Παίζει με τη φωτιά το καθεστώς Ερντογάν: Απαιτεί στρατό στην Κύπρο και δεν αποκλείει να τον χρησιμοποιήσει για επέμβαση

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Στην Κρανς Μοντάνα επιστρέφει την Πέμπτη εκτάκτως ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κατάρρευση της διάσκεψης για το Κυπριακό, που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, μετά την προκλητική επιμονή της Τουρκίας στη διατήρηση των παρεμβατικών της δικαιωμάτων και του στρατού στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς ζητούν τώρα τα ρέστα από την Ελλάδα για το επεισόδιο με το τουρκικό εμπορικό πλοίο στη Ρόδο.

Χθες, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, δήλωσε ότι καμιά λογική «δεν μπορεί να δικαιολογήσει να ανοιχτεί πυρ εναντίον εμπορικού πλοίου, που βρίσκεται σε διεθνή χωρικά ύδατα», και μάλιστα κατηγόρησε την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες: «Το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σειρά προκλητικών ενεργειών. Δίνουμε την απαραίτητη απάντηση όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο» φέρεται να είπε ο Φικρί Ισίκ, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για προβληματική «εσωτερική κατάσταση» της Ελλάδας.

Στο ελβετικό θέρετρο Κρανς Μοντάνα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τίναξε ουσιαστικά στον αέρα τη διάσκεψη για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι «μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις» δεν είναι αφετηρία συζήτησης, ενώ παραδέχτηκε ότι θέλει τη διατήρηση του παρεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας στην Κύπρο για να το χρησιμοποιήσει, αν αυτό χρειαστεί.

Μετά από αυτές τις τοποθετήσεις, η εσπευσμένη επιστροφή του κ. Γκουτιέρες στην Ελβετία αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες, οδηγούνται σε αδιέξοδο, καθώς ούτε η Αθήνα, ούτε η Λευκωσία είναι διατεθειμένες να δεχτούν παρεμβατικά δικαιώματα της Άγκυρας στην Κύπρο.

Χθες, μετά την ολοκλήρωση μιας άκαρπης ημέρας διαπραγματεύσεων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος χαρακτήρισε θετική την επιστροφή Γκουτιέρες, είπε ότι στη διάσκεψη, έγινε συζήτηση γύρω από τη συνθήκη των Εγγυήσεων, «αποδείξαμε ότι πρέπει να τερματιστεί η παρουσία της και υποβάλαμε δέκα ερωτήματα όσον αφορά τη συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία ερωτήματα αναμένουμε κάποιος να μας απαντήσει», είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, αφήνοντας εκ νέου αιχμές κατά του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε για το αίτημα να έρθουν οι Πρωθυπουργοί στη Διάσκεψη:

«Κάποιοι κάνουν γύρω-γύρω από τα ζητήματα και δεν καταλήγουμε. Κάποιοι θέλουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους απάντησα ξανά ότι για να έρθουν, πρέπει να έχουμε προχωρήσει. Διότι αν λένε ότι πέρασαν οι ημέρες και πρέπει να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους λέω ότι θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί με αυτή τη νοοτροπία, θα ξαναπεράσουν οι ημέρες και θα λένε ότι θα πρέπει να έρθουν οι Πρόεδροι».

Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης που δεν έκρυψε την απογοήτευση του δήλωσε ότι ελπίζει, πως «θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που να δικαιολογείται η παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ, και θα αποφευχθούν και πάλι άσκοπες προσδοκίες χωρίς να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος απέδωσε το αδιέξοδο στην Τουρκία, λέγοντας πως η στάση της είναι έξω από το πλαίσιο που έθεσε ο κ. Γκουτιέρες την περασμένη Παρασκευή.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ