Υπόθεση Novartis: Μη άσκηση δίωξης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα – Στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς το πόρισμα – BINTEO

Με μυστική ψηφοφορία σε δέκα κάλπες, η Ολομέλεια τοποθετήθηκε επί του πορίσματος για την υπόθεση Novartis.

Η Βουλή αποφάσισε τη μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Μάριου Σαλμά, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιώργου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται ότι από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι δεν θα απόσχει από την ψηφοφορία και θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής των πολιτικών προσώπων.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Για τον πρώην πρωθυπουργό, Aντώνη Σαμαρά, βρέθηκε 1 άκυρο. 166 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. 5 ΝΑΙ στην δίωξη για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων 166 ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας και 4 ΝΑΙ.

Για τον πρώην πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, 165 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. 5 ΝΑΙ στην δίωξη για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων 164 ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας, 5 ΝΑΙ ενώ για το αδίκημα αυτό βρέθηκε και 1 Ακυρο ψηφοδέλτιο.

Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο 168 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. 4 ΝΑΙ στην δίωξη για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων 1688 ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας, 3 ΝΑΙ ενώ για το αδίκημα αυτό βρέθηκε και 1 Ακυρο ψηφοδέλτιο για την δίωξη αυτή.

Για τον διοικητή της ΤτΕ, πρώην υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, βρέθηκε 1 άκυρο. 164 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. 7 ΝΑΙ στην δίωξη για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων 165 ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας, 6 ΝΑΙ ενώ για το αδίκημα αυτό και βρέθηκε και 1 Ακυρο ψηφοδέλτιο για τη δίωξη αυτή.

Για τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, 167 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. 5 ΝΑΙ στην δίωξη για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων 166 ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας, 5 ΝΑΙ ενώ για το αδίκημα αυτό και βρέθηκε και 1 Ακυρο ψηφοδέλτιο για τη δίωξη αυτή.

Για τον πρώην υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, βρέθηκε 1 άκυρο. 164 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. 5 ΝΑΙ στην δίωξη για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων 163 ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας, 5 ΝΑΙ ενώ για το αδίκημα αυτό και βρέθηκε και 1 Ακυρο ψηφοδέλτιο για τη δίωξη αυτή.

Για τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, 165 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. 5 ΝΑΙ στην δίωξη για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων 164 ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας, 5 ΝΑΙ ενώ για το αδίκημα αυτό και βρέθηκε και 1 Ακυρο ψηφοδέλτιο .

Για τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο, βρέθηκε 12 άκυρα. 163 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. 6 ΝΑΙ στην δίωξη για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας και βρέθηκε 1 παρών για το αδίκημα αυτό. Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων 162 ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας, 6 ΝΑΙ ενώ για το αδίκημα αυτό και βρέθηκε 1 Άκυρο και 1 Παρών.

Για τον πρώην υφυπουργό Μάριο Σαλμά, βρέθηκε 4 άκυρα. 163 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. 5 ΝΑΙ στην δίωξη για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων 162 ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας, 5 ΝΑΙ ενώ για το αδίκημα αυτό

Για τον πρώην υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, βρέθηκε 1 άκυρο ψηφοδέλτιο. 166 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας. 4 ΝΑΙ στην δίωξη για τα αδικήματα της δωροληψίας και παθητικής δωροδοκίας και βρέθηκε 1 παρών για το αδίκημα αυτό. Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων 165 ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας, 4 ΝΑΙ ενώ για το αδίκημα αυτό και βρέθηκε 1 Άκυρο και 1 Παρών.

Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, η Βουλή θα διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Δείτε το βίντεο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ