Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση – Τι ζήτησε από την Ελλάδα

«Η Ευρωπαική Ένωση αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση. Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν έχει πέσει τόσο χαμηλά το αίσθημα κοινότητας μεταξύ των κρατών μελών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την έναρξη της ετήσιας ομιλίας για την κατάσταση της Ενωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Οι κυβερνήσεις περισσότερο είναι έτοιμες να δηλώσουν τι δεν θέλουν από τις Βρυξέλλες, παρά πρόθυμες να συνεργαστούν», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ , ο οποίος πρότεινε «τον διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του προγράμματος επενδύσεων της ΕΕ» στα 620 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των χωρών-μελών, την επαύριο της απόφασης εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., απόφαση οποία δεν απειλεί την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως χαρακτηριστικά είπε.

“Προτείνουμε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης, το οποίο θα απαρτίζεται από 100.000 μέλη”, τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας για την ανάγκη να επιδειχθεί περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να προσφέρεται εθελοντικά, δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να επιδείξουμε ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στην εργασιακή κατάσταση στο εσωτερικό της Ε.Ε., δήλωσε ότι “οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Η Ευρώπη δεν είναι άγρια Δύση. Δεν μπορώ και δεν θέλω να δεχθώ η Ευρώπη να είναι μία ήπειρος σημαδεμένη από την ανεργία των νέων».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ένα επενδυτικό σχέδιο για την Αφρική, που θα φτάνει τα 44 δισεκ. ευρώ σε επενδύσεις, με στόχο να αντιμετωπίστούν οι βασικές αιτίες της μετανάστευσης.

Ζητώ να έχουμε μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταγράφεται. Η ασφάλεια των συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεγαλύτερο ρόλο της Europol, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

“Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών”, τόνισε.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την Ελλάδα να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της

Ο κ. Γιουνκέρ αναφέρθηκε και στο κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα. Στηρίζω τους δύο ηγέτες.»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε τον διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του σχεδίου επενδύσεων που φέρει το όνομά του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ενωσης ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχύνουμε τις εργασίες μας για την ένωση κεφαλαιαγορών, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Κομισιόν θέτει σήμερα στο τραπέζι ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για αυτό, είπε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι οι κεφαλαιαγορές θα καταστήσουν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό.

Η Ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματά μας…Η Ιστορία θα θυμάται την αποφασιστικότητα στα πιστεύω μας…και τα σφάλματά μας…», πρόσθεσε.

«Είμαι τόσο νέος, όσο και η ιδέα της Ευρώπης…για την ακρίβεια, είμαι λίγο μεγαλύτερος…Η Ευρώπη έχει μία αποστολή τόσο στο εσωτερικό της, όσο και το εξωτερικό…Η Ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματά μας…Η Ιστορία θα θυμάται την αποφασιστικότητα απέναντι στις πεποιθήσεις μας …και τα σφάλματά μας…Θα κριθούμε για τη δύναμη της θέλησής μας και των πεποιθήσεών μας», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον των ευρωβουλευτών που σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν.

Διαβάστε επίσης:

H Ευρώπη αντεπιτίθεται

Στην αντεπίθεση περνά ο Μπαρόζο για την Goldman Sachs

DW: Έμφαση σε επενδύσεις και ανάπτυξη από τον Γιούνκερ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ