“Να λάβουμε υπόψη τις ελληνικές απαιτήσεις”

Της Μαριτίνας Ζαφειριάδου

Πολύτιμη συνδρομή στις ελληνικές θέσεις για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις αποτελεί δήλωση του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ, λίγες εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Βερολίνο.

Ερωτώμενος από τη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD εάν θεωρεί δικαιολογημένες ή όχι τις ελληνικές απαιτήσεις για τις επανορθώσεις, ο 96χρονος Χ. Σμιτ απαντά: 

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει κανείς να τις λάβει υπόψη. Η μέχρι τούδε στάση της γερμανικής κυβέρνησης ως προς αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ». 

Ο Χ. Σμιτ, ο οποίος είχε διατελέσει καγκελάριος από το 1974 μέχρι το 1983, συμπλήρωσε μάλιστα με νόημα: «Η επίσημη γερμανική θέση ότι το θέμα έχει επιλυθεί από ιστορικής και νομικής άποψης στην πραγματικότητα έχει επιλυθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας». 

Ιδιαίτερη μάλιστα εντύπωση προκαλεί η αρνητική απάντηση στο ερώτημα εάν το θέμα των επανορθώσεων τέθηκε από την Αθήνα κατά τη διάρκεια της θητείας του. 

Στη Γερμανία, την οποία και θα επισκεφθεί προσεχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, αναμένεται να αναφερθεί και στο ζήτημα των επανορθώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Αλλωστε ο ίδιος ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουγκ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα πέρυσι, είχε ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Γερμανοί ναζί στη χώρα, όμως δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με το ενδεχόμενο καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων. 

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

            

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζουν στάση οι Γερμανοί για τις επανορθώσεις – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ