Σκοπιανό: Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας – Το δεύτερο τηλεφώνημα και η συνάντηση των Πρεσπών

Του Φοίβου Κλαυδιανού

Το δεύτερο και τελικό τηλέφωνο μεταξύ Ζάεφ και Τσίπρα, για την επικύρωση της συμφωνίας, δεν θα σημάνει αυτομάτως και την οριστική επίλυση του ονοματολογικού στα Σκόπια. Αν όλα πάνε καλά σήμερα το απόγευμα (στελέχη του Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, παρότι το βασικό σενάριο είναι όντως να κλείσουν όλα) και υπογραφεί τις Πρέσπες (μάλλον σε έδαφος τις ΠΓΔΜ), τότε ξεκινά μια μακρά διαδικασία σε ΠΓΔΜ, Ελλάδα και διεθνείς οργανισμούς.

Πρώτα, θα πρέπει να ψηφίσει η βουλή της ΠΓΔΜ. Αν ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβανόφ αρνηθεί να επικυρώσει την απόφαση, τότε θα χρειαστεί και δεύτερη ψηφοφορία. Αν βγει και αυτή θετική, τότε δεν μπορεί να την ξαναμπλοκάρει ο Ιβανόφ. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γείτονα (όπως έχει προαναγγείλει ο Ζάεφ) και σε περίπτωση θετικής απόφασης των πολιτών, θα ξαναψηφίσει η βουλή των Σκοπίων για την αλλαγή του συντάγματος. Στην ψηφοφορία αυτή απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 2/3. Μόνο στην περίπτωση που θα ευοδωθούν όλα τα παραπάνω, θα περάσει η συμφωνία από την ελληνική βουλή, κάτι το οποία δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τον Οκτώβριο ή και τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, στις 25 Ιουνίου, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, θα δοθεί πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ (με τη νέα ονομασία). Η διαδικασία για ένταξη είναι μακρόχρονη και θα πρέπει να μεσολαβήσει συνεδρίαση των χωρών για την έγκριση της ενταξιακής διαδικασίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προενταξιακές διαδικασίες για τη ΠΓΔΜ έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 10 και 11 Ιουλίου θα δοθεί πρόσκληση και για ένταξη της ΠΓΔΜ (με τη νέα ονομασία) στο ΝΑΤΟ. Αυτή η ένταξη για να ολοκληρωθεί θα χρειαστεί περίπου μισός χρόνος

Και οι δύο προσκλήσεις θα δοθούν με τη νέα ονομασία και υπό την αίρεση ότι ακύρωσης της διαδικασίας σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αλλαγή του συντάγματος και η χρήση της ονομασίας προς όλες τις πλευρές (erga omnes).

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές το νέο τηλεφώνημα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, αναμένεται, εκτός απροόπτου, το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνία θα γίνει στις 19.00.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, εφόσον υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας προκρίνεται το όνομα Βόρεια Μακεδονία (Severna Makedonija).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ