• Αντωνοπούλου για το επίδομα ενοικίου: Παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού, επιστρέφω τα χρήματα - Όλες οι αντιδράσεις

  2:17 μμ, Δευτέρα 26 Φεβ 2018 2:17 μμ, Δευτέρα 26 Φεβ 2018

  Ανακοίνωση για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το επίδομα ενοικίου που λαμβάνει, εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

  Η κ. Αντωνοπούλου αναφέρει ότι έχει κινήσει ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων και δηλώνει πως παραμένει στη διάθεση του Πρωθυπουργού, ενώ ζητά από τους πολίτες να την κρίνουν για το έργο της.

  Αναλυτικά η δήλωσή της:

  "Για την ορθή ενημέρωση σχετικά με το θέμα της επιδότησης ενοικίου που απασχολεί το δημόσιο διάλογο τις τελευταίες τρεις ημέρες, η κ. Αντωνοπούλου διευκρινίζει τα εξής:

  Σύμφωνα με το Ν.4336/2015 που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.

  Διευκρινίζω ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν.

  Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.

  Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.

  Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.

  Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό.

  Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του.

  Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει.

  Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου.

  Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού

  Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.

  Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης μας.

  Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν Ένα ηθικό ζήτημα της χώρας".

  ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

  Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει ήδη μιλήσει με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και θεωρεί πως δεν έπρεπε να γίνει χρήση της συγκεκριμένης διάταξης από την κ. Αντωνοπούλου. Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

  «Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει με την αναπληρωτή υπουργό, της μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό το γεγονός ότι έγινε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης από εκεί και πέρα περιμένουμε και την δική της τοποθέτηση. Με αυτή την έννοια δεν θέλω να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο» είπε και πρόσθεσε: «Η γνώμη του Πρωθυπουργού είναι ότι δεν έπρεπε να γίνει χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. Η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει με σειρά ενεργειών της ότι προσπαθεί να εξορθολογήσει τα συστήματα των αμοιβών τόσο των βουλευτών, όσο και των υπουργών με διατάξεις που αφορούν τη φορολογική εξίσωση μεταξύ πολιτικών και όλων των υπολοίπων πολιτών. Έχουμε πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή και νομίζω ότι αυτό είναι το κεντρικό στίγμα της κυβέρνησης».

  Τα σενάρια ανασχηματισμού

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του διευθυντή της Realnews Βασίλη Σκουρή στο real.gr, επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια άμεσου ανασχηματισμού . Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr, δέχεται εισηγήσεις ακόμα και από στενούς του συνεργάτες για άμεση καρατόμησή της, είτε για εξαναγκασμό της σε παραίτηση.

  Στο τραπέζι, ωστόσο, έπεσε ξανά το σενάριο άμεσου διορθωτικού ανασχηματισμού, ιδίως αν υπάρξει πρόβλημα με την υγεία του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος από την Τετάρτη βρίσκεται στο νοσοκομείο με υπερκόπωση.

  Οι αντιδράσεις

  ΝΔ για Αντωνοπούλου: Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε παραίτηση, αλλά κάτι τέτοιο στην κυβέρνηση δεν συνηθίζεται

  «H κυρία Αντωνοπούλου ζήτησε και έλαβε 1.000 ευρώ μηνιαίως επίδομα ενοικίου ως κάτοικος Νέας Υόρκης. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να επιστρέψει αμέσως και εντόκως τα χρήματα και να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες», σημειώνει εκπρόσωπος του κόμματος η Μαρία Σπυράκη σχετικά με τον σάλο που έχει δημιουργηθεί για το θέμα αυτό.

  «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε παραίτηση, αλλά κάτι τέτοιο σε αυτήν την Κυβέρνηση δεν συνηθίζεται ακόμη και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Εδώ όμως χάθηκε και το φιλότιμο», υποστηρίζει η εκπρόσωπος της ΝΔ.

  Σημειώνεται ότι για το θέμα είχε κάνει σχετική δήλωση ήδη από το Σάββατο ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Με νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το Κράτος πληρώνει τα ενοίκια ακόμη και των πλουσιότερων Υπουργών. Πιο συγκεκριμένα, με διάταξη του ν. 4336/15 καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα, όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας -κάτι που ίσχυε έως τότε- αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών. Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο ή χωρίς περιορισμό στο ύψος του μισθώματος».

  Κατρούγκαλος: Μικροπολιτικό το θέμα αλλά πρέπει να μπουν εισοδηματικά κριτήρια

  Ως «μικροπολιτικό» χαρακτήρισε ο Γιώργος Κατρούγκαλοςτο θέμα που έχει προκύψει με το επίδομα ενοικίου που λαμβάνει η αναπληρώτρια υπουργός ΕργασίαςΡάνια Αντωνοπούλου.

  «Δεν είναι λίγο μικροπολιτικό το θέμα; Εδώ έχουμε υπαρκτά σκάνδαλα. Το σκάνδαλο Novartis είναι η κορυφή του παγόβουνου», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον «Real fm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.

  Ωστόσο, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως στο μέλλον πρέπει να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια σχετικά με το ποιος λαμβάνει το σχετικό επίδομα. «Πράγματι, όταν θα ξαναδούμε το ζήτημα τα εισοδηματικά κριτήρια πρέπει να τα θέσουμε».

  Πουλάκης: Θολώνει το έργο της – Δ. Καμμένος: Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ζήτημα - ΒΙΝΤΕΟ

  «Περιμένω και εγώ τη δήλωση της κ. Αντωνοπούλου, δεν θα ήθελα να προτρέξω. Όμως θεωρώ ότι αυτή η κίνηση, αυτή η αποδοχή θολώνει ένα έργο το οποίο κάνει η ίδια η υπουργός και αυτό με στεναχωρεί... Αυτό το θέμα όταν το έμαθα με στεναχώρησε» είπε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης , μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

  Ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι είναι κάτι εξαιρετικά κακό και θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να λυθεί άμεσα νομοθετικά. Υπάρχουν οι αποζημιώσεις που παίρνουν οι πολιτικοί, να μπουν εισοδηματικά κριτήρια, δεν χρειάζεται να υπάρχουν επιδόματα εκεί που στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται. Η συγκεκριμένη είναι πλουσιοτάτη και επομένως δεν χρειάζεται να της επιδοτεί κάποιος το ενοίκιο».

  «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ζήτημα. Εγώ κρίνω από τους βουλευτές, οι οποίοι δεν είναι των αστικών κέντρων οι οποίοι έχουν επίδομα μέσα στη βουλευτική αποζημίωση. Σαφώς πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, δεν είναι μόνο το ζήτημα το εισοδηματικό, είναι και θέμα αρχής» ανέφερε ο κ. Δημήτρης Καμμένος.

  Στο ερώτημα εάν υπάρχει ζήτημα παραμονής της κ. Αντωνοπούλου στην κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των ΑΝΕΛ απάντησε ότι «θα περιμένουμε την απάντηση της και τη δήλωση της. Νομίζω ότι η δήλωση της θα διευκολύνει την κυβέρνηση».

  Δείτε το βίντεο από το ΣΚΑΪ:

  «Αν είναι έτσι, υπάρχει θέμα» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας μιλώντας στο Θέμα FM. Στη συνέχεια, βέβαια, επιχείρησε να δικαιολογήσει την κ. Αντωνοπούλου σημειώνοντας ότι «ένας υπουργός που είναι και βουλευτής παίρνει 4.200 ευρώ συν το επίδομα υπουργού ενώ ένας υπουργός που δεν είναι βουλευτής παίρνει 2.000 - 2.100 ευρώ».

  «Καταδικάζω αυτή την ενέργεια», δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης στον ίδιο σταθμό και τόνισε ότι «πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός. Θα πρέπει όλοι όσοι ασκούν πολιτική θα πρέπει να είμαστε όλοι μας πιο προσεκτικοί».

  «Δεν συμφωνώ με αυτή την πράξη. Ήταν σαφώς λάθος και δεν έπρεπε να γίνει», πρόσθεσε.

  Δηλώνει κάτοικος της... Νέας Υόρκης

  Το θέμα έφερε στο φως δημοσιότητας ο Ελεύθερος Τύπος, που ανέφερε ότι η κ. Αντωνοπούλου- η οποία είναι και εξωκοινοβουλευτική υπουργός- λαμβάνει 1.000 ευρώ το μήνα από το κράτος ως έξοδα ενοικίου. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση για την κάλυψη ενοικίου της εξωκοινοβουλευτικής υπουργού υπογράφεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου όπου η ίδια προΐσταται.

  Επίσης, η εφημερίδα "Παραπολιτικά" σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι τα τελευταία δυόµισι χρόνια, η κ. Αντωνοπούλου έχει λάβει συνολικά 29.000 ευρώ από το ελληνικό ∆ηµόσιο ως επίδοµα ενοικίου για το διαµέρισµα στο οποίο διαµένει στο Κολωνάκι µε µια απλή δήλωση στο υπουργείο Εργασίας, η οποία αναφέρει ότι είναι µόνιµη κάτοικος ΗΠΑ και ότι δεν έχει κατάλληλη προς διαµονή κατοικία στον Νοµό Αττικής.

  Η κ. Αντωνοπούλου, σημειώνει η εφημερίδα, έκανε χρήση της δυνατότητας που δίνει το τρίτο Μνηµόνιο, το οποίο ψηφίστηκε παραµονή ∆εκαπενταύγουστου του 2015, και συγκεκριµένα ο νόµος 4336/2015 (Συνταξιοδοτικές διατάξεις Κύρωση του Σχεδίου Σύµβασης Οικονοµικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Σταθερότητας και ρυθµίσεις για την υλοποίηση της Συµφωνίας Χρηµατοδότησης).

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα