Τσίπρας: Προτεραιότητα και χρέος να σταθούμε στο πλευρό των πλημμυροπαθών -ΒΙΝΤΕΟ

Με αναφορά στη τραγική καταστροφή που υπέστη η Δυτική Αττική , ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη Βουλή , ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης για το κοινωνικό μέρισμα.

“Θέλω να ξεκινήσω από το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης των συνεπειών της τραγωδίας στη Δυτική Αττική Που στοίχισε τη ζωή σε 20 συνανθρώπους μας, ενώ δυστυχώς ακόμη δύο αγνοούνται. Πρόκειται για μια πρωτοφανή καταστροφή που προκλήθηκε από ένα εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως οι καταστροφικές πλημμύρες ανέδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο τις εγκληματικές και ασυγχώρητες πολιτικές επιλογές δεκαετιών στον τομέα της δόμησης και της χωροταξίας.

“Όταν για δεκαετίες αδιαφορείς απέναντι στη φύση, έρχεται κάποτε η στιγμή που σε εκδικείται. Και το τίμημα στην προκειμένη περίπτωση είναι μεγάλο, ο πόνος βαθύς. Οι εικόνες που αντίκρισα, ήταν σοκαριστικές. Η δέσμευσή μας είναι να σταθούμε άμεσα στο πλάι των ανθρώπων που επλήγησαν, αποτελεί προτεραιότητα και χρέος” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων και είπε: “Προχωρήσαμε στη διανομή έκτακτης, επιπλέον ενίσχυσης 5.000 ευρώ για κάθε κατοικία και 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, που επλήγη. Η καταβολή αυτών των χρημάτων θα γίνει άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Και φυσικά τα ποσά αυτά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα”.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν γίνει ήδη οι ενέργειες τόσο για την αύξηση των μέτρων ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και για την διευκόλυνση των πολιτών που μέσα στην καταστροφή απώλεσαν ταυτότητες και άλλα σχετικά έγγραφα. Πρόσθεσε πως η αστυνομική παρουσία στην περιοχή ξεπερνά τους 1.200 άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων και από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται και η εξάμηνη αναστολή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιπλέον, από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκε παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων και εισφορών, τελών καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, λόγω της φυσικής καταστροφής.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως από σήμερα θα λειτουργεί καθημερινά ειδικό ιατρείο στη Μάνδρα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας “είναι πράγματι άχαρο και άθλιο, θα έλεγα πάνω στο πόνο και στη καταστροφή, να προσπαθούν κάποιοι να βγάλουν πολιτική υπεραξία. Και το λέω αυτό, διότι για μια ακόμη φορά δεν δείξατε κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, καμία φειδώ. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει τη μια ότι έχουν συντελεστεί διαχρονικά εγκλήματα. Και την επόμενη να ξεχνάει τη λέξη που ο ίδιος τόνισε, τη λέξη διαχρονικά και να επιτίθεται για άλλη μια φορά στη κυβέρνηση και στη περιφερειάρχη, προφανώς για άλλη μια φορά, ακολουθώντας το τέμπο της σκληρής γραμμής των ΜΜΕ που τον στηρίζουν”.

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: “Σας ακούω να παριστάνετε τους τιμητές και αναρωτιέμαι: Που ήσασταν εσείς τα χρόνια που μπαζώνονταν τα ρέματα και χτίζονταν τα αυθαίρετα στην Αττική; Τα χρόνια που οι κυβερνήσεις σας έκαναν ρουσφέτια στους δικούς τους δημάρχους; Που εγκαταστάσεις – ακόμα και δημοτικές – φύτρωναν πάνω στα ρέματα χωρίς καμία έγνοια για το φυσικό περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών, Με ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού. Και μόνο προς όφελος της διατήρησης της εκλογικής πελατείας και των εξυπηρετήσεων. Που ήσασταν ;”.

“Εκτός κι αν ισχυρίζεστε ότι όλα αυτά δεν έγιναν 40 χρόνια τώρα αλλά έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση;” είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να σταματήσει να προκαλεί και να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν και που πλήρωσαν τα σπασμένα και τις παθογένειες δεκαετιών.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δείτε το βίντεο από το κανάλι της Βουλής:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ