Ένα τηλεφώνημα μακριά η λύση για το Σκοπιανό – Τι περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας και πού θα υπογραφεί

Ένα τηλεφώνημα μακριά βρίσκονται πλέον Αθήνα και Σκόπια από την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Όπως μετέδωσε ο Φοίβος Κλαυδιανός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Realfm 97,8, στις 7 το απόγευμα αναμένεται η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ. Εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, θα ακολουθήσει ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό και πιθανότατα το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, σε έδαφος της γειτονικής χώρας και όχι στη Φλώρινα.

Το επικρατέστερο όνομα είναι το Βόρεια Μακεδονία (Severna Makedonija). Για τη δική της χρήση θα είναι στο κυριλλικό αλφάβητο και στο σλαβικό ιδίωμα. Η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική εθνότητα είναι ξεχωριστό θέμα. Ωστόσο, θα υπάρχει σαφής επεξήγηση στο κείμενο της συμφωνίας ότι πρόκειται για νεότερους πληθυσμούς στα Βαλκάνια, που είναι σλαβικής προέλευσης και δεν έχουν σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το διαβατήριο των γειτόνων στην εθνότητα θα αναγράφει ‘μακεδονική – πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας’. Το “erga omnes” θα ισχύει για όλες τις χρήσεις, ακόμη και για φορείς στο εσωτερικό της χώρας.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ