Οικονομία, ενέργεια και Μουντιάλ στο μενού της τετραμερούς Συνόδου στο Βελιγράδι

Ακόμη ένας γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ Βουλγαρίας-Ελλάδας, Ρουμανίας και Σερβίας εκκινεί σήμερα στο πλαίσιο της Τετραμερούς Συνόδου συνεργασίας. Κύρια ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής έκτης συνάντησης είναι, οι η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της οικονομίας, που περιλαμβάνουν και ποδόσφαιρο.

Η σύνοδος διεξάγεται στι στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα και του οικοδεσπότη της συνάντησης, προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Από τη συνεργασία σε ό,τι έχει να κάνει με την ενέργεια, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί και η δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για μια σειρά από τα προωθούμενα έργα σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτοί της διασυνδεσιμότητας. Χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο πρόεδρο, είπε ότι πρόκειται για μια ουσιαστική συνεργασία κάνοντας λόγο για μια σειρά από πρότζεκτ οικονομικού ενδιαφέροντος στους τομείς της ενέργειας και του εμπορίου, που μπορούν να δώσουν επιπρόσθετη οικονομική και γεωπολιτική αξία στην περιοχή των Βαλκανίων». Στο πλαίσιο της συνάντησης αναμένεται να αναδειχθεί και να τονιστεί από την ελληνική πλευρά και ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού κόμβου εμπορίου, μεταφορών, τεχνολογίας και καινοτομίας. ‘Αλλωστε, όπως τόνισε χθες ο κ. Τσίπρας, στόχος της Ελλάδας είναι να καταστεί ένα “διεθνές ενεργειακό hub”.Το άλλο ζήτημα που βρίσκεται πολύ ψηλά στη σημερινή ατζέντα είναι το ενδεχόμενο κοινής υποψηφιότητας για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποσοδοφαίρου το 2030. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Αλέξη Τσίπρα, πρόκειται για μία πρωτοβουλία συμβολικού χαρακτήρα “σε μια περιοχή που έγινε γνωστή για τους πολέμους, τις διενέξεις και τις συγκρούσεις της θα γίνει γνωστή τώρα μέσα από τη συνεργασία για τη συνδιοργάνωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος”.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ