Δεν υποχωρούν οι μεταλλωρύχοι παρά τις δεσμεύσεις Σταθάκη – Ένταση και χημικά έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος – ΒΙΝΤΕΟ

Αμετακίνητοι παραμένουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι μεταλλωρύχοι, που εισέβαλαν το πρωί στο κτίριο, απαιτώντας να δοθούν οι άδειες εξόρυξης στην Eldorado Gold ώστε να μην χάσουν τη δουλειά τους.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία συναντήθηκαν νωρίτερα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι η άδεια για το ορυχείο της Ολυμπιάδας θα χορηγηθεί άμεσα, ενώ για τα άλλα δύο ορυχεία της καναδικής εταιρείας θα μπουν στη Διαιτησία.

“Η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, σήμερα – αύριο”, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των μεταλλωρύχων Χαλκιδικής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το «πάγωμα» των επενδύσεων της Eldorado Gold.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στα βασικά ζητήματα που εκκρεμούν ανάμεσα στο Υπουργείο και την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η αδειοδότηση του εργοστασίου της Ολυμπιάδας θα ολοκληρωθεί εντός των ημερών, όπως και είχε επίσημα ανακοινώσει με δελτίο τύπου το ΥΠΕΝ στις 3 Αύγουστου, οι οποίες και θα επιτρέψουν την πλήρη λειτουργία του εργοστασίου.

Σχετικά με το θέμα των Σκουριών, ο Υπουργός, δήλωσε ότι δεδομένου του ότι δεν έχουν αποσταλεί τα τελικά σχόλια της εταιρείας για το θέμα της μεταλλουργίας, δηλαδή της καθετοποίησης της παραγωγής στην Ελλάδα, αποφασίστηκε αυτό να τεθεί στη διαδικασία της διαιτησίας.

Τόνισε, επιπλέον ότι η διαδικασία της διαιτησίας είναι ο προσφορότερος και ο πλέον θεσμικός τρόπος για την επίλυση όλων των ζητημάτων, καθώς προβλέπεται και από τη σύμβαση.

Με αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο φιλοδοξεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τη σύμβαση, αναφορικά με τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στο ελληνικό δημόσιο, καθώς και τη διασφάλιση του οφέλους του ελληνικού δημοσίου.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπου ο υπουργός και οι εργαζόμενοι συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ.

Ικανοποιημένη από τις δηλώσεις Σταθάκη η «Ελληνικός Χρυσός»

Η «Ελληνικός Χρυσός», μέσω του γραφείου Τύπου της εξέφρασε την ικανοποίησή της από τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων των μεταλλείων.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του Υπουργού. Ωστόσο, δεν έχουμε λάβει ακόμα τις άδειες στα χέρια μας. Αναμένουμε τις άδειες που εκκρεμούν τόσο για την Ολυμπιάδα, όσο και για τις Σκουριές άμεσα», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας γιατί δεν έχουμε δικαιωθεί πλήρως” λένε οι μεταλλωρύχοι – ΦΩΤΟ

“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας γιατί δεν έχουμε δικαιωθεί πλήρως. Θα περιμένουμε να δικαιωθούμε, αλλιώς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας”, δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στις υπόγειες στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας, Χρήστος Ζαφειρούδας, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

“Ζητούμε λύση και αυτό για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας”, πρόσθεσε ο κ. Ζαφειρούδας και τόνισε ότι η δέσμευση του υπουργού για αδειοδότηση της Ολυμπιάδας εν μέρει διασφαλίζει τη συνέχιση της δουλειάς, αλλά υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα των υπολοίπων αδειών των Σκουριών.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι “είναι θέμα της εταιρείας το αν θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μετά τις 22 Σεπτεμβρίου” και πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τη διοίκηση της εταιρείας “για να δούμε τι σκέφτεται και πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα.”

“Εμείς παραμένουμε εδώ για να πάρουμε τις άδειες, περιμένουμε τις επόμενες ημέρες τη διαιτησία, περιμένουμε και τις αποφάσεις της εταιρείας για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους. Δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο: δουλειά και μόνο δουλειά”, κατέληξε ο κ. Ζαφειρούδας.

Ένας εργαζόμενος και ένας κάτοικος της Χαλκιδικής μιλούν στον Realfm 97,8 για την Eldorado Gold

Διαφορετικές απόψεις σχετικά με την υπόθεση της Eldorado Gold διατυπώνουν μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Μάνο Νιφλή, ένας κάτοικος της περιοχής και ένας εργαζόμενος στην “Ελληνικός Χρυσός”.

“Αυτό που μας φέρνει εμάς απέναντι στην επένδυση της Eldorado, είναι ότι καταρχήν η επένδυση πρέπει να μπαίνει σε εισαγωγικά γιατί δεν θεωρείται για την περιοχή μας επένδυση η συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας” επισημαίνει ο Κώστας Ευθυμίου, κάτοικος της Χαλκιδικής. “Από τις άλλες δραστηριότητες που θα θιγούν από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή, ζουν 22.500 οικογένειες” πρόσθεσε.

“Οι 18 αποφάσεις του ΣτΕ έχουν αποφανθεί για όλα αυτά τα συμπεράσματα. Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν εγκρίνει την περιβαλλοντική μελέτη και έχουν γνωμοδοτήσει ότι δεν θα είναι αρνητικό για το περιβάλλον” σημείωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Βούλγαρης, εργαζόμενος στην “Ελληνικός Χρυσός”, ενώ έκανε λόγο για “πολιτικό θέμα” σχετικά με την υπόθεση της Eldorado Gold.

Ακούστε το ηχητικό:

Το χρονικό της έντασης μεταξύ μεταλλωρύχων και ΜΑΤ -ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Λίγα λεπτά πριν από τις 9 το πρωί της Τετάρτης, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, μεταλλωρύχοι από την Χαλκιδική εισέβαλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην είσοδο του κτιρίου επικράτησε ένταση, όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να σταματήσουν τους εργαζόμενους, ωστόσο μία ομάδα από αυτούς κατάφεραν να μπουν μέσα στο υπουργείο και να αναρτήσουν πανό.

Δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών έξω από το κτίριο για να απωθήσουν τους μεταλλωρύχους που προσπάθησαν να μπουν μέσα, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.

Αυτή την ώρα, δεκάδες μεταλλωρύχοι εξακολουθούν να βρίσκονται έξω από το υπουργείο, μπροστά από τον φραγμό που έχουν σχηματίσει οι αστυνομικές δυνάμεις και φωνάζουν συνθήματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ