Ζαχαριάδης στον Realfm 97,8: Η συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας είναι ζυγισμένη

“Είναι σαφές, αν εμείς θέλαμε να πούμε ότι αυτό σκεφτήκαμε, αυτό αποφασίσαμε, θα το είχαμε κάνει. Μπήκαμε σε ένα διάλογο, νομίζω επ’ αμοιβαία οφέλη και της Πολιτείας και της Εκκλησίας”, είπε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.

“Βεβαίως, διατηρούμε το τελικό δικαίωμα, η Πολιτεία αποφασίζει, η Πολιτεία νομοθετεί, αλλά θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του διαλόγου και θα εξαντλήσουμε και τα περιθώρια των περιθωρίων… Είναι στο πλαίσιο του διαλόγου και της ανταλλαγής των απόψεων. Δεν υπάρχει κανένας διωγμός και δεν υπάρχουν και διάφορες ‘ανοησίες’ ότι εμείς θέλουμε να απολύσουμε 10.000 κληρικούς. Αυτά είναι ανόητα πράγματα, δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τέτοιο τρόπο. Εμείς προσπαθούμε να κανονικοποιήσουμε τη συζήτηση. Άλλα κόμματα έχουν επιλέξει να απαξιώνουν τον Αρχιεπίσκοπο και να λένε ότι κάνει προχειροδουλειές. Χρειάζεται λίγη σοβαρότητα, λίγη αντίληψη για το πώς μπορούν να λυθούν αυτά τα ζητήματα Εκκλησίας – Πολιτείας και μία καλή διάθεση για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαχαριάδης και πρόσθεσε:

“Είναι στο πνεύμα της λογικής μας η εξάντληση των ορίων και των περιθωρίων της συναίνεσης και του διαλόγου… Αν είχαμε παραδώσει τα πάντα νομίζω ότι θα είχαμε σπεύσει να παραλάβουμε τα πάντα. Εφόσον δεν έσπευσαν να παραλάβουν τα πάντα και υπάρχουν ενστάσεις, διαφωνίες και απόψεις, αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία είναι κατά τη γνώμη μου ζυγισμένη. Το θέμα δεν είναι να παραδώσουμε ή να παραλάβουμε τα πάντα, το θέμα είναι επ’ αμοιβαία οφέλη να προχωρήσουμε μπροστά. Η συμφωνία και η σχέση Εκκλησίας – Πολιτείας στη βάση που βρισκόμαστε και στο ιστορικό έδαφος το οποίο κινείται η χώρα, δεν είναι να έχουμε νικητές ή ηττημένους, είναι εάν μπορούμε συναινετικά να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ