνηση. Επομένως, δεν βλέπω κανέναν απολύτως λόγο για πρόωρες εκλογές, πιστεύω ότι αν η ΝΔ αμφισβητεί τα παραπάνω δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, να δούμε “πόσα απίδια βάνει ο σάκος”», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόστιμα μεγαλύτερα της εξοικονόμησης για πρακτικές σαν της Ryanair

Αναφερόμενος νωρίτερα στο περιστατικό με την πτήση που αντί της Θεσσαλονίκης κατέληξε στην Ρουμανία, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι «έχουμε μία προκλητικά ανεύθυνη συμπεριφορά της Ryanair που δείχνει κατάχρηση εξουσίας, καθώς επιλέγει στο βωμό του χαμηλού κόστους και των φθηνών τελών αεροδρομίου στην Τιμισοάρα να ταλαιπωρήσει εκατοντάδες πολίτες, παρότι υπήρχαν αεροδρόμια στα οποία μπορούσε να προσγειωθεί, καθώς δεν ήταν αποκλεισμένα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες πιο κοντά στην Θεσσαλονίκη (η Τιμισοάρα είναι κοντά στα σύνορα Ρουμανίας – Ουγγαρίας)».

«Πρέπει να επανεξεταστούν οι κανόνες που έχουν τεθεί, να “κοπεί με το μαχαίρι” το περιθώριο αυθαίρετων ρυθμίσεων, αυτό έθεσα στην Κομισιόν με την ερώτησή μου … ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός που ρυθμίζει αυτά τα θέματα θα πρέπει να “σφίξει τα λουριά” στις αεροπορικές εταιρείες, ώστε να μην έχουν περιθώριο για τέτοιες αντικοινωνικές πρακτικές. Και επειδή το μόνο που καταλαβαίνουν είναι το χρήμα, πρέπει το πρόστιμο που θα πληρώνουν για τέτοιες επιλογές να είναι μεγαλύτερο από την εξοικονόμηση που θα πετύχαιναν … δεν αρκεί η αρνητική δημοσιότητα», όπως υπογράμμισε.

Πηγή: stokokkino.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ