Ο Σαμαράς σε εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Ο Σαμαράς σε εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Βρυξέλλες, Χριστίνα Κοραή

Σε μια στιγμή που αρχίζει να κλιμακώνεται η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό για τα έτη 2014-2015 για τα οποία η κυβέρνηση χαράσσει «κόκκινη γραμμή» ότι δεν θα δεχθεί άλλα μέτρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί για λίγες ώρες στις Βρυξέλλες. Αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής και θα μιλήσει στην εκδήλωση «H αναγκαιότητα της Eυρώπης» η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Kόνραντ Aντενάουερ». Αφορμή είναι η συμπλήρωση 15 χρόνων από τον θάνατό του πρώην πρωθυπουργού και Προέδρου Δημοκρατίας και 10 χρόνων από τα εγκαίνια της Γέφυρας «Espace Kωνσταντίνος Kαραμανλής» στο πλέον πολυσύχναστο μέρος του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, στη συμβολή των κτιρίων Altiero Spinelli και Spaak. Δύο προσωπογραφίες του Έλληνα ηγέτη κοσμούν τον χώρο που εγκαινιάσθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2003. «Είμαστε υπερήφανοι γιατί ήταν μεγάλη η τιμή για έναν ηγέτη μιας μικρής χώρας» δήλωσε ο αδελφός του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Καραμανλής, σε δείπνο που παρατέθηκε χθες από το Ίδρυμα εδώ στις Βρυξέλλες.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα συνταξιδεύσει σήμερα στο κυβερνητικό αεροπλάνο με τον πρώην υπουργό και πρόεδρο του Ιδρύματος Πέτρο Μολυβιάτη, στέλνοντας μήνυμα ενότητας στους «καραμανλικούς» με τους οποίους δεν διέρχεται και την καλύτερη περίοδο του. Η κριτική τους εστιάστηκε στον Γιάννη Στουρνάρα για μια σειρά από επιλογές του και κυρίως για τις αιχμές που άφησε για τη οικονομική διακυβέρνηση επί πρωθυπουργίας του Κ. Καραμανλή. Είναι σαφές ότι ο Α. Σαμαράς επιδιώκει μια επαναπροσέγγιση. Θερμή ήταν η αναφορά του στην καραμανλική πολιτική παρακαταθήκη και στην πρόσφατη ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Οικοδεσπότης στην εκδήλωση των Βρυξελλών είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο 3ος, ο γιος του Αχιλλέα και μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος. Αντίθετα ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να παραβρεθεί.

Ομιλητές θα είναι εκτός από τον πρωθυπουργό Aντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου κ. Mάρτιν Σουλτς, ο Πολωνός Επίτροπος, αρμόδιος για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό και τον Δημοσιονομικό Προγραμματισμό Γιάνους Λεβαντόφσκι, η Eλληνίδα Επίτροπος Θαλασσίων Yποθέσεων και Aλιείας κ. Mαρία Δαμανάκη και ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Iδρύματος Aντενάουερ δρ Xανς-Γκερτ Πέτερινγκ που έχει διατελέσει πρόεδρος του Eυρωκοινοβουλίου. Ο Α. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και να έχει μια κλειστή συνάντηση με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ. Έχει ζητήσει συνάντηση μαζί του και το πανίσχυρο Ευρωαμερικανικό Επιμελητήριο.

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την πρωτοβουλία που πήραν λίγο μετά τον θάνατο του, μετά από πρόταση του Γιάννη Μαρίνου, να ζητήσουν από τον τότε πρόεδρο του ΕΛΚ «να πάρει κάποια αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου του όνομα του Έλληνα ηγέτη οραματιστή που στήριξε με πάθος την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του και ήταν εκ των θεμελιωτών της ΕΕ». Η Μαριέττα Γιαννάκου υπέδειξε τότε την συγκεκριμένη «γέφυρα» ανάμεσα στα δύο κτίρια. «Είναι ο πιο κεντρικό σημείο, όπου κι αν πας περνάς από εκεί» είπε χαρακτηριστικά. Το αίτημα έγινε αποδεκτό και τιμήθηκε και η Ελλάδα.

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 ήδη βρίσκονται στο επίκεντρο. Ο ευρωσκεπτικισμός είναι διάχυτος. Εκφράζονται φόβοι για τη σύνθεση του νέου ευρωκοινοβουλίου που θα προκύψει. «Φοβούμεθα ότι αν θα μπουν πολλές και διάσπαρτες ευρωσκεπτικιστικές ομάδες είτε θα μείνουμε στάσιμοι, είτε θα πάμε πίσω» είπε η Μ. Γιαννάκου. «Να βρούμε τρόπο να μην αποφασίζουν οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών και οι μικρές να υπακούν. Η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει Μπαγκλαντές. Χρειάζεται ένα βασικό κοινωνικό μοντέλο».

Για την Ελλάδα είπε ότι θα έχει πλέον 21 ευρωβουλευτές. «Αν δεν έχουμε ικανό αριθμό ευρωβουλευτών στις δύο μεγάλες ομάδες του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών δεν θα μπορούμε να περνάμε καμμία θέση μας» τόνισε. «H αναγκαιότητα της Eυρώπης» θα βρεθεί στο επίκεντρο της εκδήλωσης στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή σήμερα το απόγευμα.

Βρίσκονται στις Βρυξέλλες ο Γιάννης Παλαιοκρασάς, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, οι πρώην ευρωβουλευτές Γιώργος Αναστασόπουλος και Γιάννης Μαρίνος, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Kωνσταντίνος Σβολόπουλος, ο καθηγητής και συνεργάτης του Ιδρύματος Δ. Κερίδης, ο Τίμος Χριστοδούλου, ο άνθρωπος του Κωσταντίνου Καραμανλή, ο Θόδωρος Χαριτόπουλος κ.α. Στο δείπνο παραβρέθηκαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, Συλβάνα Ράπτη, Αννυ Ποδηματά και Μαριλένα Κοππά και ο πρέσβης στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία Κ. Χαλαστάνης κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ